indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»

9 trenduri noi in alimentatia anului 2010

De în Sport 4 mar 2010
Diete religioase, intoarcerea fetei catre cuvantul biblic, revenirea la "meniul" epocii primitive, dieta ca non-dieta, simplitatea mai mult ca oricand, chiar si intr-o societate complicata si alte cateva directii sunt trasate ca fiind noile tendinte ale anului 2010 in nutritie. Care este noua conotatie a starii de "sanatate" oferite de nutritie, afla in cele ce urmeaza! Vei fi surprinsa de simplitatea culinara a unei epoci in plina ascensiune tehnologica.

Cat imi doresc sda iasa la lumina chips-urile acelea pe care sa le mananc cat tine un film intreg, adica o ora si jumatate, fara sa ma aleg doar cu peste 600 de calorii si....cam atat! Cat imi doresc pizza aceea caruia sa nu ii acord doar o jumatate de masura de atentie si placere, iar ciocolata cu efect invers este idealul meu alimentar! Sunt sigura ca nu sunt deloc irealizabile, trebuie doar sa asteptam...pana una alta, ne adaptam noilor trenduri in alimentatie pentru 2010 care nu sunt deloc de neglijat

Idealul meu in alimentatie: junk-food sanatos, fast-food in fiecare zi fara mustrari de constiinta, toate cu acelasi gust pe care nu-l pot ignora astazi, dar cu o eticheta "light": calorii minime, grasimi infime, adica daune colaterale placerii mele de a le manca, aproape de 0.

Ma intereseaza ce pot manca sanatos, chiar daca nu pot converti acest interes intr-o dieta cu norma intreaga - mai degraba adaptez cat pot de mult in meniul meu zilnic noile tendinte in alimentatie, care sa imi asigure cat mai putine calorii, grasimi, o saturatie maxima si gust care sa ma faca sa il aleg si a doua oara cu aceeasi placere...so, cer prea mult? Probabil ca da, la momentul actual insa, trebuie sa ne orientam sau reorientam dupa trenduri noi! Sau poate dupa trenduri care revin, undeva din urma, poate nu sunt chiar noi, dra poate ca pana acum nu li s-a recunoscut cu adevarat importanta.

Jurnalul de dieta - cheia unei alimentatii intelepte


Nu este nou acest trend, pana si noi am mai discutat de el, dar ia amploare din ce in ce mai mult in acest an: focusul nutritional se indreapta in 2010 spre alimentatia la modul constient, la ideea ca "uite ce mananci". Poate nu constientizezi imediat ce mananci, ci facand o retrospectiva a zilei bine intiparita pe o foaie d ehartie, care nu are cum sa minta, sa stearga sau sa evite anumite alimente din ea, pentru a te simti mult mai bune.

Un studiu recent, publicat in Jurnalul American de Medicina Preventiva a evidentiat faptul ca cei care au tinut un jurnal culinar au reusit sa slabeasca de doua ori mai repede.

Dieta religioasa sau dieta "Creatorului"


O directie interesanta, pur religioasa,  deja aparuta la finele anului trecut si prevazuta ca fiind  in topul alegerile anului 2010. O reintoarcere la origini, la procesul Creatiei, la litera Bibliei. "Dieta Creatorului" cum afost numita nu este tocmai noua, dar nu a fost foarte mult luata in considerare in contemporaneitate. Anul acesta insa, religia pare sa regleze conturile alimentare cu consumatorii si sa ii determine sa manance numai "ce Iisus ar manca". Asadar, inainte de a ingurgita ceva, gandeste-te daca este in concordanta sau nu cu principiile biblice:

Cateva dintre principiile de baza:

- mananca numai peste cu solzi si aripioare, dar nu si cei fara acestea, care au o piele neteda: somn, tipar sau crustaceele (homarul, crabul)
-poti manca numai animale care au copitele despicate (crapate) si care rumega, cum ar fi vaca, capra,  oaie, vitel, cerb, bivol. Nu manca porc!
- elimina din alimentatia ta alimentele procesate si chimicalele; in acest fel te vei detoxifia
- bea cat de multa apa poti si odihneste-te atat timp cat are nevoie corpul tau
- nu manca atunci cand este furioasa, trista, speriata sau anxioasa - aceste stari degradeaza digestia si afecteaza sistemul imunitar
- nu sta in casa, ci expune-te la soare!

Ultimul trend in materie de diete ar putea fi chiar non-dieta


Uitam de diete in acest an? Cum ar fi viata noastra fara termenul "dieta" in ea? Atata timp cat se gaseste un inlocuitor mai util, mai putin dur, agresiv, mai bun si care sa ne permita sa mancam hamburgeri si chips-uri este perfect! Cred ca visez cam multe! Sa vedem insa de ce termenul dieta este atata de blamat acest an!

Pentru ca acest cuvant inseamna pur si simplu reguli si alimentatie bruta! Anul 2010 scoate la inaintarea partea psihologica in lupta cu kilogramele in plus: cei mai multi experti americani recomanda reevaluarea relatiei pe care o avem cu alimentele, astfel xa noi tratate despre alimentatia sanatoasa si modul de a o integra in viata noastra, exclud termenul "dieta" din ele; exclud ideea unui regim "sclavagist"  de alimentatie. Intalnim astfel titluri ca "Sfarsitul supraalimenatrii", "Mananca inteligent!", "Depaseste supraalimentatia!", "Antreneaza-ti mintea pentru a gandi ca o persoana slaba!".

Bineinteles ca programele de alimentatie stricxte nu vor disparea intru totul, si asta pentru ca unora le este mai simplu si mai la-ndemana sa accepte planuri de alimentatie prestabilite, decat sa-si puna mintea la contributie. Insa miscarea contra dietelelor se rezuma nu numai la accederea la un stil de viata sanatos, dar avanseaza si ideea constientizarii consumului si a efectelor asupra organismului!

Eco, Eco, Ecoo..peste tot!

Directia eco in alimentatie isi pastreaza cursul, dar va deveni din ce in ce mai accentuata si transparenta in 2010: etichete mai multe pe alimente, ingrediente din ce in ce mai naturale, restaurante cu specific mai multe, extinderea departamentelor cu produse bio in hypermarket-uri, etc.

Dieta individualizata (pe probleme medicale)

Diete generale? No way! Anul acesta se "poarta" dietele individualizate, dar mai mult decat atat, cele adaptate problemelor medicale ale persoanei" dieta pentru/contra diebetului, bolilor cardiovasculare, tensiunii arteriale, etc. Expertii merg, sa spunem, pe principiul: "spune-mi de ce suferi, ca sa-ti creez o dieta potrivita"

Reintoarcerea la epoca primitiva


Sau mai exact la alimentatia oamenilor care traiau in ea: se aseamana foarte mult cu dieta religioasa, dar este mult mai simpla! Regasim in nutritia anului 2010 recomandari de alimentelor demult uitate si mai mult decat atat, blamate in timp de oamenii.

Pe cand multi il criticau pe fostul dictator al tarii noastre ca ne indoapa cu soia, nimeni nu constientiza efectele acesteia asupra sanatatii si importanta consumului ei in 2010. Pe cand bunicii mei mancau zi de zi mamaliguta, astazi multe dintre diete dinclud ca recomandare acest preparat.

Fasolea - mancarea saracului? Mai gandeste-te! Poate al slabului! Pare-se ca astazi fasolea sta bine in topul alimentelor de dieta, fiind cea mai sanatoasa si utila intr-un regim alimentar sanatos.

Spanac, stevie, urzici - sau frunzele ce le gaseai prin curte? Astazi, comoara nepretuita!

Legumele si fructele proaspete sau fuga prin ograda bunicii, sua nevoia oamenilor de a manca produsele muncii sale!

Si multe alte trenduri de astazi din alimentatie izvorasc din vechi timpuri, doar ca odata cu dezvoltarea societatii, au zacut sau au fost "capturate" intr-unele dintre cele mai nocive produse ale modernitatii: fast-food, junk-food, prajeli si alti mosntrii sacri ai sanatatii!

Ce iese din mana ta este sanatate curata!


In 2010 se incurajeaza gatitul acasa! Chiar si cand vorbim de produse extrem de calorice, cum ar fi prajiturile sau mancarurile gatite, este bine sa le faci chiar tu, cu mana ta! De ce? Chiar daca sunt periculoase pentru dieta, cel putin sunt sanatoase, in sensul in care folosesti ingrediente naturale, fara conservanti si alti aditivi nocivi pe care aceleasi produse le pot contine la restaurant sau in alte locatii!

Simplitatea este noua complexitate moderna

Extrapolata oarecum din "reintoarcearea la originile primitive" si bazata pe principiul "mai putin e mai mult" sau "mai simplu inseamna mai mult", vom constata in curand in magazine si in restaurante preparate si produse simple, cu o eticheta cat mai lejera din punct de vedere al ingredientelor, fara complicatii: acest lucru s-a observat deja in America inca din 2009 cand 42% dintre categoriile de alimente si bauturi si-au redus considerabil lista de ingrediente, excluzandu-le in principal pe cele daunatoare organismului. In 2010 se va observa o tendinta si mai mare in acest sens, in fata eforturilor companiilor de a veni in ajutorul oamenilor care incearca sa manance gustos si sanatos.

Fara carne in noul an!

Apare o noua tendinta la scala larga: eliminarea oricarui tip de carne din alimentatie! Este o "miscare contra carnii" in 2010, previzice Dawn Jackson Blatner, un dietetician si autor al "Dietei Flexitariene". Nu este nimic surprinzator sa aderi la vegetarianism si nici nimic nou, insa cand acest lucru se intampla la scada foarte mare, reprezinta un nou tren, o tendinta spre care oamenii acced din ce in ce mai mult. Chiar si la cei care nu sunt full-vegetarieni, se observa o din ce in ce mai masiva respingere a carnii din farfurie, de oricare tip. Oamenii incep sa prefere o farfurie plina de culoare, adica de legume diverse, preparae in feluri variate!

Au fost luate pana acum in vizor grasimile "rele", anul acesta este randul sarurilor

Dupa ce din ce in ce mai multe restaurante, dar si alimente ambalate au deja avizul de "fara grasimi trans", o noua miscare pare sa apara la orizon: reducerea cantitatii de sare din alimentatie, conform americanilor. Se incearca reducerea graduala a acesteia din produse, astfel incat consumatorii sa resiumta cat mai putin schimbarea de gust, iar in final sa adere la...noua aroma!

Citeste si: "Vorbeste aceeasi limba cu diet-addicts!"

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
02 apr