Russell Brand, în vârstă de 48 de ani, este vizat de acuzaţii de viol, agresiune şi abuz emoţional, fapte care ar fi fost comise între 2006 şi 2013, perioadă în care lucra pentru BBC, Channel 4 şi juca în filme la Hollywood, fiind la apogeul carierei sale.
Brand neagă vehement acuzaţiile, care includ şi învinuiri de comportament abuziv şi prădător, şi a declarat într-un mesaj video postat online vineri seară că toate relaţiile lui au fost "consensuale".
Purtătorul de cuvânt oficial al premierului britanic Rishi Sunak a declarat: "Acestea sunt acuzaţii foarte grave şi îngrijorătoare. Met Police a transmis oricărei persoane care crede că a fost o victimă a unui atac sexual să vină în faţă pentru a sta de vorbă cu ofiţerii. Aşa cum a spus ministrul de Externe în weekend, oamenii ar trebui să simtă că pot să îşi exprime preocupările, în cazul în care acestea există, şi să ştie că acestea vor fi tratate cu seriozitate şi cu sensibilitate. Prim-ministrul a spus clar că hărţuirea nu are ce căuta nicăieri, indiferent de loc".
BBC, Channel 4 şi compania de producţie Banijay UK, care a cumpărat Endemol, producătoarea emisiunilor spin-off "Big Brother" găzduite de Brand, au lansat anchete interne referitoare la comportamentul lui Brand în timp ce acesta lucra în cadrul programelor lor.
Downing Street a solicitat BBC şi Channel 4 să prezinte "în mod transparent" rezultatele anchetelor interne asupra lui Brand.
Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat: "Este corect că acest lucru este analizat şi cred că ambele companii au spus că vor deschide anchete, iar acesta este demersul potrivit. Nu voi emite prejudecăţi; lor le rămâne să stabilească ce găsesc şi să facă acest lucru în mod transparent".
Ministrul britanic al Culturii, Lucy Fraser, este de aşteptat să discute cu aceste companii media în legătură cu anchetele lor asupra lui Brand. Potrivit DPA/PA Media, ea va căuta să obţină asigurări că investigaţiile lor interne vor fi efectuate în mod minuţios şi transparent.
În ultimii ani, Brand s-a afirmat ca influencer în domeniul wellness şi ca gazdă a unei emisiuni pe YouTube.
Downing Street a refuzat să îndemne companiile media şi platformele de streaming, precum YouTube şi Netflix, să elimine conţinutul creat de acesta. Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a spus: "Este o decizie în legătură cu care toate posturile trebuie să ia în considerare abordarea corectă în lumina acestor acuzaţii foarte grave. Acestea sunt profund îngrijorătoare, trebuie investigate. Dar nu am de gând să dictez acţiunile posturilor sau ale serviciilor de streaming".
Acuzaţiile, detaliate într-o anchetă comună a Times, Sunday Times şi Dispatches de la Channel 4, includ afirmaţiile unei femei care susţine că a fost agresată sexual în timpul unei relaţii de trei luni cu Brand, când ea avea 16 ani şi încă era la şcoală.
O altă femeie a afirmat că a fost violată de Brand în locuinţa lui din Los Angeles.
Într-un mesaj video postat online înainte de publicarea acuzaţiilor, Brand a declarat că se confruntă cu o "litanie de atacuri extrem de sfruntate şi agresive".
"În mijlocul acestei litanii de atacuri uluitoare, mai degrabă baroce, sunt şi câteva acuzaţii foarte serioase, pe care le resping în mod absolut", a spus el.
În timpul difuzării programului Dispatches, sâmbătă seara, Russell Brand a susţinut un spectacol de comedie sold-out la Troubadour Wembley Park Theatre din nord-vestul Londrei, în cadrul turneului său "Bipolarisation".
În timpul carierei sale de comediant, în TV şi în filme, în Marea Britanie şi apoi în SUA, Russell Brand s-a remarcat prin repetatele sale escapade, prin dependenţa de alcool şi de heroină, prin scurta sa căsătorie cu cântăreaţa pop Katy Perry şi prin tendinţa de a se lăuda cu numeroasele sale cuceriri feminine, conform AFP.
În ultima vreme, el a făcut declaraţii anti-vaccin şi anti-mainstream media pe canalul său de Youtube, care are peste 6 milioane de abonaţi, şi pe contul său de pe reţeaua X (fostă Twitter), cu peste 11 milioane de abonaţi.