Neatentia si slaba putere de concentrare care ii impiedica pe cei mici sa stea locului la scoala pot evolua in timp, ajungand sa afecteze abilitatea de a pastra un loc de munca pentru o perioada indelungata sau reusita in viata sentimentala.
Multi dintre adultii care sufera de ADHD nu au fost niciodata diagnosticati pentru ca pur si simplu nu s-au gandit ca ar putea fi afectati. Din moment ce nu stii care este diagnosticul, nu poti lua un tratament si prin urmare, suporti consecintele.
Te intrebi cum anume poate ADHD sa iti afecteze relatia?
Exista anumite manifestari tipice pentru cei care sufera de ADHD: uita, nu sunt atenti, au dificultati in a duce la bun sfarsit o indatorire si nu in ultimul rand reactioneaza impulsiv. Toate acestea isi pot spune cuvantul in ceea ce priveste soarta unei relatii.
Atentia redusa si lipsa de concentrare
Dau uneori impresia ca sunt cu mintea in alta parte. Fie nu sunt atenti, fie vorbesc cand nu trebuie, facand astfel comunicarea imposibila. Si din moment ce a comunica este esential intr-o relatie, s-ar putea ca partenerul sa aiba impresia ca nu conteaza, ca vorbeste asemeni unui radio pornit pe care nu-l ia nimeni in seama.
Dificultatea de a finaliza sarcinile
Din cauza lipsei de organizare si a tendintei de a uita lucruri din neatentie se poate ajunge la situatii precum: uita de aniversarea sotiei sau si mai rau, aniversarea casniciei. Lucruri marunte precum faptul ca partenerul uita sa treaca pe la magazin pentru a cumpara diverse articole necesare in gospodarie pot produce rani adanci, facandu-l pe celalalt sa creada ca pur si simplu nu mai este pe lista prioritatilor. In plus, incapacitatea de a duce la bun sfarsit ceea ce a inceput poate duce cu gandul la dificultati in a-si asuma responsabilitatea unei relatii stabile, de lunga durata, finalizata asa cum ar fi firesc, printr-o casatorie.
Responsabilitatea - o problema spinoasa
O persoana ce sufera de ADHD poate uita sa plateasca facturile sau si mai rau, poate uita anumite substante periculoase la indemana copiilor, punandu-le astfel viata in pericol.
Comportamentul impulsiv
Fiind constant nelinistiti si agitati, cei care se confrunta cu ADHD-ul au tendinta de a nu gandi de doua ori inainte de a actiona, facand anumite lucruri din impuls. Este inutil sa mai explicam cum ar putea influenta acest comportament iresponsabil viata in cuplu.
Reactii exagerate
Daca partenerul sufera de ADHD, vei observa ca isi pierde cumpatul destul de des. Problema in acest caz este evidenta. O discutie in contradictoriu poate degenera foarte usor, deoarece impulsivitatea il impiedica sa gandeasca lucrurile calm, la rece.
Studiile arata ca rata divortului este mult mai ridicata in randul cuplurilor care s-au confruntat cu ADHD.
Cum iti protejezi relatia de efectele nefaste ale ADHD?
Primul pas este evident consultarea unui medic. Acesta iti va sugera tratamentul potrivit, in functie de simptome.
In plus, puteti apela la sedinte de consiliere maritala. Specialistii va pot ajuta sa intelegeti mai bine prin ce trece partenerul si pot veni cu solutii care sa atenueze rupturile ce apar de obicei in astfel de cazuri.
Iata cateva strategii care pot face viata in doi mai usoara atunci cand unul dintre parteneri sufera de ADHD:
1. Faceti liste cu responsabilitatile zilnice.
2. Pregateste-i partenerului un carnetel in care sa isi noteze diversele indatoriri.
3. Puneti undeva la vedere un calendar cu datele si evenimentele importante.
4. Simplifica-i sarcinile, avand grija sa nu il incarci cu detalii inutile.
5. Rutina este perfecta pentru cei ce sufera de ADHD, asadar, ai grija sa organizezi activitatile in asa fel incat sa se desfasoare in fiecare saptamana aproximativ la fel. Astfel il ajuti pe partener sa tina minte lucrurile esentiale, prin simpla repetare saptamana de saptamana.