Prin implementarea unui astfel de program, autoritatile urmaresc depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.
Programul gratuit al Ministerului Sanatati se adreseaza tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. In cadrul programului exista un numar 97 de retele unde se recolteaza probe pentru testarea Babes- Papanicolau.
Care este procedura pe care trebuie sa o urmezi
Pentru efectuarea tesului Babes- Papanicolau in cadrul programului (daca esti eligibila), trebuie sa te prezinti la medicul de familie unde vei cere eliberarea formularului pentru recoltare si unde vei obtine date despre centrul de recoltare.
Dupa recoltarea intr-un centru specializat, vei primi rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vei fi indrumata pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vei fi reprogramata la o noua testare dupa 5 ani.
Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice 'Prof. dr. Alexandru Trestioreanu' din Bucuresti si 'Prof. dr. I. Chiricuta' din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului 'Prof. dr. Alfred Rusescu', Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.
Citeste si: Masuri care reduc riscul aparitiei infectiei cu HPV
Yoga reduce inflamatia si scurteaza perioada de convalescenta
Obsedata de diete, s-a bucurat ca a facut cancer: "Credeam ca va fi cel mai bun truc de slabit"
"Sarcina m-a imbolnavit de cancer" - Povestea incredibila a unei gravide