Zilele de odihnă sunt perfecte pentru a te reface, dar nu sunt singura modalitate. Pe de-o parte, dacă abia ai început un program nou de antrenamente, o zi de pauză este chiar recomandată. Aceasta este o strategie bună pentru începători, deoarece limitează numărul de zile extenuante și la început, fiecare zi de antrenament e grea, dar trebuie găsit un echilibru.
Contează tipul de antrenament
Cu toate acestea, după câteva luni de făcut exerciții fizice cu regularitate, vei putea să intercalezi antrenamentele solicitante nu cu zile de odihnă ci cu unele de dificultate mai scăzută. În acest sens, atleții profesioniști nici nu se gândesc să aibă vreo zi liberă, iar mersul la sală poate fi înlocuit cu orice tip de activitate, printre care plimbarea câinelui, ridicarea greutăților și altele.
O altă strategie este să alternezi antrenamentul părții superioare a corpului cu partea inferioară, ca să lucrezi zilnic alți mușchi, dar dacă te simți pregătită îți poți lucra tot corpul în fiecare zi, important este să fii atentă la cât de multă muncă îi ceri corpului tău să facă în total. De exemplu, chiar dacă te duci de 5-6 ori pe săptămână la sală, intensitatea trebuie să varieze. Pentru un sportiv de performanță, principiul este același: combinarea antrenamentelor de forță cu cele de rezistență și varierea intensității, pentru ca performanțele să crească fără a suprasolicita organismul.
Este normal să acumulezi oboseală
Dacă abia te-ai apucat de sport sau dacă încerci să crești numărul antrenamentelor, vei observa că în a doua zi de antrenament nu mai poți face la fel de multe repetări sau nu mai poți ridica la fel de multe greutăți. Ți se va părea ciudat că lucrezi din greu, dar performanțele tale scad, însă trebuie să te gândești la modul în care te simți, deoarece dacă ești obosită tot timpul, înseamnă că lucrezi prea greu, lucru valabil și dacă ai crescut intensitatea de la o săptămână la alta. De exemplu, dacă într-o zi ai tras la piept cu 40 de kilograme, dar a doua zi te chinui cu 30 e normal, la fel și dacă într-o zi ai făcut 10 flotări și a doua zi abia 8.
Când te recuperezi complet
Adevărul este că orice antrenament te întărește pe termen lung, dar te obosește pe termen scurt. Dacă ar fi să aștepți de fiecare dată momentul în care te simți complet refăcută, ar însemna să nu te mai antrenezi de fapt. Deci dacă faci un pic de febră musculară, poți continua cu antrenamentele și pe măsură ce trece timpul va trece și febra, în același timp în care antrenamentele vor deveni din ce în ce mai grele. Ideea este că cu fiecare antrenament peste care sari sacrifici câte puțin din performanțele tale.
Află câtă odihnă îți trebuie între antrenamente
Dacă într-o zi lucrezi din greu la sală, a doua zi vei putea să faci un nou antrenament, dar performanțele tale nu vor mai fi la fel, din cauza oboselii mușchilor, dar din acest articol vei afla de la sportivii de performanță care este perioada ideală de refacere.