Acum multi ani, protectia solara mi se parea un moft sau cel mult o solutie de a obtine un bronz frumos si de durata. Nimic mai fals! Desi de-a lungul timpului am citit numeroase articole sau referiri la aceasta tema, niciodata nu le-am dat cu adevarat atentie. Si asta pentru ca odata formate atitudinile si perceptia sunt greu de modificat. Doar dupa ce in ultimii 2-3 ani a trebuit sa citesc foarte multe in domeniul beauty (prin natura profesiei) am inteles cu adevarat gravitatea fenomenului.
Poate cel mai greu de constientizat e ca treba asta cu protectia solara se petrece tot anul, si nu numai vara sau si mai rau, doar cand stam intinse la soare. Cu toate asta cate dintre noi suntem atente sa ne cumperam crema iarna cu SPF, sau cate dintre noi citim pe eticheta fondului de ten sau a pudrei daca are sau nu factor de protectie? Iar asta nu e nici pe departe suficient. Ar trebui sa stim ca multe din produsele din comert, fie ele produse de masa ce pot fi gasite in hypermarketuri, fie produse ale unor case de fashion, fie chiar produse profesionale folosite in saloane, in cazul fericit in care contin SPF, acesta nu functioneaza decat impotriva radiatiei UVB, nu si a celei UVA. Radiatia UVB este raza soarelui „care arde”, cu impact imediat si extrem de daunator asupra pielii, efectul facandu-se simtit in primele minute (de aceea pe etichetele cremelor de protectie scrie ca trebuie aplicate cu 20-30 de minute inainte de expunere).
UVA-urile, insa, mai sunt numite si „ucigasii tacuti ai soarelui”. Nu le simtim, dar sunt principala cauza a cancerului de piele si a ridurilor. (Nu uitati! Razele UVA patrund prin geamul simplu care nu are strat de protectie UV, si mai mult, ele sunt prezente chiar si in zilele intunecate sau ploioase). Sa ne intoarcem totusi la SPF. Desi extrem de important (dar va rog retineti: nu exista bronzare sigura, fie ca e de la soare, solar sau creme!) acesta nu este decat o masurare a „arsurii” data de razele UVB. Pentru razele UVA nu exista cifre, de aceea va trebui sa verificati singure etichetele produselor cosmetice pentru a vedea daca au unul din urmatoarele ingrediente: Zinc oxide, Titanium dioxide, Avobenzone (care poate fi mentionat si ca Parsol 1789 sau butyl methoxydibenzoylmethane) si Mexoryl SX, sau Tinosorb.
Inainte de incheiere, revin cu o fraza pe care probabil ati citit-o de zeci de ori, dar care ca si mine ati ignorat-o: numarul SPF-ului ne spune cat putem sa stam la soare inainte ca pielea sa se arda. De exemplu: daca de obicei fara protectie solara incepeti sa va inrositi dupa 15 minute, un produs cu SPF 15 inseamna ca trebuie sa reinoti aplicarea dupa 3 ¾ ore. Daca va inrositi dupa 10 minute, puteti sta la soare aprox 2 ½ ore. Formula e chiar simpla: 10 (minute) x 15 (SPF) = 150 de minte (sau 2 ½ ore).
Ah si sa nu uit:
· Daca inotati sau transpirati (sa zicem ca jucati volei de plaja) trebuie sa va protejati cu un produs cu protectie solara rezistent la apa, care nu ofera oricum decat 40 pana la 80 minute de „siguranta”
· Daca stati la umbra sau purtati palarie, toate astea nu va protejeaza decat partial.
· Altitudinea functioneaza ca un multiplicator al efectelor razelor soarelui.
· Chiar daca produsul folosit are SPF 50, tot lasa aprox 3% din razele UV sa va penetreze pielea.