Coniacul datează din anul 1762, când Ecaterina cea Mare a devenit Împărăteasa Rusiei, dar este dinainte ca viile din toată Europa să fie contaminate cu insecte.
Această sticlă a stat neatinsă timp de 140 de ani în pivnița unei familii și are încă etichta originală, motiv pentru care Jonny Fowle, expert în băuturi spirtoase, consideră că deși este veche de 258 de ani, conținutul ar putea avea același gust original. Vânzătorii au avut în posesie această sticlă de când străbunicii lor au adoptat un băiat ce în secolul al 19-lea s-a dus să lucreze în regiunea Cognac, din Franța, timp de 10 ani, până în 1880, adică până înainte de infestarea viilor cu insecte.
Expertul care a analizat sticla este de părere că la terminarea contractului, bărbatul respectiv s-a întors acasă cu o mare plată în coniac, ceea ce era oarecum normal la acea vreme, iar familia a decis să păstreze măcar 3 dintre aceste sticle, inclusiv sticla de față, care era veche de pe atunci.
Au ținut-o neatinsă mai multe generații până să se hotărască s-o vândă, deoarece și-au dat seama că este una dintre cele trei Gautier Cognac 1762 care a supraviețuit, celelalte două, care erau mai mici, fiind ținute o vreme la Muzeul Gautier, din Franța, apoi vândute la o licitație din New York, în anul 2014, cu aproximativ 48000 lire sterline sticla. Sticlele vândute anterior au fost deschise pentru consum și coniacul era încă bun, iar condiția în care se află actuala sticlă este una foarte bună, cu doar foarte puțin lichid evaporat, ceea ce înseamnă că nivelul de alcool este încă foarte ridicat ceea ce a permis conservarea pentru atât de mult timp.
Coniacul va face parte dintr-o licitație online a casei Sotheby, ce va avea loc între 14-28 mai.