cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

Adevar sau...

De în Tu si ceilalti 20 feb 2009
Oare chiar ne place sa fim mintiti?!? Noi oamenii, in general vorbesc. Primim atatea informatii de la cei din jurul nostru. Oricare ar fi forma prin care ne parvin acestea, tindem mai intai sa le dam crezare si apoi, daca ne atrag atentia, le punem la indoiala si putem lua o decizie. Procedam astfel datorita modului in care am fost crescuti si educati?!? Pentru ca parintii ne-au spus ca e frumos sa spui adevarul?!? Sau pur si simplu nu vrem sa ne batem capul cu ce inseamna de fapt realitate, adevar. Iar asta asa, de dragul lui Einstein; pentru ca zicea el ca totul e relativ.

La un moment dat am facut un sondaj personal printre cunoscuti si apropiati. I-am intrebat – pe cine ar alege intre doi candidati, dintre care, pe unul l-au mai votat si inainte, dar care nu a facut absolut nimic din cele promise si un candidat pe care nu il cunosc dar care nu le promite nimic. In proportie foarte mare, peste 80%, oamenii mi-au raspuns ca il prefera pe candidatul care deja le-a inselat increderea. Oare acestia mergeau pe principiul: “rau cu rau, dar mai rau fara rau”? Din moment ce stii ca nu te poti astepta la nimic bun de la cel caruia i-ai oferit deja o sansa, de ce sa nu il incerci si pe celalalt? Stiu, aici e vorba de experienta in alegeri. In definitiv, unul “proaspat” la putere vine si mai “nemancat” si o sa vrea sa se infrupte si mai dihai decat unul care deja si-a mai “alinat” burta nitel si si-a pus afacerile in ordine. Problema e ca procedam asemanator si cand e vorba de celelalte alegeri pe care le facem in viata de zi cu zi.

In anul patru de facultate am avut un curs de didactica psihologiei. In principiu, cursul era optional, deci am fi putut trece peste el. Oricum aveam de pregatit si lucrarea de diploma, pe langa celelalte 12 cursuri obligatorii. Insa profesorul ne-a spus ca numai daca urmam cursul lui se va specifica pe diploma ca putem preda in scoli, dupa terminarea facultatii. Foarte putini din cei aproape 120 de studenti aveau in gand sa devina profesori dar, cum nu stii niciodata ce se poate intampla pe parcursul vietii, mai toti ne-am zis ca poate sa ne fie de folos intr-un moment in care nu avem alte optiuni de facut. Astfel, cursul a fost transformat din optional in obligatoriu. Si nu aveam sa ma impotrivesc eu! Asa ca l-am urmat cu totii cuminti, ca niste scolari de pe vremurile trecute. Nu ne-a dat in gand niciunuia sa verificam informatia data de profesor. La un timp dupa terminarea facultatii, unii chiar au vrut sa mearga in scoli si licee si sa predea psihologia. Acolo au fost informati ca pentru a intruni conditiile impuse de Ministerul Educatiei si Invatamantului (cred ca asa se numea atunci), trebuie sa treaca un examen care are loc odata pe an, si ca diploma de la facultatea de psihologie nu era suficienta. Examenul cu pricina este destul de complex si dificil, locurile sunt putine iar candidatii nenumarati, asa ca trece cine apuca. Intelegeti voi ce vreau sa spun. Iar asta nu a fost singura “plasa” luata in facultate.  

In anul doi, mai avusesem un curs cu el, cel de pedagogie. La examen, pe langa intrebarile legate de curs, mai era si una “nevinovata”, care ne chestiona daca am participat la cursuri si daca nu, sa explicam de ce. Ca un student cuminte, care isi asuma situatia asa cum vine ea, adica, inscrisa la cursurile fara frecventa (care de fapt nu exista, pentru ca toti studentii sunt supusi aceluias regim!) am motivat neparticiparea la cursuri spunand adevarul: eram la serviciu. Serviciu care de altfel imi permintea sa platesc taxele de facultate, prin care ajungea sa fie platit si acel profesor. Dar parca cine tine cont de asta!?! Si sa nu va amagiti pornind de la ideea ca daca e profesor la o facultate cu un asa profil, psihologie adica, asta inseamna ca este un om onest, un pedagog adevarat, cu bun simt si respect fata de studentii de pe urma caruia practic isi ia leafa. Pentru onestitatea raspunsului meu din foaia de examen am fost “rasplatita” cu o nota mica, pentru care profesorul era “acoperit” prin absentele mele de la curs. Asta era de fapt si motivatia scaderii notei. Profesorii stiu ca exista si studenti inscrisi la fara frecventa, stiu ca acestia lucreaza si abia fac fata invatatului si examenelor, insa egoul lor depaseste orice rationament sau bun simt. In concluzie, dumnealui s-a simtit ofensat ca i-am “chiulit”, chiar si prea bine motivat. Nu conta ca raspundeai corect la intrebarile din examen, conta ca nu ai fost prezent, ca la scoala primara. Chiar am primit din partea colegelor o replica de genul: “Si acu’ ce voiai? Ca doar nu prea ai dat pe la curs!” E drept, ele fusesera acolo in fiecare zi, in prima banca, chiar daca nu stiau prea bine despre ce se vorbeste acolo; nemaivorbind de raspunsurile date in examen! In fine, mi-am luat papara si am trecut mai departe. In definitiv, nu poti schimba oamenii, mentalitatea lor. Si am inteles inca odata, ca adevarul nu e bun chiar intotdeauna. Asa ca in urmatorii ani m-am inscris la zi, ca tot nu era nici o diferenta. Asta ar mai fi fost si culmea, ca la sfarsit, sa imi scrie pe diploma ca facusem la fara frecventa, cand regimul fusese acelasi, examenele si cerintele la fel cu cele ale celor de la zi.

In anul patru, acelasi profesor, cu un curs “inrudit” si, cum ne-a spus profesorul, fara de care nu se poate. Trec cele doua semestre, trece cursul si anul, anungem la examen. Sincera sa fiu, nu m-am asteptat ca pe langa intrebarile de examen sa vina din nou cu intrebarea aceea stupida referitoare la prezenta si motivatia absentelor. Macar din respect fata de originalitate! Dar, spre uimirea si dezamgairea mea, nu a fost asa. In fine, ne apucam noi de scris si incepe sa sune un telefon mobil, al carui ring-tone era o melodie de muzica populara. Ne-am uitat in dreapta, ne-am uitat in stanga, in spate, in fata...nimeni nu facea vreun semn sa inchida vreun mobil. La care ma trezesc spunand: “Care esti ba nesimtitu’ ala care si-a lasat mobil-ul deschis in timpul examenului?? Si cu melodia asta de cacao pe deasupra?” Dupa cateva minute bune, il vedem pe profesor ca isi deschide tacticos diplomatul si scoate mobilul cu pricina, se uita pe display sa vada cine il suna (timp in care hora canta mai departe) dupa care, in sfarsit, il opreste. Bineinteles ca am ras cu totii pe infundate cand am aflat cine fusese “nesimtitul” cu pricina. Apoi ne-am continuat in liniste examenul. Ei, dar trecusera totusi doi ani de studii intre timp. De data asta nu am mai picat in aceeasi plasa! Cand am ajuns si la intrebarea de final, am raspuns asa, cam ca Billy Crystal in Analize That...foarte evaziv, foarte vag, ca orice psiholog (psihiatru, psihanalist, psihoterapeut etc.) de altfel. Din raspunsul meu deloc clar, reieseau numai cuvinte apreciative la adresa cursului si a profesorului. Asa ca de data asta mi-a dat 10. Bineinteles ca, colegele cu pricina, cele de mai inainte, s-au uitat chioras la mine si m-au apostrofat invidioase: “Nu inteleg de ce ti-a dat tie 10 si mie mi-a dat 9! Ca tu nici macar nu ai trecut pe la curs!”. Oricum stiau ca nu au cum sa mai schimbe situatia, dar sa isi verse si ele amarul.

Asa ca am plecat acasa zambind in sinea mea (i’ve got you this time!), desi la suprafata, eram pur si simplu dezgustata de faptul ca fusesem nevoita sa recurg la asa ceva pentru a trece “lacul”.

Morala: nu crede niciodata ce auzi sau ce iti vine de la altii. Par sa iti vrea binele, sa te informeze, sa iti fie utili dar, din pacate, de cele mai multe ori realitatea e cu totul alta.

Iar daca accepti “adevarurile” venite din afara, macar asuma-ti cu responsabilitate urmarea lor. Adica, daca tot esti constienta si accepti sa fii mintita in fata, nu te mai supara si renunta la dreptul de a te mai plange ulterior.

Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi