Claddagh, inelul loialitatii si al dragostei
Inelul de origine irlandeza este un simbol al dragostei si poate fi daruit si purtat fie ca semn al dragostei, fie ca semn al relatiei stabile sau casatoriei. Se spune ca este originar din micul orasel de pescari Claddagh, aflat in apropierea Galway-ului, si ca inelele sunt produse aici inca din 1700.
Inima reprezinta dragostea, mainile reprezinta prietenia si coroana reprezinta loialitatea. Inelul purtat pe mana dreapta cu coroana intoarsa inauntru reprezinta o persoana cu inima inca libera. Purtat pe mana dreapta cu coroana intoarsa in afara reprezinta o persoana care se gandeste daca sa isi ofere sau nu dragostea. Purtat pe mana stanga, cu coroana intoarsa in afara reprezinta o persoana aflata intr-o relatie stabila.
Cuplurile imbracate la fel - simbol al dragostei in Coreea
Daca ai vedea pe strazile din Romania un cuplu in care cei doi sunt imbracati la fel cel mai probabil ai rade cu gura pana la urechi. Daca i-ai vedea, insa, pe strazile din Coreea, ai intelege ca e vorba de un cuplu care se imbraca la fel pentru a-si declara dragostea.
Se pare ca e un obicei des intalnit mai ales in randurile tinerilor si ca asortarea -care poate merge de la imprimeuri sau culori si pana la intreaga tinuta- este la fel de naturala ca tinutul de mana in public la noi. Obiceiul mai poate fi intalnit si la cuplurile tinere din China sau Japonia. Iar fenomenul este atat de popular incat au aparut magazine specializate in imbracamintea asortata pentru cupluri.
Nu folosesti toaleta in timpul nuntii - fericire in casatorie
In nordul insulei Borneo exista o comunitate, Tidong, care are cel putin o reteta...dureroasa pentru a le asigura tinerilor casatoriti fericirea in casatorie. Cei doi nu au voie sa foloseasca toaleta si nici sa se spele in timpul petrecerii de nunta. Iar petrecerea nu dureaza decat... 3 zile si 3 nopti. Iar pentru a putea respecta aceasta traditie care le promite fericirea, fertilitatea si casnicia de lunga durata, cei doi tineri nici nu mananca si nici nu beau decat foarte putin in timpul celor trei zile si, in plus, se afla mereu sub supravegherea familiei.
Lacatul, cel mai frumos simbol pentru indragostiti?
"Love padlocks" sau lacatele dragostei reprezinta obiceiul de a prinde impreuna cu partenerul tau un lacat de un pod sau de un alt loc public si de a arunca apoi cheile. E folosit de indragostiti pentru a-si arata dragostea. Acest obicei s-a raspandit in mai toata lumea, dar cel mai celebru astfel de pod se afla in Koln. Care credeti ca ar fi locul cel mai potrivit in Romania pentru a face asta?
Iar daca ti se pare dificil sa cumperi un lacat cu chei, sa il atasezi de un grilaj sau pod impreuna cu partenerul tau si sa aruncati cheile, poti face acest lucru si virtual. Intra pe www.thelovegrid.eu si poti alege nu numai lacatul, ci si orasul in care vrei ca lacatul care simbolizeaza dragostea voastra sa existe (virtual).
Un lucru amuzant este faptul ca cineva a pictat cu spray pe pavaj, chiar langa podul cu lacate din Koln, cuvintele celebrului cantec al lui Joan Baez: "Love is (only) a four letter word".
Lingura de lemn, simbol al logodnei in Tara Galilor
Esti in cautarea unei alternative la deja traditionalul inel de logodna? Un obicei din Tara Galilor te-ar putea ajuta, pentru ca barbatii obisnuiau sa ciopleasca o lingura de lemn si sa o ofere tinerelor pe care intentionau sa le ia de sotii drept simbol al logodnei.
Se spune ca acest obicei dateaza din secolul VI -atunci a fost mentionat pentru prima oara- si ca era un fel prin care baiatul ii arata fetei (dar si tatalui acesteia) ca este un barbat care se pricepe sa lucreze cu lemnul si ca este serios in intentiile sale. Lingura putea fi cioplita dintr-o singura bucata sau din mai multe si avea diferite forme (de inima, de clopotel sau chiar de lacat).
E bine sa aflati ca fiecare lingura -lovespoon- este decorata cu diferite simboluri ale dragostei si ca fiecare dintre ele ascunde...un adevarat mesaj de iubire.
Batista brodata aduce noroc mireselor in Belgia
Una dintre cele mai importante si mai vechi traditii de nunta din Belgia presupune ca mireasa sa poarte in ziua nuntii o batista speciala care sa aiba numele ei brodat pe ea. Dupa nunta batista e inramata si pusa pe perete, la loc de onoare, urmand ca atunci cand unei alte femei din familie i-a venit randul sa se casatoreasca, batista sa fie data jos din rama si numele viitoarei mirese sa fie brodat pe batista.
Batista este data din generatie in generatie si este considerata o importanta mostenire de familie pentru partea feminina a acesteia.
Cursul de ingrasat pentru fetele care vor sa se marite
Una dintre cele mai bizare traditii urmate in numele casatoriei (si al banilor) este ingrasarea fortata a fetelor, obicei din Mauritania. El se numeste "leblouh" si se refera la hranirea cu forta a fetelelor - plecand de la cinci ani- pentru obezitatea este vazuta ca fiind atractiva. Popular din secolul XI, se credea ca s-a renuntat la acest obicei, acesta si-a pierdut din popularitate in timp, dar este inca existent.
Fetele sunt fortate sa manance cantitati enorme de mancare in fiecare zi pentru a avea mai multe sanse la o casatorie buna.
Copacelul de 1 mai - cum isi declara dragostea tinerii germani
Un obicei foarte popular in Renania si in alte cateva regiuni presupune ca baietii sa puna un copacel numit "Maibaum" sau un mesteacan inflorit in curtea fetei pe care o plac in noaptea de dinainte de 1 mai.
Acest obicei face parte dintr-o traditie mai veche numita Mailehenbrauch, scrie Deutsche Welle, o forma de curtare care dateaza din secolul XVII.
Si, in fiecare 30 aprilie, baietii pleaca la padure sa taie mesteceni in timp ce fetele danseaza in Piata Satului. Ii pun apoi fie in curtea fetei care le este draga, fie sub fereastra acesteia daca locuieste la bloc, impodobit cu hartie creponata si cu o inimioara in care este scris numele alesei lor.
13 monede - purtate in Spania in ziua nuntii
Inainte ca un cuplu sa se casatoreasca mirele ii ofera miresei 13 monede care simbolizeaza faptul ca el va putea intretine noua familie. Mireasa poarta apoi monedele pe toata durata ceremoniei intr-un saculet. Obiceiul mai poate fi intalnit in tarile din America Latina.