Flexibilitatea, echilibrul si forta musculara sunt indicatori cheie ai longevitatii individului, scrie discovermagazine.com.
Asaza-te, ridica-te in picioare si repeta miscarea. Acest mic exercitiu este o modalitate simpla de a masura flexibilitatea si forta, fiind in acelasi timp un mod de a determina longevitatea, potrivit unui studiu realizat de medicul brazilian Claudio Gil Araujo. Acest test este folosit in cazul atletilor, insa poate oferi informatii pretioase oricarui individ.
Pentru a trai mai mult, le recomanda pacientilor sa isi mentina muschii in miscare si sa isi exerseze echilibrul.
Araujo a descoperit ca multi dintre pacientii sai, in special cei in varsta, aveau probleme cu miscari obisnuite, precum aplecarea pentru a ridica ceva de pe podea, dificultati care indica o pierdere a flexibilitatii.
Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, reducerea fortei musculare si pierderea echilibrului pot spori riscul de caderi periculoase.
Araujo si-a dorit sa faca mai mult decat sa le tina predici pacientilor in legatura cu importanta unei forme fizice ideale. A vrut sa le ofere informatii concrete in legatura cu ariile carora ar putea sa le aduca imbunatatiri. El crede ca testele de masurare a flexibilitatii, echilibrului si fortei musculare nu sunt practice si consuma mult timp, fiind nevoie de mult spatiu si echipamente costisitoare.
Si fiindca unii factori implicati in aceste masuratori pot varia, a dezvoltat, impreuna cu ai sai colegi, o alternativa, pe care o numesc testul asezarii si ridicarii, care nu necesita niciun echipament special, ci doar o podea libera si un pacient dispus sa faca testul.
In cadrul studiului publicat in European Journal of Cadiology, Araujo a rugat peste 2.000 de pacienti cu varste intre 51 si 80 de ani, cu totii facand parte din programul de exercitii de la Clinimex Exercise Medicine Clinic din Rio de Janeiro, sa faca acest test.
Cei care au obtinut mai putin de opt puncte la acest test, spune medicul, aveau mai multe sanse sa moara in urmatorii sase ani, comparativ cu cei care au avut un scor mai bun. Cei care au obtinut trei sau mai putine puncte aveau de cinci ori mai multe sanse sa moara in decursul aceleiasi perioade, comparativ cu cei care au obtinut mai mult de opt puncte.
Per total, fiecare punct in plus in cazul scorului era asociat cu o scadere de 21% a sanselor de mortalitate, indiferent de cauza.
Araujo spera ca aceste informatii ii vor convinge pe oameni sa treaca pragul salilor de fitness, pentru a evita vizitele la medic.
Ce trebuie sa faci:
1. Imbraca-te in haine confortabile, cu picioarele goale si elibereaza spatiul din jurul tau.
2. Fara sa te apleci, coboara pana cand reusesti sa te asezi pe podea.
3. Ridica-te, incercand sa nu folosesti mainile, genunchii, antebratul sau orice alt punct de sprijin.
Scorul:
Cele doua miscari, asezarea si ridicarea sunt notate fiecare pe o scara de la 1 la 5, cu o scadere de un punct pentru fiecare punct de sprijin folosit si cu o jumatate de punct scazuta pentru pierderea echilibrului. La final, aduna notele obtinute pentru fiecare miscare.
Concluzii:
Daca ai obtinut mai mult de 8 puncte, ai o forma fizica buna. Continua sa faci miscare.
Daca ai obtinut mai putin de 8 puncte, ideal ar fi sa iti revizuiesti stilul de viata si sa incluzi ceva mai multa activitate.
Daca ai obtinut mai putin de 3 puncte, e cazul sa consulti un specialist!
Citeste si:
Spune-mi la ce etaj stai ca sa-ti spun cat traiesti!
Vrei sa traiesti mai mult? Adopta un copil
Dieta care te ajuta sa slabesti si sa traiesti mai mult - Ai urma-o?