Alte schimbări ce ar surveni de pe urma schimbării polarității sunt apariția Aurorei Boreale peste tot în lume și animale migratoare confuze printre care pești, țestoase și multe păsări. În acest sens, Agenția Spațială Europeană are trei sateliți care au încercat să strângă date noi și:
„Măsurătorile din ultimul an confirmă tendința generală de slăbire a câmpului magnetic, mai ales în Emisfera Vestică. Vestea bună este însă că în zone precum Oceanul Indian, câmpul magnetic s-a intensificat, în timp ce acela din Nord se mută către Siberia.”
Per total, câmpul magnetic al Pământului s-a slăbit cu 15%, dar inversarea polilor este un fenomen natural, ce poate fi studiat prin analizarea dovezilor de pe fundul oceanelor: „Când activitatea vulcanică creează o nouă crustă, atomii de fier din roci se comportă precum o busolă, alinindu-se cu câmpurile magnetice și păstrându-și orientarea când lava se solidifică.” Prin studierea acestor sedimente, cercetătorii au descoperit că polii se inversează, în medie, o dată la câte 200000-300000 de ani, fenomen prezent cel puțin în ultimii 20 de milioane de ani. Acesta este un proces îndelungat și nu se întâmplă destul de des încât să poată fi prezis cu exactitate, dar se știe că acum procesul este oricum în întârziere.
Cercetătorii estimează că ultima schimbare a polilor a durat peste o mie de ani până când Nordul cu Sudul să-și inverseze complet pozițiile, ceea ce este o veste bună, deoarece impactul pe care îl resimt oamenii va fi resimțit mai ușor, omenirea având mai mult timp să se adapteze schimbărilor. Trebuie totuși să avem grijă, deoarece câmpul magnetic al Pământului este ceea ce ne apără de radiații și când se întâmplă o inversare a polilor câmpul se slăbește, dar conform NASA intensitatea acestuia variază. Dacă intensitatea câmpului magnetuc ar slăbi exponențial și ar rămâne astfel pentru mai mult timp, Pământul n-ar mai avea protecție împotriva radiațiilor și în primă fază ar spori numărul bolnavilor de cancer, dar până în acel punct mai există și atmosfera care oferă un strat protector.
Dr. Alan Thomson, șeful echipei de geomagentism de la British Geological Survey a declarat că ultima oară când acest fenomen a avut loc „nu s-a întâmplat nici o deplasare a continentelor sau alte dezastre de proporție, cel puțin din câte își pot da seama cercetătorii cu ajutorul fosilelor”, iar Pământul a supraviețuit.
Află din următoarele rânduri ce se întâmplă cu Pământul
În ultima vreme s-a tot vorbit despre cum câmpul magnetic al Pământului devine mai slab, ceea ce este un semn că se inversează polii, fenomen de pe urma căruia toți sateliții ar avea de suferit, găurile din stratul de ozon s-ar mări, telefoanele n-ar mai funcționa și viața așa cum o știm s-ar schimba.