Spre exemplu, daca ai condus pana la munca si traficul a fost infernal, exista sanse ca frustrarile acumulate pe drum sa iti influenteze deciziile luate la birou.
“Oamenii conduc si e frustrant. Ajung la munca si emotiile traite in masina influenteaza ceea ce fac la birou. Sau investesc bani bazat pe emotiile care rasar din lucruri care nu au legatura cu investitiile lor”, arata cercetatorul Stephane Cote, profesor la Rotman School of Management, de la University of Toronto.
“Investigatiile noastre arata ca daca detin inteligenta emotionala, sunt protejati de aceste deviatii”, a continuat specialistul.
Inteligenta emotionala este un termen folosit in psihologie pentru a defini abilitatea de a identifica si controla atat emotiile proprii, cat si pe ale celorlalti, dar si de a aplica aceasta abilitate pentru a rezolva anumite sarcini, potrivit Psychology Today.
In cadrul studiului publicat in jurnalul “Psychological Science”, cercetatorii au efectuat numeroase experimente pentru a evalua modalitatea in care luarea deciziilore este influentata de diferite nivele ale inteligentei emotionale.
Intr-unul dintre experimente, cercetatorii au constatat ca efectul anxietatii intr-o decizie ce implica un anumit risc - atunci cand anxietatea nu era legata de decizia respectiva - parea sa fie blocat la subiectii cu o inteligenta emotionala sporita. In cazul celor cu o inteligenta emotionala scazuta, insa, anxietatea influenta decizia luata.
Cercetatorii au subliniat ca inteligenta emotionala te poate ajuta sa blochezi orice fel de emotii, nu numai pe cele negative, precum stresul si anxietatea, ci si pe cele bune, precum entuziasmul, pentru a nu influenta luarea unor decizii care nu au nicio legatura cu starea pe care o ai in momentul respectiv.
Cu toate acestea, “Oamenii inteligenti din punct de vedere emotional nu elimina toate emotiile din procesul de luare a deciziilor, ci le blocheaza doar pe cele care nu au legatura cu decizia in sine”, a dezvaluit Cote.
Citeste si:
Despre decizii, negociere si egalitate - Sfaturi de la Sheryl Sandberg, CEO al Facebook
Adio greseli - Iei cele mai bune decizii respectand acesti pasi!
Aceasta metoda te ajuta sa iei cele mai bune decizii!
Sursa foto:blog.venturocket.com