"Un poligraf nu este nimic altceva decât o metodă psihologică folosită pentru a constrânge şi intimida oamenii", spune Doug Williams, fost detectiv şi examinator cu testul poligraf, care timp de 36 de ani a instruit oamenii să treacă de testul cu detectorul de minciuni.
Primul pas este să nu te laşi intimidat. Cele mai multe teste includ două tipuri de întrebări: cele relevante cu privire la un incident specific (Spre exemplu: "Ai oferit informaţii secrete celor de la The New York Times?") şi cele cunoscute sub numele de întrebări de control (Exemplu: "Ai minţit vreodată pe cineva care a avut încredere în tine?")
Testul presupune ca o persoană nevinovată care spune adevărul să aibă o reacţie mai puternică la întrebările de control decât la cele relevante. Înainte de test, încearcă să faci diferenţa între cele două tipuri de întrebări. "Du-te la plajă" atunci când auzi o întrebare relevantă, spune Williams. Calmează-te înainte de a răspunde, imaginându-ţi valuri blânde şi nisipul cald sub tălpi.
Când ajungi la o întrebare de control, care este mai generală, imaginează-ţi cel mai înfricoşător lucru posibil, pentru a declanşa o stare fiziologică de agitaţie, de stres. Tuburile poligrafului din jurul cavităţii toracice măsoară respiraţia, manşeta de pe braţ monitorizează bătăile inimii, iar electrozii ataşaţi de degete detectează transpiraţia.
Care este cea mai mare temere a ta? De a cădea? De a fi îngropat de viu? "Imagineazăţi fix acel lucru", spune Williams. Bărbatul obişnuia să îi sfătuiască pe cursanţi să îşi încordeze zona anală în acel moment, însă a ajuns la concluzia că imaginea mentală înspăimântătoare funcţionează mai bine.
Williams, în vârstă de 69 de ani, este probabil printre cei mai aprigi critici ai poligrafului. Bărbatul numeşte aceste aparate ca fiind "instrumente orwelliene insidioase de tortură", iar fiabilitatea acestora a fost pusă de mult timp sub semnul întrebării.
Cu toate acestea, în luna noiembrie a anului trecut, Departamentul de Justiţie l-a acuzat pe Williams de manipulare a martorilor după ce a oferit informaţii cu privire la poligraf unor agenţi sub acoperire angajaţi în activităţi ilegale. Chiar şi în această situaţie, Williams continuă cruciada împotriva "acestui mit periculos al detectorului de minciuni". Guvernul, spune bărbatul, se află pe urmele lui pentru că a dovedit failibilitatea testului: "I-am făcut să pară nebuni şi şarlatani."