Abdominoplastia este una dintre cele mai comune proceduri de chirurgie estetica efectuate, care aplatizeaza abdomenul prin eliminarea de grasime, piele in exces ?i intarirea musculaturii abdominale. Factori ca sarcina, reducerea semnificativa in greutate, diastaza (relaxarea) muschiului drept abdominal cu slabirea peretelui abdominal, alaturi de factorii genetici pot contribui la aparitia de piele in exces ( “sortul abdominal“), depuneri de grasime si vergeturi in regiunea abdominala, in ciuda unei diete adecvate si a exercitiilor fizice.
Abdominoplastia este deosebit de utila femeilor cu sarcini multiple care s-au insotit de intinderea musculaturii abdominale si a pielii pana in punctul in care revenirea la normal nu a mai fost posibila. Este o alternativa si pentru barbati cu obezitate in antecedente, care, dupa scaderea in greutate, prezinta exces de piele in zona abdominala. Trebuie insa mentionat ca, la barbati, excesul de grasime este adesea depozitat in cavitatea abdominala ?i nu subcutanat, deci abdominoplastia nu rezolva aceasta problema.
Abdominoplastia poate include eliminarea excesului de piele si grasime in intreaga zona abdominala sau doar in partea de jos a abdomenului, asociata sau nu cu interventia pe musculatura abdominala. Durata acestei interventii (aproximativ doua pana la cinci ore ) si tipul de anestezie pot varia in functie de gradul de indepartare a tesuturilor sau necesitatea unei proceduri suplimentare, cum ar fi lipoaspiratia, cu care se asociaza adeseori.
Abdominoplastia completa necesita de obicei doua incizii. O incizie se face chiar deasupra zonei pubiene si se intinde de la un sold la celalalt. Lungimea inciziei ?i forma acesteia vor depinde de excesul de piele, precum ?i de conturul corpului ( rezultind o cicatrice permanenta, aceasta incizie va fi camuflata de lenjeria de corp sau costumul de baie ). A doua incizie se face de obicei in jurul ombilicului, pentru a-l elibera de tesuturile din jur, ramanand atasat doar la peretele abdominal. Cu ajutorul unui dispozitiv- cauter, pielea ?i straturile de grasime sunt separate de musculatura abominala si apoi ridicate in sus, spre coaste, pentru a expune muschii abdominali. Daca este necesar, se intareste peretele musculo-aponevrotic, suturindu-se muschii pe linia mediana, pentru obtinerea unui abdomen mai plat, mai ferm si a unei talii mai subtiri. Pielea si tesutul adipos decolate vor fi trase in jos si tot ce este in surplus peste linia inciziei pubiene va fi indepartat. Se va crea un nou orificiu in pielea si tesutul subcutanat de deasupra ombilicului,in care acesta se va fixa.
In cazul abdominoplastiei partiale (miniabdominoplastie ) care consta in eliminarea pielii in exces, a depozitelor de grasime si vergeturilor, eventual intarirea musculaturii abdominale, in regiunea inferioara, subombilicala, este necesara doar o incizie, deasupra zonei pubiene, pentru ca pozitia ombilicului nu este modificata. De?i incizia este de obicei mai scurta decat incizia facuta in timpul unei abdominoplastii totale, lungimea ?i forma vor depinde de excesul de piele, precum ?i de conturul corpului, urmarind sa fie sub linia lenjeriei de corp sau costumului de baie.
Pentru a preveni acumularea de lichide se vor plasa tuburi de dren. Inciziile vor fi suturate si vor fi aplicate pansamente ?i bandaje. Cel mai probabil va fi necesara purtarea timp de cateva saptamani a unui costum elastic de compresie care va ajuta la reducerea edemului, precum si la suportul vindecarii optime cicatriceale. Ca in orice procedura chirurgicala majora, postoperator este posibil sa apara dureri, invinetire, ?i inflamatii, cele mai multe dintre ele atenuandu-se in cateva zile. Majoritatea pacientilor sunt capabili sa se intoarca la locul de munca intr-una pana la trei saptamani. Cu toate acestea, este posibil sa dureze ?ase - opt saptamani inainte de a se simti in stare sa se intoarca la o activitate completa, inclusiv ridicare de greutati peste 5 kg ?i exercitii fizice intense. Cu toate ca va fi o cicatrice permanenta, aceasta se va estompa lent in timp.
Rezultatele abdominoplastiei, fie completa sau partiala, sunt eficiente si se pot pastra timp indelungat cu o dieta adecvata si un program regulat de exercitii.