A venit vacantaaaaa! Iata cuvintele care sunt pe buzele tuturor copiilor. Mi-am adus aminte un cantecel pe care il auzeam cand eram mica si venea vacanta. A venit vacanta, cu trenul din Franta... nu stiu exact de ce Franta.
Poate pentru ca ni se parea departe sau pentru ca intuiam viitoarea apartenenta europeana.Dar sa lasam abordarile politice pentru altii si sa revenim la vacanta.
A venit vacanta?! Se intreaba si parintii. Iata o provocare noua. Ce facem cu copilul in zilele de vacata? Cu cine sta, unde merge, cu ce se preocupa, ce inseamna sa fie vacanta....iata o multime de intrebari si vacanta devine la randul ei o grija in plus pentru parinti. Uneori chiar o povara. Unii copii raman la gradinita, altii merg la scoli de vara, altii merg pe la bunici la tara.
Concediul si plecarea in vacanta impreuna cu totii nu este decat o parte a vacantei copilului. Si cu restul ce facem?
Puteti incepe prin a privi vacanta ca pe un concediu mai lung al copilului, caruia i se schimba programul obisnuit si are timp si dispozitie pentru alte lucruri mai noi sau mai vechi. El are nevoie sa faca diferenta intre scoala si vacanta, intre activitati scolare si activitati de vacanta.
Apoi, in masura in care timpul va permite puteti redescoperi impreuna cu el locuri unde nu ati mai fost demult: gradina botanica, muzee, expozitii...
Puteti petrece diminetile in parc cu rolele sau cu bicicleta...
Puteti merge la un picnic...
Il poti invata sa descopere pasiunea pentru lectura, aventura din carti...Il poti duce la un curs pe care si l-a dorit de mult sau chiar ceva special pe care nu ar avea timp sa il faca in timpul scolii...
Puteti profita de timpul liber pe care il are la dispozitie pentru a-l ajuta sa isi dezvolte autonomia, creativitatea, spontaneitatea, pentru a invata sa fie responsabil, sa se descurce singur in anumite situatii.
Vacanta nu inseamna lucruri speciale sau marete. Dar nici nu este dedicata privitului la tv sau jocurilor interminabile pe calculator. Profita de ea pentru a fi alaturi de copilul tau, pentru a face lucruri impreuna, lucruri simple, pentru a cunoaste natura si miscarea in aer liber.
Invata-l sa se bucure de timpul lui liber si sa il foloseasca. Sa se poata bucura impreuna cu voi parintii, dar si singur. Ia-ti si tu o vacanta alaturi de el.