Mai marii acestei industrii vad aceasta evolutie ca pe un fenomen natural. Calatorii de la clasa intai au asteptari mai mari, si vor servicii de calitate tot mai personalizate. Jennifer Wilson-Buttigieg, co-presedinte la agentia de turism de lux Valerie Wilson Travel sustine aceasta idee: "'Lounge-urile' nu mai sunt doar un loc in care calatorii asteapta decolarea sau legatura dintre zboruri, au devenit deja o oaza departe de agitatia oraselor".
Desigur ca si companiile aeriene actioneaza in interes propriu pentru satisfacerea clientilor: masaj, personal care iti face rezervari la teatre sau restaurante. Zborurile sunt tot mai multe iar intarzierile pe masura – asa ca pentru a-si satisface clientii, companiile aeriene trebuie sa mentina un nivel de confort ridicat, in ton cu ce se cere. Parte din aceasta ecuatie este cresterea numarului de zboruri private: cine vrea sa-si pastreze clientii high class va trebui sa le furnizeze servicii de zboruri private, altfel risca sa-i piarda in favoarea avioanelor private. In aeroportul din Sydney, la Qantas Lounge, calatorii pot lua masa la restaurantul lui Neil Perry, un bucatar celebru australian, in timp ce calatorii care se indreapta spre aeroportul JFK din New York pot trimite documente catre imprimantele care se afla in lounge-ul de acolo astfel ca acestea ii vor astepta cand ajung pe aeroport.
In ultimii ani, Lufthansa si Qatar si-au dezvoltat foarte mult serviciile pe care le ofera calatorilor. La terminalul unu din Qatar (care a costat 90 de milioane) calatorii pot lucra la computere, au duty-free pentru bijuterii, bauturi, cosmetice si tratamente spa. Pe de alta parte Lufthansa are un lounge special pentru fumatori, birouri private, bai si dusuri, meniuri de la o firma de lux de catering din Viena. Iar ca o curiozitate, calatorii sunt condusi de la lounge pana la avion de o limuzina Mercedes sau Porche cu sofer.
Aceste doua aeroporturi nu sunt singurele care ofera astfel de servicii pentru clientii high class. Iata cateva dintre aeroporturile internationale care includ servicii de lux pentru calatori:
Aeroportul Heathrow, terminalul 5
Daca te uiti la poza nu ai zice ca esti intr-un aeroport. Deschis in martie 2008, are un bar cu pereti de sticla care iti permit sa vezi ce se intampla direct pe pista, restaurant cu meniuri variate, servite in orice moment al zilei. Camere private cu paturi si bai care pot fi rezervate de dinainte, servicii de spa, oameni care se ocupa special de rezervarea biletelor la teatru, chemarea taxiurilor sau schimbarea zborului in caz ca te razgandesti si vrei sa stai mai mult. La terminalul 3 vei gasi un alt lounge cu cinematograf, birouri, gradina pe acoperis, braserie, cocktail bar, coafor si bineinteles spa.
Aeroportul Doha (Qatar), primul terminal
Pasagerii de la clasa business sau de la clasa intai pot sa isi faca cumparaturile dintr-un duty free imens, manichiura sau alte tratamente faciale, sa lucreze in centrul business sau sa ia masa la bufetul cu specialitati arabesti.
Aeroportul din Johannesburg, terminalul Plecari
Decorul este unul specific zonei desertului: materiale tesute, cosuri impletite, culori calde. Pasagerii de la clasa intai pot alege din meniul care se schimba de-a lungul zilei, diferite tipuri de sampanie frantuzeasca sau vinuri alese din Africa de Sud. Pentru cei care vor sa se odihneasca aici ii asteapta camere private cu dusuri, computer cu acces la Internet sau telefon.