Helena Rubinstein a adus in atentia publicului feminin produsele cosmetice folosite pana atunci doar de prostituate si actrite.
“Nu exista femei urate, ci doar lenese”, era de parere cea care a facut o avere vanzand frumusete.
A devenit una dintre cele mai bogate femei din lume, insa a platit cu varf si indesat pe plan emotional.
La doar 24 de ani a luat cu ea cateva recipiente pline cu o crema realizata acasa de mama ei si a plecat sa isi caute de munca in calitate de dadaca sau menajera. Femeile bogate erau fascinate de pielea ei ca de portelan, care se datora faptului ca nu se expunea la soare, insa Helena s-a gandit sa isi faca astfel reclama si sa isi vanda crema “speciala”, bazata pe o reteta veche, care continea plante rare “gasite doar in muntii Carpati”.
Odata demarata afacerea care avea sa ii aduca succesul, viata amoroasa a ramas pe ultimul loc, din lipsa de timp. Ajunsa la 30 de ani, Helena nu mai sarutase pe nimeni si nu se indragostise de vreun barbat pana cand l-a cunoscut pe jurnalistul Edward Titus.
S-au casatorit in 1908 si i-a facut cadou de nunta jumatate din actiunile afacerii pe care ea o conducea.
Desi avea ochii mari si o piele fina, Helena era scunda si nu tocmai frumoasa, iar Edward ii reprosa acest lucru. Intr-o buna zi, l-a surprins sarutand mana unei tinere roscate. Nu a fost nici prima, nici ultima, insa in ciuda faptului ca a inselat-o, Helena a ramas langa Edward, probabil pentru ca simtea ca in mare parte a fost si vina ei.
“Inima mi-a fost tot timpul impartita intre oamenii pe care ii iubeam si ambitia mea.”
Nici macar sarcinile nu au impiedicat-o sa progreseze in cariera. A nascut primul copil la 37 de ani, iar 3 ani mai tarziu aducea pe lume inca un baiat. Copiii ei erau purtati de la Londra la Paris si New York impreuna cu o multime de dadace si profesori. Ii chema la ea cand avea dispozitia potrivita si apoi ii trimitea inapoi la joaca atunci cand se plictisea de ei.
Odata cucerita Europa, Helena a pornit spre America, unde a cunoscut-o pe rivala ei, Elizabeth Arden.
Aceasta rivalitate, insa, ii va distrage atentia de la casnicia care se destrama pe zi ce trece. In cele din urma, Edward a fugit cu una dintre angajate - o menajera tanara. Helena a impartit bunurile, a cumparat actiunile pe care i le facuse cadou si i-a asigurat bunastarea financiara.
La 66 de ani, cu o avere importanta, s-a indragostit de Prince Artchil Gourielli-Tchkonia, un artistocrat rus, in varsta de 43 de ani. In ciuda diferentei de varsta, i-a acceptat cererea in casatorie, la patru luni dupa ce s-a finalizat divortul de Edward.
Helena a decedat in 1965, dupa ce si-a pierdut sotul din cauza unui atac de cord si fiul preferat, Horace, in urma unui accident de masina.
In ceea ce priveste faptul ca si-a sacrificat fericirea pentru a ridica acest imperiul, Helena le spunea adesea prietenilor: “Daca n-as fi facut-o eu, o facea altcineva.”