Eugenia Enciu – Designer
Cu siguranta fiecare dintre noi a trecut prin experienta neplacuta de a proba un produs sau mai multe,de a se privi in oglinda si a fi deranjate si oarecum enervate de faptul ca fie rochia este prea larga, prea stranta, prea scurta, prea lunga. Este ceva de care ne ciocnim inevitabil.
Indiferent de cat ne dorim sa aratam altfel, pentru a ni se potrivi orice tinuta pe care o proba, indiferent de cat te plangi ca ai picioarele prea scurte sau prea lungi, trage aer adanc in piept si realizeaza ca trebuie sa iti accepti formele, pentru ca picioarele tale nu o sa creasca si nici nu o sa se micsoreze vreodata. Suntem ceea ce suntem si trebuie sa ne acceptam ca atare. Iar primul pas in a nu mai gresi in alegerea unui outfit este sa invatam sa ne bucuram de formele noastre si sa nu ne mai scoatem in evidenta imperfectiunile in dorinta de a fi pur si simplu in trend cu noile must have uri. Daca insa nu te descurci poti apela oricand la ajutorul unui stilist sau chiar al unui atelier de creatie vestimentara. Iar daca vrei sa obtii un fashion statement ai grija ca macar una din piesele care iti alcatuiesc tinuta sa fie vedeta sezonului…O bluza sailor Chanel sau o rochie Markus Lupfer, un blazer din paiete Sonia Rykiel, un clutch Judith Leiber sau pur si simplu o pereche de pump Christian Louboutin.
Luciana Stanciu - Estetician Eden Spa
Una din greselile cele mai frecvente este alegerea produselor de ingrijire dupa reclama, in functie de parfum, sau la sfatul unei prietene fara sa tina cont de nevoile concrete ale pielii fiecareia sau de varsta. inainte de a face o investitie care poate sa fie atat in dezavantajul pielii, cat si al buzunarului vostru.
E bine sa cereti sfatul unui specialist care in urma unei analize minutioase sa decida care sunt problemele si nevoile tenului vostru si sa va recomande produsul corect.
Nu sariti peste rutina zilnica de ingrijire, 3 pasi simpli care va vor mentine tenul sanatos si frumos, (demachiere, tonifiere si hidratare) si mai ales protejati-va de soare.
Tratamente lunare care sa corecteze problemele existente.. Aplicarea de seruri intens hidratante pentru a hrani si proteja, aplicarea de concentrate cu vitamine cu rol antioxidant, si bineinteles rasfatul cu masaj pentru intretinerea elasticitatii si tonusului pielii.Elena Perseil – Designer
Sa nu considere ca sunt prea in varsta pentru a se procupa de look ul lor. Sa fie libere si deschise in alegeri, sa adopte stiluri diferite, sa experimenteze.
S-a experimenteze, sa incerce diverse stiluri, sa nu incerce sa copie ceva vazut sau sa urmeze o reteta. Sa nu uite ca a te imbraca este totusi o placere si sa-si lase frau liber imaginatiei. Sa-si adapteze tinutele si momentului zilei dar si starii ei de spirit din acel moment. Nu trebuie uitat ca hainele transmit un mesaj despre noi.
Sa nu plece de la reguli pe care si le-a autoimpus cum ar fi genunchii sunt prea grosi, sau, mine nu-mi sta bine cu mov, etcTot timpul vei gasi o forma unde chiar daca ti se vad genunchii nu e grav, sau vei gasi o nuanta de mov care sa te avantajeze. Moda nu inseamna o lista de reguli ci un moment in care iti faci placere, tie si celor din jur.
Mihaela Tarhuna – Designer de bijuterii
Poate fi cam dur termenul de gresala, avand in vedere ca alegerea bijuteriei ori a hainei.... e strans legata de un mod de a fi, in acord cu care alegem totul in viata, de la obiecte la mancare si la prieteni si in functie de care si ei ne aleg pe noi. Regula in moda e data de tendinte. Bijuteria de autor iese din regula prin aceea ca autorul vrea acest lucru si eu, in orice caz, sunt incantata sa vad ca regula e calcata, ca el/ea, cumparatorul, are idei si face un rol de compozitie. Dar iubim moda si arta. Astfel ca, daca nu intelegem nimic din afirmatia lui Vivienne Westwood.... ca rochiile, anul asta, se imbraca invers... sau poate ca nu ne inspira... atunci regula este ca o lucrare are un centru de interes, sau ca o lucrare are mai multi centri de interes, daca ne pricepem bine la dialog si/sau la understatement.
Raspunsul la intrebare are si o componenta pentru femeia care nu mai are nici o parere a ei si executa sau bifeaza rubrica must have. Sa continue asa. Nu e nimic de remarcat la aceasta femeie, decat ca apare in tot mai multe exemplare, ca nu are un id al ei personal, cumpara zilnic si e cam tanaraArabella Saulig - Hairstylist Wella
- Rezultatul colorarii coincide cu poza de pe ambalaj: atentie la alegera culorii - poza de pe cutie te poate induce in eroare. Pe spatele ambalajului exista instructiuni si verificati ce rezultate puteti obtine, infunctie de culoarea existenta pe par ( fie naturala, fie vopsea).
- “Matreata”: de cele mai multe ori in mod eronat, multi considera ca sufera de aceasta afectiune, dovedindu-se insa ulterior ca este vorba de un scalp sensibilizat, descuamat, care este perceput ca fiind un scalp cu matreata. Adresati-va unui specialist pentru a fi siguri de diagnoza - daca nu suferiti de aceasta afectiune cauzata de o ciuperca si folositi ( in mod gresit) produse antimatreata, agravati serios problema! Simptomele unui scalp sensibil: inrosire, senzatie de mancarime, cojite mici localizate pe contururi ( ceafa, dupa urechi, la frunte).
- Par subtire, fin, moale si scalpul gras (cu exces de sebum): de cele mai multe ori, aceste persoane evita spalarea frecventa si aplicarea unui tratament pe lungimi si varfuri, “ pentru a nu ingrasa si mai mult parul”. Gresit! Parul are nevoie intotdeauna de o masca tratament, mai ales daca este un par vopsit, iar aplicarea lui corecta si clatirea din abundenta nu pericliteaza scalpul. Putem vorbi de un exces de sebum daca scalpul se ingrasa in 24 de ore, ceea ce inseamna ca se recomanda spalarea lui la 1-2 zile cu produse speciale si se evita apa prea fierbinte, mai ales la clatire.
- Alegera unei tunsori/coafuri nepotrivite pe baza unei poze dintr-o revista: atentie, nu intotdeauna se potriveste pentru ca putem avea un alt tip de structura/textura a firului de par, alte nuante pe par care nu se potrivesc in ansamblu cu acel look – trebuie sa fim realisti si sa facem diferenta intre ceea ce ne place si ceea ce ni se potriveste ca stil ( valabil si la haine, accesorii, machiaj...)
- Folosirea in exces de placilor de intins parul: rezultatul poate fi un par extrem de degradat, cu varfuri despicate, care isi va pierde in totalitate elasticitatea ( nu va mai avea nici o forma). Nu se recomanda utilizarea acestor aparate mai mult de o data pe saptamana si in nici un caz pe un par subtire, fragil, degradat. Atentie: placa nu se aplica pe parul ud/umed ci doar pe parul uscat, pe care s-a aplicat in prealabil (obligatoriu!) o lotiune leave in pentru protectia si hidratarea parului.
- Lungime necorespunzatoare in relatie cu inaltimea: ma refer la persoane minione cu par extrem de lung sau persoane foarte inalte cu parul mult prea scurt. Sa nu uitam ca un par prea lung ne “scurteaza” din inaltime (“dezechilibru” optic), iar un par foarte scurt ne face sa parem mai inalte, astfel incat recomand ca persoanele mai mici de inaltime sa incerce sa mai renunte un pic la lungime iar in celelalt caz sa incercam sa lasam parul sa creasca macar pana la umeri. Totul sta in echilibru....
Estetic vorbind, o coafura trebuie intotdeauna sa accentueze si sa scoata in evidenta cele mai frumoase trasaturi ale fetei. Este ca o rama care incadreaza fata si o infrumuseteaza. Insa totul depinde de forma fetei tale.
Exista multe tipuri de coafuri, dar nu toate ti se potrivesc – numai daca stilul respectiv este compatibil cu forma fetei tale:
Fata ovala este forma perfecta, astfel i se potriveste aproape orice stil de coafura, fie pe par lung, fie pe par scurt, drept sau ondulat. Foarte potrivite sunt coafurile cu graduare langa pometi si barbie.
De evitat: un volum prea accentuat pe top, pentru ca astfel fata va parea prea lunga.
Fata dreptunghiulara - daca aveti o fata mai lunga, trebuie sa creati ceva pe latime pentru a contrabalansa cu lungimea. Asta inseamna varfuri iesite in exterior in laterale sau un bob pana la barbie. Recomand deasemenea bucle si ondule pentru a incadra fata (extrem de “hot” in sezonul ce urmeaza!).
De evitat: par prea lung sau prea scurt – aceste stiluri extreme vor scoate in evidenta si mai mult fata lunga.
Fata rotunda - daca femeile care se afla in cazul de mai sus trebuie sa adauge cantitate de par in laterale, cele din acest caz trebuie sa procedeze exact invers: sa elimine parul din lateralele fetei si sa adauge lungime. Pentru crearea iluziei “lungirii” fetei, cele mai potrivite sunt graduarile, bretoane asimetrice si coafuri inalte (coc pozitionat pe top).
De evitat: coafuri scurte, la o lungime, sau strangerea completa a parului la spate, care vor atrage si mai mult atentia asupra fetei rotunde. Fata patrata - ma refer mai ales la un maxilar puternic accentuat. Totul sta in distragerea atentiei de la acest tip de maxilar iar acest lucru este posibil adaugand textura parului: ondule soft sau lungimi graduate pozitionate imediat sub linia maxilarului.
De evitat: bob la o lungime, bretoane groase, puternice, cocuri pozitionate pe ceafa.
Fata in forma de inima - punctul slab il reprezinta barbia ceva mai ascutita. In acest caz accentuam ochii prin bretoane medii, intr-o parte, graduare pe top si varfuri iesite in exterior in dreptul pometilor si maxilarului pentru a contrabalansa cu barbia.
De evitat: un par prea scurt sau coafuri care elibereaza in totalitate fata.
Daca vezi accesorii care va fac cu ochiul in magazine, nu ezita sa cumperi cateva si sa le incerci – vei putea infrumuseta un hairstyling reusit. Saluri, clipsuri, bentite de toate felurile, diverse elastice de prins parul, agrafe – exista o mare varietate din care poti alege ceea ce iti place... si nu ezita sa asculti de intuitia creativa din tine!
Ce trebuie sa retina o femeie cand vrea sa ia o decizie privind tunsoarea, coafura sau nuanta parului!
Tunsoare.
O femeie poate arata imbatranita inainte de vreme sau demodata din cauza unei tunsori nepotrivite. Pe de-alta parte, o tunsoare potrivita si perfect aranjata poate sterge din ani.
Cunoscand forma fetei tale, inainte de a merge la tuns, te va ajuta sa alegi tunsoare potrivita si sa comunici mai bine cu stilistul. Gaseste-ti forma care te avantajeaza discutand cu stilistul despre forma fetei, stil de viata si culori.
Stilul de viata este foarte important in alegerea tunsorii: de exemplu, o viata activa, sportiva ( aerobic, fitness, piscina, sauna) necesita o spalare frecventa a parului si un stil lejer, usor de aranjat.
Forme:
Inima: frunte lata si barbie mica, ascutita.
Tunsoare & styling: tunsori asimetrice, un bob graduat cu extra volum, sau varfuri in exterior la nivelul barbiei.
Oval: frunte inalta si barbie usor rotunjita.
Tunsoare & styling: este forma cea mai echilibrata si perfecta pentru aproape orice stil.
Dreptunghi: fata lunga cu frunte inalta.
Tunsoare & styling: tunsori pana la nivelul barbiei sau umerilor cuts cu un breton care sa mascheze fruntea inalta.
Rotund: frunte lata, ingusta, iar maxilarul este plin, rotunjit.
Tunsoare & styling: tunsori scurte cu volum pe top; tunsori soft cu graduari sofisticate venind spre fata, pentru a subtia obrajii ; tunsori asimetrice daca parul este drept.
Patrat: frunte lata, ingusta cu un maxilar puternic accentuat.
Tunsoare & styling: liniile puternice trebuie “inmuiate” prin taierea simetriei. Tunsori graduate cu volum pe top si ondule ce curg pe linia maxilarului.
Coafura
Daca nu iti place parul scurt, atunci poate esti tentata de un bob de lungime medie. Poti imbunatati acest look rugand stilistul sa gradueze lungimile, pentru mai multa miscare in par.
Invata sa usuci un astfel de look: incepi intotdeauna cu bretonul pe care il piepteni drept in jos, apoi stanga-dreapta, pana cand se usuca bine radacina, iar duza foenului trebuie sa fie mereu indreptata in directia in care piepteni parul, respectand directia de crestere a firului de par. Apoi perii parul in toate directiile ( cu o perie plata), iar varfurile le poti finisa cu o perie rotunda.
Exista deasemenea coafuri simple pentru parul lung, incepand cu binecunoscuta coada de cal, care insa nu se potriveste tuturor femeilor. Diferenta intre un par lung, frumos si o “coama” nearanjata consta in ingriirea realizata cu produsele potrivite ( sampon, masca, tratamente leave-in de hidratare, ulei pentru varfuri) si taierea varfurilor si subtierea lungimilor. Prin filarea lungimilor se indeparteaza greutatea excesiva a parului lung, fara a afecta lungimea . Taierea varfurilor se recomanda sa se faca la 6-8 saptamani.
Aceeasi problema cu greutatea o au si femeile cu parul ondulat. Crescand in lungime, devine greu iar ondulele se indreapta. Parul ondulat se aseaza foarte frumos daca este graduat, iar acest lucru trebuie facut cel putin la fiecare 6 saptamani, pentru ca altfel se pierde forma. Secretul buclelor frumoase consta in luciul parului, or structura un fir de par ondulat este diferita de cea a unui fir drept – parul ondulat tinde sa fie mai uscat si nu reflecta foarte bine lumina. Solutia o reprezinta produse de finisare si luciu, care se aplica la finalul coafurii.Culoare
Intotdeauna parul devine mai deschis si mai luminos primavara, iar toamna mai inchis si mai bogat in culoare. Daca te-ai plictisit de parul tau castaniu inchis, adauga cateva suvite deschise. O culoare mahon-roscat poate fi reimprospatata cu cateva accente aramii-rose iar un blond devine mai interesant daca se adauga cateva suvite sau accente mai inchise pe dedesubt, pentru contrast.
Cea mai buna modalitate de a alege culoare potrivita este de a determina ce tip de ten ai, in sensul nuantelor care i s-ar potrivi cel mai bine: nuante reci sau nuante calde.
Esti tipul “cald” daca tenul este auriu, masliniu sau mai inchis cu ochii caprui sau inchisi la culoare ( acest gen de femeie se bronzeaza usor iar venele pe interior de la incheietura sunt de culoare verde. “Rece” – ten deschis la culoare cu ochii verzi sau albastrii, de obicei te cam arzi la soare , iar venele sunt de culoare albastra.
Cum iti dai seama daca ti-ar sta bine blonda? Daca atunci cand ai fost copil ai avut parul blond deschis, ai tenul potrivit pentru a fi blonda – asta nu inseamna ca celelalte femei nu pot fi blonde, totul este sa gaseasca nuanta potrivita.
In general, este bine sa nu mergi pe o diferenta mai mare de 2 nivele de culoare mai deschis sau mai inchis fata de culoarea existenta, astfel incat rezultatul sa fie armonios. Evita sa faci treceri dramatice de la negru la blond, sau de la blond la rosu – aceste transformari necesita decolorari iar rezultatul nu va fi intotdeauna cum ti-l imaginezi. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca necesita, din acel moment, o alta garderoba, alte culori, alt tip de machiaj....
Recomand deasemenea sa se realizeze un test inainte daca nu s-a mai folosit acel produs: la ceafa, dupa ureche sau pe partea interioara a incheieturii. Reactia alergica poate aparea sub forma de iritatie, senzatie de mancarime sau inrosire