Chiar daca in ochii celorlati ceea ce tie ti se pare un defect major pare un fleac, important este ce simti tu. In timp, defectele care te deranjeaza se vor acutiza si le vei percepe ca fiind intolerabile. De aceea este foarte important sa-ti alegi partenerul in functie si de defectele sale si nu numai in functie de calitati, altfel spus in functie de defectele pe care le poti tolera.
Nu te gandi ca dupa ce va veti casatori il vei schimba pentru ca are potential. Schimbarile sunt foarte dificile, chiar daca nu imposibile. In realitate nu putem schimba pe nimeni impotriva vointei lui sau numai pentru ca asa vrem noi. Ne putem schimba noi in ideea de a angrena modificari si in comportamentul celuilalt. De altfel este important de retinut ca schimbarea se produce mult mai repede intr-o atmosfera de dragoste si acceptare, nu criticandu-l si reprosandu-i celuilalt ca ar trebui sa-si schimbe comportamentul. Lipsa de acceptare a defectelor celuilalt si critica constanta, precum si ironiile, sunt intotdeauna distructive pentru o relatie.
Pana la urma, doi oameni nu pot fi foarte compatibili, mai ales la inceput. Cu trecerea timpului insa, schimbarea apare intr-un mod natural ca urmare a experientelor traite in relatia interpersonala. Insa este important ca reclamatiile tale, chiar si cele minore, sa fie prezentate celuilalt intr-un mod rezonabil. De asemenea ar fi de dorit sa observi daca ceea ce ti se pare intolerabil la celalalt sunt trasaturile de caracter. De exemplu, felul in care fiecare dintre voi se relaxeaza. Unuia ii poate placea sa iasa cu prietenii si sa socializeze, in timp ce celalalt se simte bine acasa, in fata televizorului sau citind o carte. Aceste diferente nu sunt usor de modificat si desi sunt acceptate la inceput, in timp conduc la frustrare. Multe dintre aceste aspecte pot fi discutate la primele intalniri, abordand subiecte despre petrecerea timpului liber, obiceiuri, valori si interese la care se raporteaza fiecare. Daca in ciuda tuturor diferentelor majore dintre voi ati ramas in relatie, dar nu poti tolera aceste diferente, veti avea conflicte frecvente si veti sfarsi prin a fi deceptionati de aceasta relatie.
Cand te afli intr-o relatie sanatoasa, iti este foarte confortabil sa fii tu insati, sa te relaxezi fara a lua in calcul riscul ca vei fi perceputa ca fiind vulnerabila.
Daca iti judeci in permanenta partenerul, te plangi de de comportamentul lui, in timp, atitudinea lui va fi defensiva sau va incepe sa se retraga si sa evite orice forma de contact emotional si intim cu tine. Comunicarea dintre voi va disparea.
Pe de alta parte, se poate ca reprosurile tale, in loc sa conduca la schimbarea partenerului, conduc la instalarea unei stime de sine scazuta, la o imagine negativa, nerealista despre sine, la pierderea increderii in sine si la sentimente de anxietate si depresie. In mod cert nu acesta este modul in care ne purtam cu cineva pe care il iubim. Daca chiar iti displace comportamentul partenerului tau, poate ca ar fi mai bine sa te indrepti catre o alta persoana.
Reciproca este de asemenea valabila. Daca partenerul te critica frecvent, acest lucru va conduce la subminarea incredererii in tine, la nesiguranta si stima de sine redusa.
Acceptarea de sine si sentimentul personal de siguranta reprezinta componente importante ale echilibrului tau.
O relatie care are efect coroziv asupra ta, care iti afecteaza increderea si iti provoaca sentimente de nesiguranta scotand ce este mai rau din tine iti va diminua capacitatea de a iubi si de a fi fericit in relatie.
Psiholog Loredana Ionascu