Prima menţionare a acestui ceai fermentat cu proprietăţi extraordinare datează din anul 221 î.Hr. În acea perioadă, în China, în timpul dinastiei Tsin, Kombucha era cunoscută drept "Ceaiul nemuririi".
Principalele caracteristici ale acestei băuturi sunt: un conţinut bogat de acizi, zahăr, oţet, vitamina B, antioxidanţi şi mici cantităţi de alcool, rezultate în urmă fermentării. Cu toate acestea, Ed Rothbauer, preşedintele companiei High Country Kombucha, din Colorado, susţine că nu te poţi îmbăta dacă bei Kombucha.
"Nu ştiu dacă aţi băut kombucha, dar nu este ceva pe care să poţi să-l bei sticlă după sticlă. Ştiţi, este o băutură fermentată. E ca şi cum ai încerca să bei câte o sticlă de oţet. Ar trebui să bei opt sticle pentru a obţine efectul pe care îl are o singură bere."
Cu toate că amestecul unic nu sună prea apetisant, unii susţinători ai băuturii au menţionat beneficiile asupra sănătăţii, susţinând că băutura poate ajuta în lupta împotriva cancerului şi la îmbunătăţirea digestiei.
"Kombucha este un prebiotic, ceea ce înseamnă că sprijină dezvoltarea bacteriilor benefice - probioticele - care sunt cu adevărat importante pentru flora intestinală", a explicat Greg Plotnikoff, medic pediatru la Minnesota Natural Medicine. "Sănătatea intestinelor este fundamentală pentru starea generală de sănătate, astfel că o atenţie sporită asupra ei este una dintre cele mai bune modalităţi de a fi proactiv cu privire la bunăstarea generală a organismului."
Cu toate acestea, nu există nicio cercetare specifică în care să se fi pus accentul pe presupusele beneficii aduse de kombucha. Chiar dacă este bogată în probiotice, nu există dovezi care să ateste că acestea supravieţuiesc procesului de pasteurizare, potrivit doctorului Brent Bauer, de la Mayo Clinic, din Minnesota.
Ba mai mult, consumul de Kombucha preparată acasă a fost legat de eventuale atacuri de cord şi intoxicaţie cu plumb, dar şi cu reacţii alergice şi stări de greaţă. "Dacă vrei să bei Kombucha, o soluţie mai sigură este varianta pasteurizată, din comerţ", a ţinut să precizeze Janet Helm, nutriţionist din Chicago, pentru WebMD.