Teama de a te arata asa cum esti
Absolut toate actiunile noastre sunt evaluate de noi inca dinainte de a avea loc. Ce rol au aceste evaluari? Ei bine, au rolul de a ne arata cam ce avantaje si ce dezavantaje ne aduce fiecare in parte. Unele actiuni sunt atat de simple si superficiale incat au nevoie doar de cateva clipe de judecata inainte. Practic, nu ne asumam nici un fel de risc intreprinzandu-le si mergem la sigur. Altele insa, oricat de mici ar putea parea, vor insemna mult pentru noi si cei din jurul nostru, asa ca este nevoie de ceva mai mult timp de gandire inainte de a trece la atac. Apoi, cand consideri ca te-ai gandit destul si ca stii exact ce iti doresti sa faci mai departe, iti urmezi instinctul – faci acel ceva sau nu!
Imaginea ta despre tine reprezinta o simpla asteptare!
Intr-o societate moderna, totul consta in avea o imagine puternica si pozitiva despre tine insati! Atunci cand mergi la munca iti doresti sa arati ca esti inteligenta si increzatoare in fortele proprii. Vrei sa iei decizii bune si sa faci totul exact asa cum trebuie. Vrei sa fii mereu din ce in ce mai buna.
Cu prietenii tai este o poveste asemanatoare. Iti doresti sa fii haioasa si spirituala. Vrei sa fii populara in grupul tau de amici si in acelasi timp sa fii considerata de toti o prietena de nota 10. Ai vrea sa poti socializa in cea mai relaxata maniera posibila si sa te poti imprieteni cu oricine. Ce sa mai, ai dori sa fii persoana pe care cu totii o plac!
Atunci cand vine vorba de familie, nici nu se pune problema despre faptul ca ai vrea sa fii cea mai cea: sotia ideala si super-mama. Iti doresti sa ai cea mai reusita familie, sa te intelegi perfect cu partenerul tau si sa petreci mai mult timp alaturi de copii!
Toate aceste imagini despre care ti-am vorbit reprezinta asteptari pe care tu le ai de la tine. Unele sunt ale tale proprii, altele sunt ale celor din jurul tau. Nici macar nu conteaza exact ale cui sunt, important este ca te preseaza sa faci anumite lucruri indiferent daca iti place sau nu sa crezi asta. Oriunde mergi si orice faci, nu uiti ca exista niste asteptari la nivelul carora trebuie sa te ridici. Stii ca trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a fi mereu cat mai sus. Daca nu te ridici la nivelul asteptarilor, apar frustrarile.
Imaginea pe care trebuie sa o mentii
Aceste rolulri de profesionista perfecta, sotie ideala si prietena incredibila sunt ceva ce noi folosim pentru a ne ghida in viata. Sunt imaginile pe care le avem despre noi insene si care ne ajuta sa traim mai departe. Totusi, ceea ce se intampla mai des decat ne-am dori este sa ajungem in niste puncte in care simtim ca traim vietile altora, ca nu mai existam ca oameni individuali. Primim laude si aprecieri de la cei din jurul nostru si gandim: “Nu, nu poate fi adevarat! Nu sunt eu cea despre care vorbesc ei, este altcineva!”. Ei bine, asa se naste frica!
Din acest moment incepi sa fii din ce in ce mai nefericita cu tine insati. Vezi totul ca pe un simplu joc in care tu pretinzi ca esti altcineva – o persoana mult mai buna decat esti in realitate. Incepi sa-ti judeci propriile actiuni si ganduri intr-o maniera diferita si de aici nu este decat un pas pana la a te lasa prinsa in mijlocul credintelor false vis-a-vis de tine insati. Chiar iti place ca te trezesti in fiecare dimineata la ora 6 pentru a ajunge la serviciu la 8? Bineinteles ca nu!
Chiar iti face placere sa te confrunti zilnic cu diverse probleme? Nu! Incerci pur si simplu sa pari o persoana cu adevarat profesionista! Iti place sa iei parte la sedinte care se intind pana tarziu in noapte? Bineinteles ca nu, dar trebuie sa o faci de ochii lumii. Cine ar vrea sa vada persoana reala din tine… cea careia ii place sa leneveasca dimineata pana tarziu, sa conduca la viteza maxima, care isi uraste munca si ar prefera sa se bucure de un cocktail rece pe o plaja pustie? Nimeni, nu-i asa?
Invata sa te accepti asa cum esti
O teama similara exista pentru fiecare aspect al vietii tale. E greu sa explici, dar oamenilor le este mult mai greu sa isi accepte partile negative, decat pe cele pozitive. Ne complacem in defectele pe care le avem, in loc sa privim la multimea de calitati cu care am fost inzestrate si sa le exploatam la maxim in folosul nostru! Aud mereu in jurul meu oameni zicand “Ok, de data asta am reusit sa o scot la capat. Si ce? Toata lumea pare a fi impresionata de ceea ce am facut. Ei, daca ar sti numai cat de teama mi-a fost! Daca ar sti ca de fapt am avut un noroc chior!”.
Recunosti vreunul din aceste ganduri? Eu pun pariu ca da, ca le-ai avut cel putin o data in viata! E sentimentul acela, ciudat de altfel, de a te simti aproape vinovata fiindca ai facut ceva corect.
Nu-ti fie teama de a te arata lumii asa cum esti! E vorba de tine, nu de altcineva care face totul bine pentru tine! Nu pretinde ca esti altcineva. Pur si simplu esti doar tu si atat!