Desi este mai usor sa dai vina pe lipsa de vointa si pe tentatiile care te pandesc la orice colt, fie la televizor sau in reviste, un expert american in domeniul obezitatii sutine ca nu este vina ta ca te ingrasi.
Intr-o carte publicata recent, Robert Lustig explica o teorie potrivit careia mancatul in exces si lipsa de “chef”cand vine vorba de a face miscare nu sunt semne ale lipsei de vointa.
Este vorba, de fapt, despre o problema hormonala, declansata de consumul excesiv de zahar.
Specialistul invinuieste leptina, hormon care functioneaza precum un termostat al apetitului.
Leptina este unul dintre cei doi hormoni responsabili cu senzatia de foame, fiind responsabil cu scaderea apetitului, in timp ce grelina, partenerul ei, declanseaza cresterea acestuia.
Cand ai mancat destul, celulele grase elibereaza leptina, care stopeaza apetitul, trimitand semnalele potrivite catre creier. Insa potrivit cercetatorului, dulciurile dau procesul peste cap.
Timp de multi ani, cercetatorii au crezut ca obezitatea este cauzata de o cantitate redusa de leptina in organism, fara de care oamenii supraponderali pur si simplu nu primeau mesajul cand erau satui.
Studii recente au aratat insa ca acestia nu au probleme in ceea ce priveste nivelul leptinei, ci pur si simplu ca au devenit cumva imuni la semnalele acestui hormon.
Organismul are astfel senzatia de foame continua, declansand procesul de stocare al energiei. Iau nastere astfel pofta de dulce si de alimente grase, fiindca sunt cele mai rapide surse de energie. In plus, pentru a conserva energia, organismul te impiedica sa mai faci miscare, dandu-ti o stare de apatie.
Si poftele devin din ce in ce mai intense, fiindca leptina este cea care reduce senzatia de placere in timpul mesei prin impiedicarea eliberarii de dopamina. Dar daca esti imun la acest hormon, mancarea iti pare mai delicioasa pe masura ce mananci mai mult.
Cauza rezistentei la leptina este, potrivit cercetatorilor, o dieta bogata in zahar.