In fiecare zi, doar in Statele Unite ale Americii, au loc 41.000 de proceduri dentare de acest gen pe pacientii care cred ca este un lucru sigur, care le va rezolva permanent problemele dentare. Care este aceasta procedura dentara? Potrivit realfarmacy.com, raspunsul este canalul radicular (sau obturatia canalului radicular). Peste 25 de milioane de astfel de proceduri sunt efectuate in fiecare an in SUA.
In esenta, dintii fara nerv sunt dinti "morti", care pot deveni "incubatoare tacute" in care se dezvolta in voie bacterii anaerobe extrem de toxice; aceste bacterii, in anumite conditii, isi croiesc drum catre fluxul sangvin si pot provoca o serie de boli care nu sunt semnalate decat dupa cateva decenii. Majoritatea acestor dinti toxici arata si dau senzatia ca sunt in regula timp de mai multi ani, ceea ce face ca rolul lor in boala sistemica sa fie chiar mai greu de determinat in istoricul medical al pacientului. Din pacate, marea majoritate a medicilor stomatologi nu isi dau seama de potentialele riscuri pentru sanatate - extrem de grave - la care isi expun pacientii, riscuri care persista pentru tot restul vietii pacientilor.
Specialistii atrag atentia asupra riscurilor pe care le implica aceasta procedura aparent de rutina. Organismele microscopice se depaseaza regulat in si in jurul unor canaliculi dentari. Atunci cand dentistul face procedura (obturatia canalului radicular), el goleste dintele (adica indeparteaza pulpa dintelui afectata, iar camera pulpara este si ea curatata), apoi umple camera pulpara cu un material numit gutaperca (ce opreste alimentarea cu sange de la dinte, astfel incat sangele sa nu mai circule prin dinte).
Dar ramane labirintul de mici canaliculi. Iar bacteriile, din moment ce li s-a taiat sursa de hrana, se ascund in aceste tunele unde sunt in siguranta si foarte bine protejate de antibiotice si raspunsul pe care l-ar putea avea sistemul imunitar. Aceste bacterii - pana atunci prietenoase - se transforma, in lipsa oxigenului si a hranei, in bacterii anaerobe, care pot produce o varietate de toxine periculoase.
Ce legatura exista intre cancer si aceasta procedura dentara
Potrivit aceluiasi articol, se pare ca exista o conexiune intre cancer si obturatia radiculara. Dr. Robert Jones, un cercetator care a studiat relatia dintre canalele radiculare si cancerul la san, a gasit o legatura extrem de mare intre cele doua. El sustine ca a gasit urmatoarea corelatie intr-un studiu ce a durat 5 ani, facut pe 300 de cazuri ale unor paciente ce sufereau de cancer la san:
* 93% dintre femeile cu cancer la san au avut o procedura de obturatie a canalului radicular;
* 7% dintre ele au avut o alta patologie orala;
* Tumorile, in majoritatea cazurilor, au aparut pe aceeasi parte a corpului pe care a fost efectuata obturatia (obturatiile) de canal sau celelalte patologii orale.
Dr. Jones sustine ca toxinele produse de bacteriile de la un dinte infectat sau de la maxilar sunt capabile sa inhibe acele proteine care, in mod normal, suprima dezvoltarea tumorilor. Un medic german a raportat rezultate similare. Dr. Josef Issels arata ca, in cei 40 de ani in care a tratat pacientii bolnavi de cancer in faza terminala, 97% dintre pacientii sai (evident, bolnavi de cancer), avusesera obturatie de canal radicular.
Citeste si: Pasta de dinti inedita - Folosesti si ultima picatura, fara efort!
3 metode homemade pentru albirea dintilor
Doar asa iti poti mentine dintii frumosi si sanatosi!
Secretul unui zambet frumos si sanatos
Sursa foto: westsenecadental.com