Alimentele bogate in calorii nu numai ca au beneficii nutritive importante, dar sunt si mai hranitoare. Astfel nu mai simti nevoia de a manca pentru o perioada lunga de timp.
Afla care sunt alimentele considerate nesanatoase care iti pot imbunatati sanatatea.
Carnea de porc
Doar pentru ca provine de la porc, nu inseamna neaparat ca este carne grasa. Potrivit lui Milton Stokes, detinatorul organizatiei “One Source Nutrition “ diferite sortimente de carne pot avea o cantitate de nutrienti variata.
Spre exemplu, in timp ce sunca este plina de grasimi, muschiul de porc este o carne usoara care contine doar 120 de calorii. Este bogata in proteine benefice sistemului osos, a musculaturii, a pielii si a sangelui. Si cotletul de porc si friptura sunt considerate a fi mancaruri sanatoase.
Marea greseala a oamenilor este modul in care gatesc. Oamenii aleg sa gateasca prajeli si sosuri grase. Stokes ne recomanda in schimb carne de porc fripta si asezonata cu condimente si legume.
Branza
Stim cu totii ca branza este un aliment bogat in calorii, indiferent de tipul pe care il preferi, fie branza Cheddar, svaiterul, branza Feta sau Brie.
Insa, in acelasi timp, acest aliment este bogat in calciu, care intareste oasele, dantura si regleaza circulatia sangelui.
In plus, studiile recente arata ca branza contine proprietati care lupta impotriva cancerului. Este vorba despre menaquinona, un tip de vitamina K, care da nastere unor gene ce distrug celulele bolnave. Mai mult, datorita continutului gras si a savoarei placute, branza este alimentul cel mai potrivit pentru a stopa foamea. Nourit Houminer, consultant nutritionist, ne sugereaza sa mancam branza o data pe zi, fie in combinatie cu salata, sau intr-un sendvis, fie chiar si branza simpla.
Pastele
Taiteii au fost considerati un aliment daunator sanatatii pentru ca sunt procesati si rafinati. Insa, nutrientul cel mai de temut, gasit in paste, este in acelasi timp o sursa de carbohidrati.
Potrivit Elisei Zied, consultant nutritionist si autorul unei reviste de profil, carbohidratii ofera o buna functionare a creierului si a corpului.
Pastele merg mancate in combinatie cu oricare alt aliment. Poti obtine foarte usor o mancare bogata in nutrienti pregatind paste cu legume.
Sarea
Ne place sarea pentru savoarea pe care o da mancarii. Ne place atat de mult incat majoritatea dintre noi consuma o cantitate dubla fata de cat ar trebui de fapt (doar 2.300 mg. pentru un adult)
Un consum ridicat de sare duce la aparitia unor probleme de sanatate, precum riscul de atac de cord, infarct, insuficienta renala, balonarea.
Potrivit nutritionistului Joy Bauer, in acelasi timp, sarea ajuta la echilibrarea fluidelor, ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase, ajuta inima si musculatura sa se contracte.
Important este sa nu fie consumata in exces. Pentru a-ti mentine un consum echilibrat, alege sa consumi alimente proaspete, neconservate, pe care sa le asezonezi chiar tu.
Cartofii
In ciuda proastei reputatii, cartofii sunt de fapt un aliment sanatos. Potrivit purtatorului de cuvant al Asociatiei Americane a Dietei, cartofii contin mai mult potasiu decat o banana si reprezita 20% din doza zilnica de vitamina C.
Mai mult, cartofii sunt o sursa importanta de carbohidrati si fibra, care ne ajuta sa ne simtim satui o perioada lunga de timp.Insa este important sa nu fie prajiti si cu unt si branza din abundenta.
Cartofii sunt o buna alegere pentru o deta sanatoasa atat timp cat sunt copti sau fierti, in combinatie cu garnituri sarace in grasimi.
Painea
Painea a capatat o proasta reputatie prin anii 90, odata cu mania dietelor sarace in carbohidrati. Este adevarat ca painea contine multi carbohidrati, insa nu acesta este motivul pentru care oamenii se ingrasa. Painea densa, precum covrigii si lipiile au de la doua pana la patru ori mai multe calorii decat o felie obisnuita.
In loc sa iei un covrig, alege paine din cereale integrale, care este o buna sursa de carbohidrati. Acestia ajuta la imbunatatirea fuctionarii creierului si confera un surplus de energie.
Cand nu poti, sau nu vrei sa optezi pentru painea din cereale, cel mai potrivit este sa iti cantaresti optiunile. Ad-Literam!
Daca esti la restaurant sau nu ai cum sa citesti eticheta cu nutrienti, alege painea care ti se pare cea mai usora. Felia care cantareste mai usor, are si cele mai putine calorii.
Carnea rosie
Carnea rosie are un continut ridicat de grasimi saturate, care duc la blocarea arterelor si la aparitia problemelor de inima. Dar ca si in cazul celorlalte alimente incluse in aceasta lista, un consum echilibrat poate elimina posibilele probleme.
Mai mult, hamburgerii si fripturile din carne slaba, au doua componente esentiale pentru stimularea sanatatii si a dietei. Carnea rosie este un aliment satios si contine fier, fara de care ne simtim obositi si letargici. Asta din cauza catitatii reduse de oxigen din sange.
Oualele
Intr-adevar oulele sunt bogate in colesterol, insa nu indeajuns sa provoace afectiuni celor care nu au probleme cu inima. Bonnie Taub-Dix, specialist in slabit, considera ca oulele sunt o proteina de buna calitate, un ou are 6,3 grame de proteine si doar 78 de calorii. Si nu uita de galbenusul de ou, care contine cea mai mare parte din proprietatile stimulante pentru sanatate, precum colina. Aceasta are are un rol important in functionarea creierului, si luteina, un puternic antioxidant, care confera sanatate ochilor prin reducerea riscurilor de cataracta.
Iar partea cea mai buna, oulele sunt ieftine si pot fi gatite in combinatie cu alte alimente.
Orezul
Daca te numeri printre persoanele dornice de a slabi, cu siguranta primul lucru pe care dieteticianul te-a sfatuit sa-l faci, a fost sa elimini orezul. Dar asta nu pentru ca nu iti face bine, ci pentru ca este dificil de a controla portiile.
Consumat moderat, orezul este un aliment hranitor , bogat in proteine si fibre, cum este orezul brun, si este sarac in calorii( ½ cana de orez uscat contine doar 124 de calorii).
In plus, precum pastele, orezul poate fi mancat in asociere cu alte alimente sanatoase, precum legumele si proteinele.
Nucile
Migdalele, fructele de acaju,nucile si alte varietati adauga savoare oricarei mese. Insa in momentul in care sunt consumate in exces, atunci reprezinta un pericol de ingrasare. In ciuda acestui lucru, nutritionistii considera ca alunele sunt un super-aliment, deoarece contine vitamina B, vitamina E, fier, zinc si seleniu. S-a demonstrat faptul ca migdalele reduc nivelul de colesterol si studiile recente arata ca migdalele previn riscul de diabet. Cand vine vorba de alegerea untului de arahide, sau a oricarei paste, opteaza pentru un produs natural care sa contina ingrediente sanatoase, fara adaos de zahar.
Simona Popa