Mintea si stadiile sale
Atunci cand ne referim la "minte" trebuie sa o facem in sensul pur conceptual, nefiind ceva care poate fie explicat sau cuantificat. Din punct de vedere al practicantilor de yoga putem vorbi totusi despre trei stadii ale mintii care coexista si interactioneaza: capacitatea intelectuala (sau inteligenta), vointa de a face lucruri si actiunea propriu-zisa. Asa cum spuneam toate aceste stadii coexista doar ca, in functie de context si de influenta factorilor externi, unul dintre ele predomina. Atunci cand practici Yoga nu faci altceva decat sa activezi simultan toate aceste stadii incercand totodata sa pastrezi un echilibru intre minte si corp.
Mantrele si concentrarea
Atat timp cat secretul unei sedinte reusite de yoga sta in concentrare, este foarte important sa stim cum am putea sa ne detasam de orice factori perturbatori pentru a ne putea relaxa si focusa in acelasi timp pe etapele ritualului. O metoda care da intotdeauna rezultate este recitarea unei mantre. Pentru cei care nu stiu, mantra reprezinta o formula sacra sau o rugaciune scurta care trebuie repetata/ cantata cu o anumita intensitate si cu un anumit timbru al vocii. Mantra nu face decat sa ne distraga atentia de la alte ganduri, lasand corpul si mintea sa se relaxeze. Fiecare practica yoga are mantrele sale care nu pot fi traduse sau adaptate deoarece in felul acesta riscam sa schimbam ordinea sunetelor iar efectul asupra psihicului nu va mai fi acelasi.
Ideea de meditatie ii sperie de regula pe majoritatea practicantilor aflati la inceput deoarece presupune o perioada destul de mare de timp (de ordinul zecilor de minute) pe care acestia trebuie sa o petreaca nemiscati, in deplina concentare si totodata cu mintea eliberata de alte ganduri care nu au legatura cu ritualul.
Concentrarea este un lucru care se invata in timp prin vointa si exercitiu iar un prim pas in acest sens il reprezinta educarea atentiei si a spiritului de observatie. Astfel, indiferent unde ne-am afla, acasa, pe strada sau la birou, trebuie sa invatam sa ne concentram asupra unui singur lucru, spre care sa canalizam toata energia noastra. Indiferent daca este vorba de a face ceva concret sau pur si simplu avem de-a face cu o situatie care ne solicita doar intelectul, trebuie sa invatam sa alungam din minte orice gand care nu are legatura cu problema noastra. Exersand zi de zi aceasta tehnica vom putea sa o folosim cu usurinta si in cadrul sedintelor de yoga unde este nevoie de multa atentie si concentrare.
Obstacole in calea practicantilor de Yoga
- pentru a practica Yoga trebuie sa ai in primul rand o conditie fizica buna. Totusi nu putem vorbi despre o regula stricta atat timp cat Yoga este recomandata ca tratament alternativ pentru diferite afectiuni. Aceasta observatie este valabila si in cazul persoanelor cu probleme psihice mai mult sau mai putin grave, care nu au voie sa practice Yoga decat sub stricta supraveghere a unui personal calificat
- conteaza foare mult sa ai vointa si un tonus pozitiv, deoarece yoga presupune atat efort fizic cat si intelectual
- indoiala si lipsa de informare: trebuie sa stii de la bun inceput ce presupune ritualul yoga si ce-ti doresti sa obtii la finalul cursurilor. Documenteaza-te bine si sfatuieste-te cu mentorul tau inainte sa pornesti in aceasta calatorie spirituala.
- Inconsecventa: yoga este "la moda" printre vedete si tot mai multe femei isi doresc sa practice Yoga "pentru a fi trendy". In realitate foarte putine au rabdare sa urmeze etapele ritualului si abandoneaza desul de repede, inainte de a ajunge sa se bucure de rezultatele stradaniei lor
Tu de ce vrei sa practici Yoga? Da click pe optiunea ta pentru a afla mai multe!
- pentru a-mi recapata energia si pentru a fi in forma
- pentru a-mi imbunatati viata sexuala
- pentru a-mi regasi echilibrul spiritual