Pierderea memoriei poate fi temporara sau permanenta si poate aparea brusc sau gradat. Iti prezentam cateva dintre cel mai des intalnite cauze care duc la pierderea memoriei.
Medicamentele
Exista o serie de medicamente care pot provoca pierderi de memorie. Printre acestea se numara antidepresivele, antihistaminicele, medicamentele recomandate pentru anxietate, tranchilizantele, somniferele si medicamentele pentru dureri, administrate dupa interventiile chirurgicale.
Mama dupa 30 de ani - Top riscuri pentru sarcina
Alcoolul, tutunul si consumul de droguri
Consumul excesiv de alcool a fost mult timp recunoscut ca fiind o cauza a pierderii de memorie. De asemenea, fumatul dauneaza memoriei prin reducerea cantitatii de oxigen care ajunge la creier. Mai multe studii au aratat ca fumatorii uita mai repede decat cei care nu fumeaza. Drogurile, pe langa efectele nocive, pot duce de asemenea la pierderea memoriei.
Lipsa de somn
Atat cantitatea cat si calitatea somnului sunt importante pentru memorie. Daca dormi prea putin, starea de oboseala va interfera cu capacitatea de concentrare, iar rezultatul va fi unul nefavorabil.
Depresia si stresul
Unei persoane aflate in stare de depresie ii este mult mai greu sa se concentreze, situatie care daca se repeta, poate afecta memoria. Stresul si anxietatea pot afecta, de asemenea, gradul de concentrare. Cand esti tensionata si mintea ta este distrasa, iar capacitatea ta de a-ti aminti lucruri poate avea de suferit. Stresul cauzat de o trauma emotionala poate duce, de asemenea, la pierderi de memorie.
Alimentatia nesanatoasa
O nutritie buna, care include proteine si grasimi, ajuta creierul sa functioneze la parametri normali. Deficientele de vitamina B1 si B12, de exemplu, pot duce la pierderea memoriei.
Leziunile la cap
O lovitura la cap poate afecta memoria atat pe termen scurt cat si pe termen lung. In functie de gradul loviturii, sunt situatii in care pierderea memoriei poate fi permamenta si situatii in care memoria isi revine treptat.
Ingrediente periculoase din produsele cosmetice - Evita-le!
Accidentul vascular cerebral
Un accident vascular cerebral apare atunci cand creierul nu mai primeste cantitatea necesara de sange si nu se mai oxigeneaza corespunzator si cand vasele de sange care duc la creier se infunda sau se rup. O persoana care a suferit un accident vascular isi poate aminti lucruri din trecutul indepartat, insa poate avea pierederi de memorie legate de evenimente recent petrecute.