Vocea dogita nu face o impresie buna in ochii angajatorului, potrivit unui studiu recent.
Cercetatorii au constatat ca acest tip de voce, desi semnaleaza un om educat, cu o mobilitate sporita, recrutorii le vad pe aceste femei mai putin atragatoare, competente si demne de incredere.
Profesorul Casey Klofstad, de la Universitatea din Miami, a declarat: “Rezultatele arata ca acest tip de voce este un obstacol pentru femeile care incearca sa isi gaseasca un job. Lipsa de experienta cauzata de varsta lor, un mediu economic slab si discriminarea sexuala sunt toate bariere in calea succesului pe piata muncii pentru acest segment demografic. Dat fiind contextul, cercetarile sugereaza ca tinerele femei sa evite un astfel de ton pentru a-si gasi de lucru.”
Cercetatorii au inregistrat sapte femei cu varste intre 19 si 27 de ani si sapte barbati cu varste intre 20 si 30 de ani vorbind in mod normal si apoi folosind un ton ragusit.
Au fost rugati sa spuna “Va multumesc pentru ca mi-ati oferit aceasta oportunitate.”
Apoi 800 de subiecti au fost rugati sa functioneze pe post de recrutori si sa asculte fiecare inregistrare si sa decida daca vocea “normala” era cea a unei persoana educata, competenta, de incredere sau atragatoare. Au fost rugati sa spuna pe cine ar angaja, in baza inregistrarilor.
Recrutorii i-au catalogat pe cei cu voce ragusita ca fiind mai putin educati, competenti, de incredere si atragatori decat ceilalti.
Studiul, publicat in junalul PLOS ONE, a scos la iveala ca femeile sunt mai degraba percepute negativ atunci cand au o voce joasa si ragusita, barbatii fiind mai putin dezavantajati de acest aspect.
“Oamenii prefera caracteristici vocale tipice, specifice majoritatii populatiei”, a subliniat specialistul.
“Desi vocile ciudate sunt memorabile, pentru ca surprind, oamenii gasesc vocile obisnuite ca fiind mai atragatoare.”
Citeste si:
Cum aplici legea atractiei in cautarea unui job