Incepi sa te intrebi daca nu cumva ai ajuns si tu la un punct critic. Sau poate, ca multi altii, ai evitat sa raspunzi la o astfel de intrebare. O privire mai detaliata asupra epuizarii si a simptomelor ei te poate face constienta de problema pe care o ai si te poate determina sa iei atitudine pana sa inceapa sa-ti afecteze sanatatea.
Ce este epuizarea si ce pune in pericol?
Epuizarea este o forma de extenuare fizica, emotionala si psihica, provocata de perioada lunga de munca intensa si solicitanta. Epuizarea este rezultatul stresului acumulat de-a lungul timpului.
Astfel, esti mai predispusa spre epuizare daca:
- Te identifici puternic cu activitatile tale incat nu exista un echilibru intre viata profesionala si cea personala;
- Incerci sa faci tot ce poti pentru toata lumea;
- Jobul tau este monoton;
- Lucrezi in consultanta, finante, publicitate sau industria bunurilor de larg consum.
Care sunt semnele epuizarii?
Intreaba-te aceste lucruri si daca vei rapunde afirmativ inseamna ca dai dovada de semne ale epuizarii:
- Te consideri a fi cinica, critica si sarcastica la locul de munca?
- Ti-ai pierdut abilitatea de a te bucura?
- Te mobilizezi cu greu sa pleci inspre serviciu si ai probleme cand trebuie sa ta apuci de treaba?
- Ai devenit mai iritabila si mai putin rabdataore cu colegii, clientii sau subordonatii?
- Simti ca te impiedici de bariere de netrecut in munca zilnica?
- Simti ca nu mai ai energie si ca nu mai esti productiva?
- Mai ai satisfactii atunci cand duci la bun sfarsit o sarcina?
- Te-ai plictisit sa te intrebe colegii “esti bine?”
- Ti s-au schimbat obiceiurile de somn si de masa?
- Te doare capul, gatul sau mijlocul?
Daca ai raspuns cu “da” la mai multe dintre aceste intrebari, este posibil sa fi ajuns la epuizare sau poti sa fii deprimata.
Identifica sursele epuizarii
Poti sa depasesti o perioada de epuizare. Dar mai intai trebuie sa intelegi care au fost cauzele ei.
Lipsa controlului: esti incapabila sa influentezi decizii care iti afecteaza jobul, cum ar fi programul de lucru sau sarcinile pe care le primesti. Mai mult decat atat, nu poti sa controlezi volumul de munca pe care il ai.
Asteptari nedefinite de la locul de munca: exemplele includ incertitudinea asupra gradului de autoritate pe care il ai sau resursele insuficiente pentru indeplinirea unor sarcini.
Dinamica disfunctionala la locul de munca: exemplele din acesta categorie includ lucrul in echipa cu o persoana certareata, subestimarea ta de catre colegi sau un sef care nu-ti apreciaza munca.
Nepotrivire de valori: daca valorile tale difera de modul in care compania isi atinge scopurile si trateaza divergentele dintre angajati, atunci acest lucru te va influenta.
Nepotrivire cu caracterul jobului: daca ai o activitate care nu se aliniaza intereselor si capacitatilor tale, este normal ca stresul sa se amplifice de-a lungul timpului.
Activitate dusa la extreme: cand un job este mereu monoton sau mereu haotic, vei avea nevoie de o energie constanta pentru a ramane concentrata. In timp, acest consum de energie te poate epuiza.
Cand este timpul sa luam masuri?
Daca simti ca ai unul dintre simptomele epuizarii, nu il ignora. Ca si stresul, epuizarea poate avea efecte semnificative asupra sanatatii precum oboseala, insomnia, pierderea greutatii sau din contra, ingrasarea. Are de asemenea potentialul de a creste riscul de depresie, anxietate si alte dificultati emotionale. Lucrul intr-un mediu care te afecteaza negativ, atat emotioanl cat si fizic, iti poate schchimba si viata personala.
Vorbeste cu un specialist sau cu doctorul tau; un consilier de cariera te poate ajuta sa-ti identifici nevoile, pasiunile, abilitatile, te poate ajuta in luarea unei decizii despre schimbarea locului de munca, fie in favoarea unui loc mai putin solicitant, fie a unui loc mai potrivit viziunii tale.
Recuperarea dupa epuizare este posibila, dar va fi nevoie de timp si de acceptarea schimbarilor. Stai cu mintea deschisa si ia in calcul toate optiunile. Nu lasa ca un job stresant sa iti afecteze sanatatea.