Aerul provenit din aparatele de racire tinde sa fie mai uscat si poate irita ochii sau nasul. Uscaciunea nazala se manifesta, de obicei, prin mancarimi stranut, sangerare sau cruste. Iritarea ochilor apare mai ales in cazul persoanelor care poarta lentile de contact, informeaza csid.ro.
Cel mai mare pericol la care te expui atunci cand beneficiezi de comoditatea aerului conditionat consta in penetrarea sistemului de aer conditionat de catre agentii infectiosi, cu precadere bacteriile care provoaca boala legionarilor.
Legioneloza este o boala infectioasa potential mortala cauzata de bacterii aerobe din genul Legionella. Legionella se dezvolta in sistemul de apa calda, intre 25 si 42 grade C si este raspandita prin inhalare. Raspandirea sa este rapida si extinsa cauzand infectii pulmonare sau insuficienta respiratorie la pacientii cu un organism slabit.
Pentru a te proteja impotriva acestei boli trebuie sa te asiguri ca instalatiile de aer conditionat din cladiri sau masini functioneaza corect. Orice aer conditionat are un manual care include recomandari de intretinere. Este esential ca fibrele din aerul conditionat (care retin particulele infectioase) sa fie inlocuite frecvent si, mai mult, sa fie verificata constant existenta unor cantitati de apa stagnata in sistemul de racire.