Muzica reuseste sa te influenteze, insa nu toate melodiile au acelasi efect potrivit cercetatorilor.
TOP 10 melodii care au fost votate "placeri vinovate"
Specialistii au identificat ca nivelul basului este factorul esential in acest sens, acesta fiind cel care transforma muzica intr-o tehnica eficienta de a spori increderea in fortele proprii.
Ce muzica asculta barbatii infideli - Cele 2 genuri care ii dau de gol
"Urmarind evenimente sportive majore, am observat impreuna cu coautorii studiului numerosi atleti care aveau casti in urechi la intrarea pe stadion si la vestiare", spune Dennis Hsu, de la Kellogg School of Management din cadrul Northwestern University.
"Modul in care acesti atleti se cufunda in muzica - unii cu ochii inchisi si dand din cap in ritmul melodiei - da de inteles ca muzica ii pregateste psihic si ii intareste pentru competitie."
Aceasta observatie i-a determinat pe Hsu si colegii sai sa incerce sa afle daca muzica poate, intr-adevar, sa transforme starea ascultatorului la nivel psihologic.
Studii anterioare au dovedit ca muzica poate avea efecte pozitive asupta individului, de la sporirea capacitatii de invatare si pana la reducerea durerii fizice. Cu toate acestea, niciun studiu nu a legat muzica de conceptul de putere.
Cercetatorii au ales sa testeste in prealabil 31 de melodii din diverse genuri muzicale, de la hip-hop la reggae, pentru a observa cat de puternici se simteau subiectii dupa ce au ascultat fragmente de 30 de secunde. Din acest test preliminar, au identificat melodiile cu o influenta majora si cele care nu au facut diferenta in ceea ce priveste atitudinea subiectilor.
Printre melodiile puternice se numara "We Will Rock You", a celor de la Queen, dar si "Get Ready for This", a formatiei 2 Unlimited, iar printre melodiile cu un impact slab se numara "Because We Can", de la Fatboy Slim si "Who Let the Dogs Out", a celor de la Baha Men.
Apoi, intr-o serie de experimente, cercetatorii au analizat cum au influentat aceste doua tipuri de melodii perceptia asupra puterii si trei consecinte psihologice si comportamentale deja cunoscute ale puterii: tendinta de a vedea padurea in locul copacilor (capacitatea de abstractiza), controlul perceput asupra evenimentelor sociale (iluzia de control) si dorinta de a face prima mutare in interactiuni de tip competitiv.
Pentru fiecare dimensiune a puterii pe care au testat-o, echipa de cercetatori a realizat exercitii specifice, precum un joc cu zaruri pentru a masura iluzia controlului, o catalogare a unor obiecte pentru a masura capacitatea de abstractizare si un scenariu ce implica luare de decizii, pentru a masura tendinta de a face prima mutare.
"O parte din obiectivul nostru a fost sa testam daca muzica produce aceleasi efecte asupra perceptiei puterii ca si cele venite din alte surse."
Asa cum arata rezultatele publicate in "Social Psychological and Personality Science", cercetatorii au descoperit ca melodiile cu un bas puternic nu numai ca trezesc inconstient un simt al puterii, ci si cele trei consecinte enumerate anterior.
Interesant este ca specialistii au scos din ecuatie versurile pieselor, rugandu-i pe subiecti sa noteze separat acest aspect.
"Fiindca participantii nu au raportat ca s-ar fi simtit mai puternici dupa ce au citit versurile, putem sa eliminam efectul semantic al melodiilor selectate", a tinut sa sublinieze Hsu.
Concluzia la care s-a ajuns a fost ca efectul muzicii in ceea ce priveste perceptia puterii este declansat de un bas puternic.
"Am ales sa modificam nivelul basului pentru ca cercetarile deja existente arata ca sunetul de bas si vocea sunt asociate cu tendinta de a domina si cu increderea in sine."
Hsu recomanda ascultarea unei melodii preferate care are un bas puternic inainte de o prima intalnire, o intalnire de afaceri cu un client sau un interviu pentru un loc de munca, pentru ca muzica are un rol strategic in situatii in care oamenii au nevoie de incurajare.
Citeste si:
Ofera-i asta copilului tau in primii 7 ani de viata, chiar daca nu e talentat!
Acest gen de muzica iti amelioreaza durerea - Top 5 melodii care te ajuta