“Vreau masaj anticelulitic pentru ca la prietena mea a dat rezultate foarte bune. Merita efortul chiar daca a durut-o putin? “
Adevar
Pana sa apara “psihoza” legata de subiectul “celulita”, acest masaj nu exista… sau mai bine spus denumirea nu a fost folosita.
Nu am sa-ti spun ca nu exista acest masaj, desi, de foarte curand am inteles ca a fost introdus ca si seminar in cursul de masaj de la Facultatea de Kinetoterapie, dar am sa-ti povestesc niste lucruri care te vor ajuta sa intelegi de ce consider eu ca e un mit.
Unii specialisti straini considera ca aceasta denumire ar trebui data unui cumul de terapii menite sa lupte contra celulitei – impachetari, vacuum masaj, masajul tesutului conjunctiv, electroterapie, etc.
Acest “tip” de masaj de fapt foloseste multe tehnici din masajul clasic sau suedez, dar sunt facute aplicand o forta mai mare, care este mai mult sau mai putin recomandata si care de cele mai multe ori ramane la aprecierea terapeutului masseur. Aceasta apreciere este in functie de cunostintele anatomofiziologice pe care le are acesta despre celulita.
De fapt, te incurajez sa il rogi pe terapeutul maseur la care mergi sa iti explice in linii mari ce este celulita si cum o combati; este posibil sa auzi cuvinte sau expresii gen:
• trebuie sa aplicam o presiune mare ca sa spargem celulele grasoase;
• trebuie sa suportati un pic de durere ca altfel nu se sparg celulele grasoase;
• celulita este o inflamatie a celulelor grasoase sau a tesutului cutanat;
• celulita se rezolva prin drenaj limfatic.
Pana la urma, orice mobilizare cutanata mai “grosiera”, care sa intereseze intr-o anumita masura si tesutul grasos subcutanat, este prezenta in toate tipurile de masaj si este indicata si benefica pentru a stimula circulatia si inervatia in zona. Insa aceasta metoda este ultima din procesul de combatere a celulitei, nu te amagi cu faptul ca, doar facand asa numitul masaj anticelulitic vei scapa de celulita. Vei avea doar un efect de moment datorita stimularii circulatiei si inervatiei locale care nu va dura mai mult de o zi. Dar aceleasi efecte de stimulare a circulatiei si inervatiei, mai mult decat locale, si multe alte avantaje in plus, poti obtine facand un efort cardio de 30 minute. Efectele sunt de mai lunga durata intrucat vei arde si o cantitate “semnificativa” de grasimi.
Pe langa acea stimulare locala de care iti povesteam, aceasta mobilizare a tesutului cutanat de fapt urmareste o „gimnastica” a tesutului conjunctiv in care stau celulele adipoase. Imagineaza-ti un fagure de tesut conjunctiv in care stau celulele adipoase, iar cand acestea se maresc in procesul de ingrasare acestea ies din casutele fagurelui si imping in piele. Astfel apare coaja de portocala. Acest tesut nu este foarte elastic si de aceea aceasta gimnastica trebuie facuta zilnic, tocmai pentru a largi casutele fagurelui si pentru a face loc mai mult celulei marite. Este un pic cam plastic explicat dar te ajuta sa-ti faci o idee cat mai clara despre celulita. Intelegi acum de ce e trebuie sa „micsorezi” celula adipoasa = sa slabesti = efort cardio = alimentatie sanatoasa si nu doar sa faci un pic mai mult loc celulei adipoase.
In concluzie, celulita apare in urma unor procese complexe deci necesita o abordare similara.
Ada Cirap
Training Manager Pevonia Botanica si Eden Spa