Cat imi doresc sda iasa la lumina chips-urile acelea pe care sa le mananc cat tine un film intreg, adica o ora si jumatate, fara sa ma aleg doar cu peste 600 de calorii si....cam atat! Cat imi doresc pizza aceea caruia sa nu ii acord doar o jumatate de masura de atentie si placere, iar ciocolata cu efect invers este idealul meu alimentar! Sunt sigura ca nu sunt deloc irealizabile, trebuie doar sa asteptam...pana una alta, ne adaptam noilor trenduri in alimentatie pentru 2010 care nu sunt deloc de neglijat
Idealul meu in alimentatie: junk-food sanatos, fast-food in fiecare zi fara mustrari de constiinta, toate cu acelasi gust pe care nu-l pot ignora astazi, dar cu o eticheta "light": calorii minime, grasimi infime, adica daune colaterale placerii mele de a le manca, aproape de 0.
Ma intereseaza ce pot manca sanatos, chiar daca nu pot converti acest interes intr-o dieta cu norma intreaga - mai degraba adaptez cat pot de mult in meniul meu zilnic noile tendinte in alimentatie, care sa imi asigure cat mai putine calorii, grasimi, o saturatie maxima si gust care sa ma faca sa il aleg si a doua oara cu aceeasi placere...so, cer prea mult? Probabil ca da, la momentul actual insa, trebuie sa ne orientam sau reorientam dupa trenduri noi! Sau poate dupa trenduri care revin, undeva din urma, poate nu sunt chiar noi, dra poate ca pana acum nu li s-a recunoscut cu adevarat importanta.
Jurnalul de dieta - cheia unei alimentatii intelepte
Nu este nou acest trend, pana si noi am mai discutat de el, dar ia amploare din ce in ce mai mult in acest an: focusul nutritional se indreapta in 2010 spre alimentatia la modul constient, la ideea ca "uite ce mananci". Poate nu constientizezi imediat ce mananci, ci facand o retrospectiva a zilei bine intiparita pe o foaie d ehartie, care nu are cum sa minta, sa stearga sau sa evite anumite alimente din ea, pentru a te simti mult mai bune.
Un studiu recent, publicat in Jurnalul American de Medicina Preventiva a evidentiat faptul ca cei care au tinut un jurnal culinar au reusit sa slabeasca de doua ori mai repede.
Dieta religioasa sau dieta "Creatorului"
O directie interesanta, pur religioasa, deja aparuta la finele anului trecut si prevazuta ca fiind in topul alegerile anului 2010. O reintoarcere la origini, la procesul Creatiei, la litera Bibliei. "Dieta Creatorului" cum afost numita nu este tocmai noua, dar nu a fost foarte mult luata in considerare in contemporaneitate. Anul acesta insa, religia pare sa regleze conturile alimentare cu consumatorii si sa ii determine sa manance numai "ce Iisus ar manca". Asadar, inainte de a ingurgita ceva, gandeste-te daca este in concordanta sau nu cu principiile biblice:
Cateva dintre principiile de baza:
- mananca numai peste cu solzi si aripioare, dar nu si cei fara acestea, care au o piele neteda: somn, tipar sau crustaceele (homarul, crabul)
-poti manca numai animale care au copitele despicate (crapate) si care rumega, cum ar fi vaca, capra, oaie, vitel, cerb, bivol. Nu manca porc!
- elimina din alimentatia ta alimentele procesate si chimicalele; in acest fel te vei detoxifia
- bea cat de multa apa poti si odihneste-te atat timp cat are nevoie corpul tau
- nu manca atunci cand este furioasa, trista, speriata sau anxioasa - aceste stari degradeaza digestia si afecteaza sistemul imunitar
- nu sta in casa, ci expune-te la soare!
Ultimul trend in materie de diete ar putea fi chiar non-dieta
Uitam de diete in acest an? Cum ar fi viata noastra fara termenul "dieta" in ea? Atata timp cat se gaseste un inlocuitor mai util, mai putin dur, agresiv, mai bun si care sa ne permita sa mancam hamburgeri si chips-uri este perfect! Cred ca visez cam multe! Sa vedem insa de ce termenul dieta este atata de blamat acest an!
Pentru ca acest cuvant inseamna pur si simplu reguli si alimentatie bruta! Anul 2010 scoate la inaintarea partea psihologica in lupta cu kilogramele in plus: cei mai multi experti americani recomanda reevaluarea relatiei pe care o avem cu alimentele, astfel xa noi tratate despre alimentatia sanatoasa si modul de a o integra in viata noastra, exclud termenul "dieta" din ele; exclud ideea unui regim "sclavagist" de alimentatie. Intalnim astfel titluri ca "Sfarsitul supraalimenatrii", "Mananca inteligent!", "Depaseste supraalimentatia!", "Antreneaza-ti mintea pentru a gandi ca o persoana slaba!".
Bineinteles ca programele de alimentatie stricxte nu vor disparea intru totul, si asta pentru ca unora le este mai simplu si mai la-ndemana sa accepte planuri de alimentatie prestabilite, decat sa-si puna mintea la contributie. Insa miscarea contra dietelelor se rezuma nu numai la accederea la un stil de viata sanatos, dar avanseaza si ideea constientizarii consumului si a efectelor asupra organismului!
Eco, Eco, Ecoo..peste tot!
Directia eco in alimentatie isi pastreaza cursul, dar va deveni din ce in ce mai accentuata si transparenta in 2010: etichete mai multe pe alimente, ingrediente din ce in ce mai naturale, restaurante cu specific mai multe, extinderea departamentelor cu produse bio in hypermarket-uri, etc.
Dieta individualizata (pe probleme medicale)
Diete generale? No way! Anul acesta se "poarta" dietele individualizate, dar mai mult decat atat, cele adaptate problemelor medicale ale persoanei" dieta pentru/contra diebetului, bolilor cardiovasculare, tensiunii arteriale, etc. Expertii merg, sa spunem, pe principiul: "spune-mi de ce suferi, ca sa-ti creez o dieta potrivita"
Reintoarcerea la epoca primitiva
Sau mai exact la alimentatia oamenilor care traiau in ea: se aseamana foarte mult cu dieta religioasa, dar este mult mai simpla! Regasim in nutritia anului 2010 recomandari de alimentelor demult uitate si mai mult decat atat, blamate in timp de oamenii.
Pe cand multi il criticau pe fostul dictator al tarii noastre ca ne indoapa cu soia, nimeni nu constientiza efectele acesteia asupra sanatatii si importanta consumului ei in 2010. Pe cand bunicii mei mancau zi de zi mamaliguta, astazi multe dintre diete dinclud ca recomandare acest preparat.
Fasolea - mancarea saracului? Mai gandeste-te! Poate al slabului! Pare-se ca astazi fasolea sta bine in topul alimentelor de dieta, fiind cea mai sanatoasa si utila intr-un regim alimentar sanatos.
Spanac, stevie, urzici - sau frunzele ce le gaseai prin curte? Astazi, comoara nepretuita!
Legumele si fructele proaspete sau fuga prin ograda bunicii, sua nevoia oamenilor de a manca produsele muncii sale!
Si multe alte trenduri de astazi din alimentatie izvorasc din vechi timpuri, doar ca odata cu dezvoltarea societatii, au zacut sau au fost "capturate" intr-unele dintre cele mai nocive produse ale modernitatii: fast-food, junk-food, prajeli si alti mosntrii sacri ai sanatatii!
Ce iese din mana ta este sanatate curata!
In 2010 se incurajeaza gatitul acasa! Chiar si cand vorbim de produse extrem de calorice, cum ar fi prajiturile sau mancarurile gatite, este bine sa le faci chiar tu, cu mana ta! De ce? Chiar daca sunt periculoase pentru dieta, cel putin sunt sanatoase, in sensul in care folosesti ingrediente naturale, fara conservanti si alti aditivi nocivi pe care aceleasi produse le pot contine la restaurant sau in alte locatii!
Simplitatea este noua complexitate moderna
Extrapolata oarecum din "reintoarcearea la originile primitive" si bazata pe principiul "mai putin e mai mult" sau "mai simplu inseamna mai mult", vom constata in curand in magazine si in restaurante preparate si produse simple, cu o eticheta cat mai lejera din punct de vedere al ingredientelor, fara complicatii: acest lucru s-a observat deja in America inca din 2009 cand 42% dintre categoriile de alimente si bauturi si-au redus considerabil lista de ingrediente, excluzandu-le in principal pe cele daunatoare organismului. In 2010 se va observa o tendinta si mai mare in acest sens, in fata eforturilor companiilor de a veni in ajutorul oamenilor care incearca sa manance gustos si sanatos.
Fara carne in noul an!
Apare o noua tendinta la scala larga: eliminarea oricarui tip de carne din alimentatie! Este o "miscare contra carnii" in 2010, previzice Dawn Jackson Blatner, un dietetician si autor al "Dietei Flexitariene". Nu este nimic surprinzator sa aderi la vegetarianism si nici nimic nou, insa cand acest lucru se intampla la scada foarte mare, reprezinta un nou tren, o tendinta spre care oamenii acced din ce in ce mai mult. Chiar si la cei care nu sunt full-vegetarieni, se observa o din ce in ce mai masiva respingere a carnii din farfurie, de oricare tip. Oamenii incep sa prefere o farfurie plina de culoare, adica de legume diverse, preparae in feluri variate!
Au fost luate pana acum in vizor grasimile "rele", anul acesta este randul sarurilor
Dupa ce din ce in ce mai multe restaurante, dar si alimente ambalate au deja avizul de "fara grasimi trans", o noua miscare pare sa apara la orizon: reducerea cantitatii de sare din alimentatie, conform americanilor. Se incearca reducerea graduala a acesteia din produse, astfel incat consumatorii sa resiumta cat mai putin schimbarea de gust, iar in final sa adere la...noua aroma!
Citeste si: "Vorbeste aceeasi limba cu diet-addicts!"