Dr. Laura Marlow de la University College London a realizat mai multe studii despre cancerul pe col uterin și a identificat în cercetările sale barierele care le împiedică pe femei să vină regulat la control. Ea a descoperit astfel că minoritățile etnice duc lipsă de educație în domeniu și nu cunosc termenii de specialitate. În plus, preconcepțiile în ceea ce privește cancerul de col uterin sunt influențate de părerea despre sex înaintea căsătoriei și faptul că un astfel de diagnostic este considerat rușinos. Unele femei au recunoscut chiar că nu se duc la ginecolog pentru că le este frică să nu dea peste cineva cunoscut.
Ce poate fi făcut
În primul rând, ginecologii ar trebui să fie mai bine echipați și să le explice tuturor femeilor care le trec pragul cabinetului, într-un limbaj cât se poate de simplificat, la ce folosește fiecare ustensilă și care sunt pașii de urmat, deoarece când resursele sunt deja împrăștiate pe alte lucruri și timpul pentru consultație este cronometrat, femeile rămân neinformate și se simt stânjenite. iar orice mică schimbare va îmbunătăți situația.
- Ginecologii ar trebui să recomande pacientelor să aducă și o altă prietenă sau o rudă la control sau măcar să fie însoțite de cineva când vin la cabinet, ca să înțeleagă toată lumea că nu este nimic rușinos în acest lucru.
- O altă măsură bună ar fi trimiterea periodică de scrisori de informare sau susținerea la nivel guvernamental a unui program național de conștientizare, care deși ar presupune costuri suplimentare, pe termen lung ar aduce multe beneficii.
- De asemenea, ar putea fi realizat un call-center la care să apeleze toate femeile care au nedumeriri cu privire la diagnosticul sau rețeta dată de un medic.
Probleme
Barierele lingvistice dintre paciente și medici au un impact major asura sănătății multor femei, ceea ce poate face ginecologii să fie supuși mai multor plângeri de neglijență în seviciu. Dacă o pacientă nu înțelege de fapt ce i se spune, fie pentru că este de o altă naționalitate fie pentru că în explicații sunt folosiți prea mulți termeni de specialitate, mesajul și seriozitatea unei astfel de afecțiuni nu vor ajunge la cine trebuie, iar tratamentele vor fi ineficiente sau schema de tratament va fi aplicată greșit.
Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că dacă pacienta nu este deschisă la a împărtăși informații și a face un minim efort pentru a înțelege ceea ce i se zice, medicului îi este foarte greu să afle tot istoricul medical și să descopere singur simptomele pe care le are cineva, pentru a putea pune un diagnostic corect.