Merg in piata, aleg un kilogram de rosii frumoase, dar fara gust, ce-i drept, si aud cum taranii susotesc despre un scandal de proportii, obiectul taraboiului fiind chiar rosiile pe care eu le-am cumparat. Printre ingrasamintele chimice demne de joasa speta, pe care multi producatori locali le adauga legumelor pentru a atrage ochiul si buzunarul clientului, aud o alta gaselnita: "Ai auzit de femeia aceea care declara ca stie sa vopseasca rosiile, astfel incat sa arate mai frumoase si sa se coaca mai repede?". Am simtit ca mi-au luat urechile foc, m-am uitat in sacosa la rosii, si desi aveam oricum nedumeriri de cat de naturale sunt, totusi m-am intrebat "oare au si acestea vreun strop de vopsea in ele?". Intuitiv, gandurile mele au zburat intr-acolo, desi pancarta din varful muntelui de rosii de pe taraba sustinea batos "Rosii 100% romanesti si naturale". Yaa right! Oricum nu credeam, dar parca acum eram stupefiata de ce auzisem, asa ca nu m-am putut abtine si am cercetat sa vad cum stau lucrurile, iar la iveala au iesit mult mai multe produse care nu numai ca nu merita banutii nostri, nici macar atentia noastra.
Noul trend al cumparaturilor de Paste s-a transformat in opinia mea intr-o cursa impotriva producatorilor de alimente si intr-o capcana in care cazi orice ai face. Insa incerc sa te ajut macar sa nu cazi in cunostinta de cauza, de aceea iti prezint cele mai scandaloase si stupefiante scandaluri alimentare romanesti, de care s atii cont in alegerile tale pentru masa de Paste!
In Saptamana Mare, sa vorbim despre cum se vopsesc....nu ouale, ci rosiile!
In urma cu cateva, evz.ro venea cu o declaratie soc a unei doamne, cunoscatoare in domeniul agricol, care povestea experienta ei in tarile vecine cu privire la cum se "coceau" acolo rosiile, care ajungeau ulterior pe galantarele pietelor din intreaga tara, si poate si din afara granitelor ei, adica la noi.
„Am plecat din tara in 1990 si m-am intors in 2001. Am lucrat la o ferma din Ungaria, unde am invatat sa vopsesc rosii. De fapt, se aplica o solutie chimica pe tulpina plantei si in trei zile roadele se inrosesc. Nu ai voie sa consumi rosiile timp de 14 zile de la vopsire, dar ei le vindeau dupa trei zile. La fel faceau si cu capsunii. Va dati seama, ca toate aceste chimicale nu au cum sa iti faca bine. Atunci am decis sa fac altceva”, a declarat Luiza Boldizsar, presedinta EcoRuralis, pentru publicatia mai sus mentionata, intorcandu-se dupa toata aceasta experienta in tara, fiind decisa sa ia in maini fraiele agriculturii ecologice.
Este uimitor, nu numai ca vorbim despre alimente stropite cu tot soiul de pesticide, ci mai nou, fortate sa se coaca, pentru ca fermierii sa scoata bani pe banda rulanta. Incercati sa evitati achizitionarea rosiilor din import, si sa luati direct de la taranii nostri sau de la fermieri care le-au crescut in sere speciale, sau de la bunicii vostri, ei sunt cea mai sigura sursa eco. Si magazinele eco sunt o optiune. Stiu ca niciuna dintre sursele mentionate nu sunt 100% sigure, dar ce mai e sigur pe lumea asta? Si cu asta facem legatura cu urmatorul scandal alimentar de pe piata romaneasca.
Sa alegem legume si fructe romanesti? Cam proasta idee! Romania este singura tara care a acceptat stropirea acestora cu Initium, un poluant estrem de periculos.
Nu demult, cam acum o luna, vedeam in paginile ziarelor cum izbucneste un nou scandal in alimentatia romaneasca: cel al legumelor si fructelor, stropite cu initium. Ne-am interesat si noi ce e acela, ce efecte are si de unde putem cumpara sigur, de la prof. dr Mencinicopschi, care intr-un interviu acordat site-ului nostru declara ca:
Initiumul este „un poluant, care are efecte adverse in momentul in care ajunge in organism prin intermediul alimentelor. Aceste studii, despre care se tot vorbeste ca au fost facute in strainatate, sunt un fas! De pilda, cand prajim cartofi se nasc anumite substante toxice. Nu stim ce se petrece cand initiumul din alimente intra in contact cu aceste substante, pentru ca s-au efectuat teste doar pe sobolani". 1 mg de INITIUM care este introdus in organism are nevoie de un an pentru a fi eliminate.
Romania este prima tara din intreaga lume care a autorizat produsul sau Initium. Compania sustine ca "produsul fungicid va ajuta viticultorii sa treaca mai repede la o productie de inalta calitate". Daca inalta calitate inseamna otravirea populatiei, atunci afirmatia este adevarata.
Numele provizoriu al produsului INITIUM este ametoctradin. Acesta este un fungicid din clasa Pyrimidylamine/Triazolopyrimidine extraordinar de puternic, a carui structura chimica o puteti consulta. Produsul este toxic pentru organismul uman, este carcinogen, reproductiv si dezvolta toxicitate, neurotoxicitate, si toxicitate acuta.
Faptul ca nu s-au facut publice date concrete cu privire la efectele acestei substante asupra organismului uman, asa cum ar fi fost normal sa existe in orice raport de cercetare si evaluare, este foarte ingrijorator. Dar in felul acesta nimeni nu poate fi facut responsabil de efectele grave care ar putea sa apara mai tarziu la oameni in urma consumarii alimentelor care au fost injectate cu INITIUM.
Si de unde putem cumpara atunci sigur?
Tot dr. Mencinicopschi te sfatuieste:
De oriunde atata timp cat sunt proaspete si avem acces la eticheta. Pentru a prepara feluri de mancare sanatoase si gustoase ingredientele trebuie sa fie proaspete si de calitate – de aceea vom face aprovizionarea de 1 – 2 ori pe saptamana de la piata, pentru a evita depozitarea si deteriorarea acestora. Citirea corecta a etichetelor este si in acest caz necesara si daca nu exista etichete trebuie sa obtineti informatii mai amanuntite de la vanzatori referitoare la provenienta ingredientelor si alimentelor cumparate.
Sunt ouale 'stresate' sau mai rau ne streseaza pe noi scandalul acesta?
Nu de alta, dar in cateva zile vopsim ouale si am vrea sa avem totusi pe masa unele suficient de naturale si sanatoase. In mod cert, cifra 3 marcata pe oua nu este una magica, in opinia specialistilor, aceste oua provenind de la gaini stresate, crescute in conditii improprii, in baterii si 'la gramada', fara spatiu sa faca sport sau mai stiu eu ce distractii.. Cifra 2 este undeva la jumatatea verdictului dintre bun si rau pentru sanatate, iar cele cu 1 sunt mana cereasca pentru noi. Stau si ma intreb, cele de la mamaia din curte, fara nicio cifra, cum sunt? Ne-au zapacit de tot specialistii acestia cu ouale lor; pana nu demult, nimeni nu si-a facut probleme vizavi de calitatea acestora si nimeni nu a iesit la rampa cu declaratii care sa vina in folosul sanatatii tuturor romanilor. Acum, dupa ce am consumat ani la rand aceste oua, ele nu sunt bune! Primul lucru care mi-a venit in minte a fost "Pai si acum ne spuneti, dupa ce ne-am 'intoxicat' corpul ani la rand?". Serios vorbind, si daca vreau sa cumpar oua cu cifra 1 pe ele, nu le gasesc pe nicaieri, in loc sa iasa la lumina si mai mult acum, dimpotriva, au disparut de pe rafturile supermarketurilor? Asa m-am gandit si eu, pana cand cineva mi-a zis ca nu crede ca s-au vandut ca painea calda, pentru ca unde fusese el, pretul unui ou calitatea 1 era triplu decat cel al carei calitate este indoielnica. Iar acum in preajma Pastelui, scorurile la oua vor exploda cu siguranta.
Dar nu trebuie sa va mai faceti griji; specialistii sustin ca nu sunt nici bune, nici rele, ci mai degraba acceptabile si ca sunt eronate speculatiile conform carora sunt extrem de "toxice" cele care au inscripia cu numarul 3. Mai mult chiar, asa cum este si logic, autoritati de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au explicat ca alimentatia gainilor este cea care decide calitatea oului, si nu miscarea pe care acestea o fac sau procedeul prin care s-au nascut: baterii sau la closca. Cu cat gainile sunt hranite cu o nutritie adecvata, de calitate, cu atat si oul va fi mai sanatos. Insa nu trebuie sa ne facem griji in privinta celor inscriptionate cu cifra 2 sau 3, pot fi consumate fara nicio grija!
Oricum, sa ne traiasca bunicutele care ne strang oua de Paste de la gaini, zic eu, mai mult decat eco, crescute de mana lor cu cele mai bune surse de hrana. Iar daca, din nefericire, duceti lipsa de bunici, atunci este preferabil sa mergeti la tarani, la cineva cunoscut saa prin sate si sa intrebati cine vinde oua, veti gasi cu siguranta!
Plus: atentie la ouale deja vopsite pe care le cumparatidin magazine! In opinia mea sunt un pericol la care nu se merita sa va expuneti! Nu de alta, dar le-am vazut pe rafturile supermarketurilor de acum doua saptamani! Da, stiu, si eu credeam ca sunt pentru Pastele Catolic, insa in acest an cade in aceeasi zi cu cel Ortodox. Sincer, nu as consuma oua fierte si vopsite de 3 saptamani (sau cine stie de cand). Mie mi se pare ca stau cam mult si pana in a treia zi de Paste, vopsite in Joia Mare, deci?!?!?!
Nu ne mai plac puii nostri, luam de la vecini: dar nu calitativi!
Hypermarketurile din Romania abunda de produse straine, iar puii (desi avem crescatorii imense si foarte bune) nu fac exceptie. Gasesti de toate natiile, le-am adoptat pentru ca sunt cu mult mai ieftine decat produsele noastre. Insa, uneori se justifica si zicala "Cat dai, atata face", astfel ca, dupa ce cativa romani au cumparat pui bulgaresti, la jumatate de pret fata de cel romanesc, resimtind apoi efecte nu tocmai placute, iar o parte dintre ei u detectat un gust...ciudat.
Eu zic sa nu va riscati pentru masa de Paste, sa dati un pic mai multi bani, dar sa fiti sigure ca mancati ceva proaspat si inofensiv, pentru ca cei din bulgaria sunt congelati si transportati, suferind multiple variatii de temperatura. Cum sa alegi un pui proaspat:
- sa aiba o culoare de un roz-pal, sa nu aiba creasta vinetie sau inchisa la culoase, sa nu prezinte vanatai, sa aiba eticheta cu toate informatiile necesare si ambalajul sa nu fie deteriorat; si de preferat sa nu cumparati pui congelati - ar putea fi foarte vechi!
E-urile - un talmes-balmes continuu, pur romanesc!
Ca tot vorbeam de etichetele de pe produsele din comert, dr. Mencinicopschi ne-a spus si cums a citim corect etichetele: "Trebuie sa invatam sa citim etichetele! Pe ambalajul alimentului vom urmari mai multe categorii de indicatori: termen de valabilitate, eticheta compozitionala, eticheta nutritionala, mentiunile privind alergenii, indicatii de pastrare si preparare – consum, coordonatele precise si reale ale fabricantului.
Trebuie urmarite deopotriva imaginile prezente pe eticheta. Astfel, daca un iaurt este doar aromatizat cu aroma de capsuni eticheta nu trebuie sa contina o ilustratie a fructului,
pentru a nu induce in eroare consumatorul. Vom invata pe dinafara macar aditivii al caror consum nu este recomandat!"
De asemenea, ne-a facut o lista, extrem de utila cu E-urile nocive si cele inofensive, pentru ca avem tendinta sa spunem ca orice contine E-uri, este nociv, insa nu este chiar asa, piata alimentara fiind imposibila si neexistand fara unele dintre ele. Iata:
Unele "E"-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand, intr-un fel sau altul, o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, al ficatului, cailor biliare sau al pancreasului.
Cel mai toxic aditiv este E330, urmat de E110 (intalnit in prajituri, dulciuri si sucuri), E123 (in bauturi racoritoare), E124 (se intalneste in mezeluri); E131 si E142 (bauturi racoritoare), E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217 (bauturi racoritoare), E230, precum si E631 (se gasesc in sucurile de citrice, supele concentrate si delicat ; produc boli de piele), E239, E330 (intalnit in sarea de lamaie si acidul citric ; produce boli ale aparatului bucal), E621 si cele care sunt folosite pentru zaharina si aspartam, E950 si E951.
Citeste si despre E-urile inofensive in interviul pe care ni l-a acordat: "Slaba si sanatoasa! Ce ne prescrie dr. Menci sa mancam?"
Cozonacii din comert?! Yammiii! Vrei reteta? E-uri periculoase, bine framantate si rezistente...pana cand te plictisesti de ei!
Nici nu mai merita comentat subiectul! Acum, ca ti-am vorbit si despre etichete si despre E-uri, poti face chiar tu un experiment astfel: intra intr-un supermarket, alege un cozonac (oricare), citeste eticheta, si identifica tot ce spuneam mai sus! Surprize, surprizeee....mai bine faci tu unul in casa, chiar si cu o reteta mai putin reusita sau ceri la vecini o felie...de pofta, decat sa te imbuibi cu atatia aditivi periculosi!