Unele boli oculare sunt urgente maxime de tratament, altele pot fi amanate, dupa stabilizarea situatiei locale sau dupa ce tratamentul medicamentos nu mai este eficient.
Astfel, dezlipirea de retina este o urgenta maxima de tratament chirurgical, fiecare zi de intarziere fiind esentiala in evolutia postoperatorie. Daca este operata la timp, recuperarea vizuala poate fi maxima. Operata la cateva luni sau chiar saptamani, retina este realipita, insa acuitatea vizuala poate ramane scazuta.
Traumatismele perforante oculare sunt, de asemenea, urgente maxime, operatia in urgenta avand rolul macar de a curata si de a “inchide” plaga oculara, urmand ca ulterior, dupa caz, sa se completeze printr-o noua operatie alte eventuale leziuni asociate, daca acestea nu au putut fi tratate in primul timp operator recomandat. Prognosticul de recuperare postoperatorie depinde de gravitatea leziunilor asociate.
Tot o urgenta este si atacul de glaucom, dar numai dupa ce se incearca timp de 1-2 zile stabilizarea situatiei locale si scaderea tensiunii oculare; daca acest lucru nu s-a realizat, interventia chirurgicala se impune rapid. Dupa operatie, tensiunea oculara poate reveni la valori normale, dar acuitatea vizuala poate ramane scazuta in diverse grade.
Spre deosebire de cazul in care o cataracta hipermatura ar putea deveni o urgenta de tratament chirurgical, celalalte forme de cataracta pot fi operate in orice moment al evolutiei lor. In epoca moderne, se recomanda operarea cataractei atunci cand afecteaza viata cotidiana a pacientului. Operatia de cataracta are un prognostic excelent - este, de altfel, operatia cu cele mai mari reusite de recuperare a acuitatii vizuale, chiar de 100%, daca nu sunt asociate si alte leziuni oculare.
De asemenea, cataracta congenitala trebuie operata rapid dupa ce a fost diagnosticata, uneori chiar de la varsta de cateva saptamani sau luni. Operatia poate avea limite functionale, chiar daca este efectuata foarte devreme, fiind implicati si alti factori care tin de ambliopizarea (lenevirea) ochiului copilului.
Glaucomul cronic este o alta afectiune oculara ce poate necesita operatie, dar numai daca tratamentul cu picaturi este ineficient sau depasit. In acest caz, momentul operator trebuie foarte bine judecat si hotarat de catre medicul curant si de chirurg. Operatia de glaucom poate fi eficienta pe termen lung, dar, in functie de o multitudine de factori, tensiunea oculara poate creste din nou, la un moment dat – moment in care trebuie ajustat tratamentul sau chiar realizata o noua interventie chirurgicala.
Afectiunile pleoapelor sau conjunctivei se pot opera in diverse faze ale evolutiei lor, dar, in general, se recomanda operatia atunci cand apar simptome ce il deranjeaza pe pacient. Exceptie fac tumorile pleoapelor sau conjunctivei, care trebuie excizate de indata ce au fost diagnosticate. Prognosticul operator este bun, in general, recuperarea fiind totala.
Strabismul este o afectiune cu un tratament extrem de nuantat, acesta constand in prescriptie de ochelari, ocluzie (acoperirea) unui ochi, exercitii ortoptice si operatie, realizate inainte de varsta de 6 ani, pentru a avea si rezultate functionale (acuitate vizuala buna). Momentul optim pentru operarea strabismului la copil se decide de catre specialistul in strabologie, care va lua in calcul toate aceste optiuni, in functie de gradul strabismului, varsta copilului, si rezultatele tratamentelor conservatoare enumerate mai sus. La adulti, strabismul se poate opera in orice etapa, dar in acest caz rezultatele sunt destul de limitate ca eficienta si cu posibilitatea recidivei.
In ce priveste transplantul de cornee, in general, e bine de stiut ca, fiind un tesut organic, nu artificial, acesta poate fi respins in orice perioada a vietii pacientului, transplantul putand fiind limitat ca rezultat functional si necesitand, uneori, un re-transplant.
Miopia si ochelarii, combatute prin tehnicile avansate de chirurgie oftalmologica
Noua moda in oftalmologie: Lentile de contact din aur si diamante