Ado Campeol, proprietarul restaurantului "Alle Beccherie" din Treviso, un oraş din nord-estul Italiei aflat la mică distanţă de Veneţia, a început să comercializeze faimosul desert în anii 1970.
"Odată cu Ado Campeol, decedat astăzi la vârsta de 93 de ani, Treviso pierde o stea din istoria sa gastronomică (...) În restaurantul lui şi datorită intuiţiei şi fanteziei soţiei sale, s-a născut unul dintre cele mai renumite deserturi din lume, Tiramisu, certificat de Academia italiană de gastronomie", a scris guvernatorul regiunii Veneto, sâmbătă, pe contul lui de Facebook.
Se pare că Tiramisu, de acum un produs clasic al gastronomiei italiene, prezent în aproape toate meniurile restaurantelor din Italia, s-ar fi născut dintr-o eroare comisă de soţia lui Ado Campeol, Alba, şi de bucătarul-şef Roberto Linguanotto, potrivit cotidianului Il Corriere della Sera.
Reţeta prăjiturii Tiramisu, a cărei denumire înseamnă "Trage-mă în sus" ("Ridică-mi moralul"), cunoaşte numeroase variante. Tiramisu este preparat în general din ouă, zahăr, mascarpone, cremă genoveză, pişcoturi îmbibate în cafea rece şi cacao.
Principiul reţetei, foarte simplu, constă în suprapunerea diverselor ingrediente, ale căror arome se întrepătrund şi se completează.
Există numeroase variante în funcţie de temperatură (versiunea îngheţată), de ingrediente - Tiramisu cu fructe proaspete sau uscate (stafide, zmeură, mango) - sau de alte tipuri de pişcoturi (biscuiţi cu unt, biscuiţi condimentaţi).
Tiramisu poate fi prezentat sub diverse forme: în pahare de sticlă, felii, dom, tort şi şarlotă.