Nicola Gill, autoare aflată încă la început de drum, dar cu două cărți deja publicate, îți împărtășește câteva lucruri pe care le-a învățat până acum.
1. Fă-ți timp să scrii
Multă lume spune că ar scrie o carte dacă ar avea timp, dar adevărul este că, dacă scrisul e important pentru tine, atunci trebuie să-ți faci timp să te ocupi de acest lucru, dimineața devreme, înainte să se treazească toți ai casei și înainte să pleci la muncă, dar și în weekend.
2. Este despre a sta mult pe scaun
Forțează-te să stai în fața unui calculator sau laptop chiar și atunci când simți că îți lipsește inspirația, dar nu pentru a-ți verifica mailurile, conturile de socializare sau a face revista presei. Nu căuta diverse lucruri pe Google, ci apucă-te de scris orice.
3. Nu aștepta să-ți vină inspirația
Unii sunt de părere că în așteptarea muzei trebuie să faci mai multe lucruri și iau acest lucru foarte în serios, chiar prea mult uneori, și se iau cu altele, uitând astfel de la ce au pornit de fapt. Să nu crezi niciodată că muza ar apărea în cabina de probă a vreunui magazin, deoarece este puțin probabil să o facă.
4. Nu căuta cel mai bun moment în care să scrii
Uneori, scriitorii aspiranți consideră că nu merită să scrie nimic dacă n-au la dispoziție nu știu câte ore, dar chiar și 10 minute sunt mai bune decât nimic. Notează-ți ideile pe măsură ce-ți vin, dacă nu direct la calculator, atunci măcar într-un carnețel, ca să ai totul proaspăt în minte, pentru că oricât de mult sau puțin îți ia, acela este timp petrecut cu folos.
5. Prima variantă întotdeauna va avea nevoie de îmbunătățiri
Desigur, există și câteva excepții, dar cei mai mulți autori recunosc că primele variante ale operelor sunt destul de jalnice, acestea fiind adesea urâte atât de autor cât și de editori, dar pentru a avea ce îmbunătăți, trebuie să existe mai întâi ceva de la care să pornești.
6. Ascultă feedbackul
Feedbackul te poate păcăli: pe de-o parte este absolut normal să asculți ce au alții de zis, pentru că ei vor deveni cititorii tăi, dar pe de altă parte, unii oameni îți vor da păreri pe care trebuie să le ignori, ca să-ți păstrezi sănătatea mentală și să poți continua să scrii. La început îți va fi greu să faci diferența între critica constructivă și simplele comentarii bazate pe gustul personal, dar este foarte important să iei în considerare și din partea cui vine feedbackul, deoarece, de exemplu, dacă mamei tale îi place cartea, acest lucru nu spune mare lucru despre calitatea scrisului.
7. Termină ce ai început
Adesea, când relatezi o poveste, îți vin idei pentru mai multe fire narative. Notează-ți-le pe toate, dar nu renunța la cartea inițială, ci îmbunătățește-o pe măsură ce-o scrii şi păstrează restul ideilor care n-au legătură cu povestea ta, pentru eventuale alte creații.
8. Nu fii prea aspră cu tine însăți
Când ești o cititoare înrăită, e greu să nu te compari cu autorii consacrați, dar gândește-te la faptul că acele cărți citite de tine sunt deja produsul final și înaintea lor au mai existat multe alte variante nereușite. Ceea ce vezi tu a trecut deja de câteva ori prin fața ochilor autorului, dar și prin mâinile iscusite ale editorilor, redactorilor și traducătorilor. Este drept că nu oricine poate lua un premiu literar, dar este nedrept să-ți compari opera cu ceea ce se găsește deja pe rafturile librăriilor.
9. Acceptă că vei fi respinsă
Un autor publicat este doar unul care înainte a fost refuzat de alte edituri. E dificil să primești un refuz, dar nu trebuie să te dai niciodată bătută, pentru că acestea fac parte din proces.
9 sfaturi pentru scriitorii debutanți
De la cum să faci față criticilor, până la dacă ar trebui să editezi pe măsură ce scrii, iată câteva sfaturi care te vor aduce mai aproape de a-ți vedea opera publicată.