Când soluţia unei probleme apare din senin, un nou studiu arată că aceasta este mai mult ca sigur soluţia corectă.
O serie de experimente efectuate de o echipă de cercetători a stabilit că schimbarea subită de perspectivă a unei persoane duce adesea la o rezolvare mult mai precisă a problemelor decât atunci când persoana foloseşte gândirea analitică pentru a găsi o soluţie.
"Gândirea conştientă, analitică, poate fi uneori grăbită sau neglijentă, ceea ce duce la erori în găsirea soluţiei unei probleme", a explicat John Kounios, profesor la College of Arts and Sciences de la Drexel University. "Cu toate acestea, intuiţia este inconştientă şi automată - nu poate fi grăbită. Când procesul este finalizat conform propriului ritm, toate punctele se unesc la nivel subconştient, iar soluţia apare la nivel conştient sub forma unui moment de tip "aha!". Asta înseamnă că atunci când este nevoie de o idee creativă, nemaipomenită, de cele mai multe ori este mai bine să aştepţi ca intuiţia să îşi facă simţită prezenţa decât să te mulţumeşti cu o idee care a rezultat în urma gândirii analitice."
Experimentele realizate cu ajutorul a patru tipuri diferite de puzzle-uri cronometrate au arătat că răspunsurile apărute ca sclipiri bruşte ale intuiţiei, cunoscute drept "momente aha!", au fost, de cele mai multe ori, cele corecte. Ba mai mult, cei care au avut mai multe astfel de momente, au fost şi cei care au preferat să rateze un deadline pentru a oferi un răspuns sclipitor, în loc să ofere la timp un răspuns incorect. În schimb, cei care au răspuns în baza gândirii analitice, oferind soluţii găsite în mod conştient, deliberat, au avut tendinţa de a oferi răspunsul la timp, în ciuda faptului că astfel de soluţii s-au dovedit a fi, în cele din urmă, greşite.
Interesant este că, luând în considerare termenul limită, răspunsurile oferite în decursul ultimelor cinci secunde au avut cea mai scăzută şansă de a fi corecte. De ce? Un deadline creează un background subtil de anxietate, obligând individul să funcţioneze cu ajutorul gândirii analitice. Astfel, dacă este nevoie de soluţii creative, ideal este ca termenul limită să fie unul flexibil.
"Hmm" versus "Aha!"
Gândirea analitică este utilă pentru probleme în care se folosesc strategii cunoscute pentru stabilirea unei soluţii, cum ar fi cazul aritmeticii, spune Kounios. Pentru probleme noi, însă, fără un traseu bine stabilit pentru identificarea soluţiei, intuiţia este cea mai utilă armă. Noul studiu subliniază că ar trebui acordată mai multă atenţie şi încredere acestor momente de tip "aha!".
"Asta înseamnă că în orice fel de situaţie, fie ea personală sau profesională, atunci când o persoană are brusc un moment autentic "aha!", acea idee ar trebui luată în serios. Este posibil să nu fie întotdeauna corectă, dar poate avea o mai mare probabilitate de a fi varianta potrivită decât o idee elaborată metodic", a ţinut să precizeze profesorul John Kounios.