Iată ce se va întâmpl și cu corpul tău în timpul sarcinii și după naștere.
1. Crește numărul de la pantofi
Cercetătorii au măsurat picioarele a 49 de femei în timpul sarcinii și la 6 luni după naștere, descoperind astfel că acestea au crescut cu 2 până la 10 mm. Conform statisticilor, 70% dintre femei trec prin această creștere a numărul pe care-l poartă la pantofi, dar doar la primul copil. Se consideră că această modificare are loc din cauza hormonilor, care fac tendoanele și încheieturile să fie mai flexibile.
2. Dacă copilul este mare, va crește și pieptul mamei
Într-un interviu acordat revistei „The Cut”, femeile au declarat că după naștere au trebuit să poarte sutiene și tricouri cu un număr mai mare.
3. Se lățesc coapsele
Hormonii relaxează tendoanele unde se unesc oasele și de aceea pelvisul se lățește, lucru necesar pentru a putea fi indus travaliul. Unele femei revin însă la forma și mărimea inițială la scurt timp după naștere, dar altele ajung să aibă coapse mai mari.
4. Femeile pot simți în continuare copilul mișcând în burtă, după naștere
În timpul primelor luni după naștere, femeile pot simți în continuare lovituri fantomă în burtă, datorate spasmelor și gazelor acumulate în uter. De cele mai multe ori însă, aceste senzații dispar la numai o lună de la externarea din spital, chiar dacă unele femei afirmă că le mai pot simți chiar și la câțiva ani după eveniment.
5. Se schimbă culoarea ochilor și a părului
Un expert din California susține că schimbările hormonale și lipsa de melanină schimbă culoarea ochilor și a părului în rândul tinerelor mame, doar că uneori acest fenomen este doar temporar, pe când la unele femei el poate duce chiar la albirea părului.
6. Se schimbă gusturile
Femeilor le poate plăcea acum mai mult mâncarea picantă decât cea dulce, tot din cauza schimbării cantităților de hormoni, care nu se știe exact în ce fel va mai schimba atitudinea unei mame.
7. Femeile încep să transpire mai mult
Cele mai multe femei încep să transpire mai mult după ce au un copil, dar de cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă doar din când în când, noaptea, din cauza estrogenului din sânge. Acesta este un proces normal, ce poate fi însă cauzat uneori de probleme cu tiroida.
8. Reacții alergice
Din nefericire, există destul de puține studii în această privință, dar se consideră că în timpul sarcinii sistemul imunitar este predispus la mai multe iritații și reacții, iar după naștere, organismul încă își caută modul în care să reacționeze la anumite alimente sau materiale.
9. Se strică tatuajele
Acest lucru este valabil în special pentru tatuajele de pe burtă, dar sarcina mai poate influența și tatuajele din alte părți ale corpului, cum ar fi cele de pe coapse, de pe piept sau spate și alte părți în care pielea se întinde.
9 schimbări pe care le aduce cu sine o naștere
După ce se naște un copil, acesta beneficiază de foarte multă atenție din partea medicilor și a rudelor, dar foarte puțină lume știe ce se întâmplă cu mama, a cărui organism trece printr-o serie de schimbări.