Experimente realizate pe purici de plante au scos la iveala ca aceia care aveau o mutatie la nivelul genelor dormeau cu doua treimi mai putin decat in mod normal si aveau o viata mult mai scurta.
Studii anterioare au descoperit ca barbatii, in mod special, sunt mai predispusi la deces prematur daca sufera de insomnie cronica asociata unor afectiuni precum diabetul sau tensiunea crescuta.
Cercetarile recente arata ca desi oamenii si puricii nu au prea multe in comun, mecanismul somnului este similar.
Doctorul Nicholas Stavropoulos, de la Rockefeller University din New York, a declarat, potrivit dailymail.co.uk: "Somnul este o manifestare comportamentala fundamentala pentru toate animalele si este foarte putin exploatata si inteleasa din punct de vedere stiintific."
"Aceasta cercetare ne ofera noi indicii despre cum este somnul controlat la nivel molecular si s-ar putea dovedi folositoare in intelegerea si tratarea diverselor tulburari ale somnului.", a mai adaugat omul de stiinta.
Clonand si efectuand teste asupra genei insomniei pe un numar de 20.000 de purici, echipa de cercetatori sustine ca a reusit sa descopere un nou mecanism prin care poate fi reglat somnul.
Cu ajutorul razelor infrarosii au reusit sa stabileasca faptul ca puricii cu gena "defecta" dormeau in medie doar 317 minute pe zi, in timp ce puricii normali dormeau in jur de 927 de minute zilnic. Puricii "mutant" dormeau pe perioade scurte, cu intreruperi frecvente.
"Rezultatele au aratat o scadere a duratei somnului si a capacitatii de a dormi neintrerupt o perioada indelungata. Dar ce este cu adevarat interesant este faptul ca gena insomniei ar putea functiona prin intermediul unor mecanisme homeostatice. Acestea sunt diferite de ritmicitatea circadiana somn/veghe si au efect asupra organismului in orice moment al zilei.", sustine doctorul Stavropoulous.
Oamenii de stiinta cred ca gena actioneaza prin eliminarea unor proteine din celulele cerebrale, responsabile cu instalarea somnului.
Cercetatorii au descoperit de asemenea ca puricii ce prezentau mutatii traiau doar doua treimi din viata unui purice normal.
Cand le-a fost indepartata gena regasita in neuroni, fiind lasata sa se desfasoare nestingherita in restul corpului, disparitatea a fost eliminata. In urma operatiunii, puricii dormeau in continuare putin si intermitent, dar durata de viata nu mai avea de suferit, avand sansa de a trai la fel de mult ca si ceilalti.
Doctorul Stavropoulos a concluzionat: "Asta inseamna ca insomnia poate fi separata de riscul unui deces prematur, oferind posibilitatea ca aceasta problema sa nu afecteze sanatatea, cel putin in ceea ce priveste durata de viata."
Job-ul perfect: Esti platit cu 3.000 de dolari sa dormi
1 din 4 romani are probleme cu somnul
Pozitia din somn: Ce spune despre personalitatea ta