Ideea de bază este că nu întotdeauna este bine să consumăm multe fibre, deoarece fiecare persoană le tolerează într-un mod diferit.
"Există fibre solubile, care se umflă şi se înmoaie la contactul cu apa. Sunt prezente mai ales în fructe şi legume, dar şi în amidonul din făină. În organism fac lucruri bune, scad absorţia de grăsimi din tubul digestiv şi ameliorează nivelul colesterolului. La capitolul digestie cresc senzaţia de saţietate, ca urmare balonează pe moment.", a explicat Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
La polul opus se află fibrele insolubile, mai dure şi mai agresive, spune nutriţionista, iar acestea nu suferă modificări în organism şi au doar rol de balast, să accelereze tranzitul intestinal şi să prevină constipaţia.
"Astfel de fibre există în tărâţele din cereale, în făina integrală şi în vegetalele mai lemnoase. La persoanele cu intestine sensibile aceste fibre sunt iritante şi pot da blocaje intestinale cu durere şi disconfort.", a subliniat Mihaela Bilic.
Care este recomandarea medicului nutriţionist? Dacă vrei să ai un aport mare de fibre în dietă, creşte cantitatea de fibre solubile şi evită excesul de tărâţe.
Ce trebuie să reţii: toate fibrele au aport caloric 0, spune Mihaela Bilic, prin urmare ele nu pot fi digerate de organismul uman şi nu aduc niciun fel de nutrient. Singurul lor rol este să dea volum bolului alimentar, pentru ca tu să ai impresia că ai mâncat mult.