Rezultatele indică faptul că "la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus", au declarat responsabili din cadrul studiului clinic britanic Recovery, care testează o serie de medicamente.
Studiul a arătat, de asemenea, că tocilizumab scurtează perioada până la externarea pacienţilor şi reduce necesitatea ventilaţiei artificiale.
"Este o veste excelentă", a declarat Anthony Gordon, profesor de anestezie şi terapie intensivă la Imperial College London, care nu a fost implicat în studiu.
Circa 4.000 de pacienţi în stare gravă au fost trataţi cu tocilizumab în Marea Britanie. "Astăzi, chiar şi mai mulţi pacienţi vor beneficia de acest tratament", a adăugat el.
"Testele precedente asupra tocilizumab au prezentat rezultate mixte", a declarat Peter Horby de la Universitatea Oxford, responsabil din cadrul studiului Recovery, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Beneficiile tocilizumab se adaugă acum celor ale steroizilor, potrivit cercetătorilor: în asociere cu un steroid precum dexametazona -singurul tratament care şi-a dovedit până în prezent eficacitatea în reducerea mortalităţii cauzate de COVID-19 - "impactul" asupra mortalităţii "este important" .
Datele "sugerează că la pacienţii cu COVID-19 care prezintă hipoxie (care necesită oxigen) şi o inflamaţie semnificativă, tratamentul care asociază un corticosteroid, cum ar fi dexametazona, cu tocilizumab reduce mortalitatea cu aproximativ o treime la pacienţii care necesită doar oxigen şi cu aproape jumătate la cei care au nevoie de ventilaţie mecanică invazivă" (ventilator), notează AFP.
Tocilizumab, utilizat pentru artrita reumatoidă, se administrează intravenos.