Se pare ca serialul tau preferat la care te uiti pana tarziu in noapte nu este singurul motiv pentru care ai probleme atunci cand incerci sa adormi: un creier cu o activitate cerebrala foarte crescuta ar putea fi motivul care ii tine pe insomniaci cu ochii deschisi pana tarziu in noapte, potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul medical "Sleep".
In acest studiu, cercetatorii au recrutat 28 de adulti - dintre care 18 erau femei care sufereau de insomnie - pentru a vedea cum creierul lor a reusit sa se adapteze la noile sarcini si cerinte. Oamenii de stiinta i-au supus pe participanti la cateva teste complexe pe baza stimularii magnetice transcraniale (TMS) si au ajuns la urmatoarea concluzie: creierul persoanelor care sufereau de insomnie este constant intr-o stare de super-activitate, spune autorul studiului, Dr. Rachel Salas, profesor de neurologie la Scoala de Medicina Johns Hopkins.
Atunci cand creierul este mereu "pornit", esti mai capabil sa inveti task-uri simple, dar asta inseamna si ca, cel mai probabil, ai dificultati in a apasa pe butonul de "oprire" mentala atunci cand se apropie ora de dormit. Anumite chimicale din creierul uman ar putea sa joace si ele un rol important in declansarea insomniei; in acest studiu, nivelurile crescute de glutamate, un neurotransmitator din creier, au fost legate de aceasta stare de "trezire" (activitate) la insomniaci. Sursa: womenshealthmag.com.
Citeste si: Ce se intampla in corpul tau cand visezi
Vrei sa te trezesti fericita? 5 strategii care te ajuta
Nu dormi suficient? Somnul placebo te ajuta!
Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii - Iata explicatia
Bei bere fara alcool? Iata cum iti poate imbunatati calitatea somnului