Petrecerile de sarbatori, mesele festive alaturi de familie si orice eveniment care implica platouri si farfurii imbelsugate in aceasta perioada pot deveni cu usurinta mult mai decadente decat te-ai fi asteptat. De ce sa nu recunoastem?
Fiecare dintre noi isi depaseste aportul de calorii din cand in cand, mai ales acum, de Sarbatori, cand toate femeile din familie - mama, soacra, cumnata, mama iubitului etc. - ne ademenesc cu cele mai "pacatoase" alimente pentru silueta noastra. Este cazul sa te ingrijorezi? Si ce ar trebui sa faci in continuare, daca ai calcat stramb si ai mancat prea mult?
Iata mai jos ce spun dieteticienii si specialistii in nutritie despre pagubele produse de excesele alimentare si cum putem reveni rapid pe calea cea buna dupa un astfel de derapaj ce poarta numele de supraalimentatie.
1. Relaxeaza-te (pentru moment). Vestea buna este ca o singura masa nu iti va ruina si nu iti va afecta silueta - daca in restul timpului vei manca mai echilibrat, vei fi mai atenta la alimente, vei face exercitii fizice in mod regulat si te vei intoarce la rutina ta, spun expertii. Statistic vorbind, ar fi nevoie sa mananci 3500 de calorii pentru a castiga aproape jumatate de kilogram de grasime corporala, asa ca este putin probabil ca o singura masa la care ai facut excese alimentare sa se vada deja pe cantar.
Specialistii numesc aceste indulgente "pauze" si noi toti ne luam o astfel de "pauza", cand mancam ceea ce in mod normal nu gustam. Specialistii subliniaza ca nimeni nu este perfect in ceea ce priveste obiceiurile alimentare, asa ca nici tu nu ai de ce sa fii prea aspra cu tine. Ceea ce trebuie sa invatam, insa, este ca noi ne dam "permisiunea" de a face acest lucru (putem spune ca ne oferim o indulgenta) si, de indata ce Craciunul s-a terminat, ar trebui sa ne intoarcem la planul alimentar pe care il urmam in mod normal. Acest lucru nu inseamna ca ne permitem sa continuam sa ne ghiftuim si sa ne supraalimentam, tinand-o intr-un chef continuu.
Problema este, subliniaza medicii cardiologi, ca supraalimentatia nu este o greseala pe care o facem o singura data (nu este precum o aventura de-o noapte); cei mai multi oameni mananca prea mult - se supraalimenteaza - consumand intre 500 si 1500 de calorii in fiecare zi. Asa ca in aceasta perioada trebuie sa fii constienta de aportul zilnic de calorii si sa incerci, pe cat posibil, sa nu il depasesti pentru a nu te ingrasa.
2. Nu te da batuta prea curand. Multe femei care tin dieta abandoneaza competitia si isi recunosc infrangerea dupa un dezmat, dupa un desfrau culinar precum cel de Craciun, spun nutritionistii americani. Este posibil sa te simti invinsa si sa spui "Oh, am dat-o in bara cu dieta mea! Acum s-a ales praful de ea si pe toata durata Sarbatorilor o sa mananc si atat. La naiba cu dieta!". Dar atunci cand iti acorzi o indulgenta si te supraalimentezi, nu trebuie sa te subapreciezi sau sa iti creezi o parere proasta despre tine.
Ai mancat prea mult pentru o zi, dar de maine o sa te intorci pe drumul cel bun si vei fi din nou dispusa sa iti respecti promisiunile facute. Nutritionistii subliniaza ca, incepand chiar de a doua zi, ar trebui sa fii mai responsabila si mai atenta la portiile tale, la marimea farfuriei si la cantitatea de carne pe care o iei din tava cu friptura.
3. Gandeste-te la dieta ta pe parcursul a mai multe zile. Este tipic sa mananci mai corect si sa fii mai atenta la ce bagi in gura in timpul saptamanii; iar in weekend balanta se inclina in alt sens, adica vei manca mai multe calorii. Iar anul acesta Craciunul si Revelionul au picat in timpul saptamanii; asa ca daca mananci mai multe calorii decat ar trebui la o petrecere din cursul saptamanii, ia in considerare weekend-ul (sau macar o zi din el) pentru a te redresa; compenseaza pe final de saptamana si mananca in consecinta: mai sanatos, mai usor, cu mai putine grasimi si te vei simti mai bine.
Cu alte cuvinte, daca ai avut petrecerea intr-o zi de miercuri si a fost o petrecere reusita, confundandu-se cu un party de sambata seara, ai de facut un singur lucru: asigura-te ca zilele care urmeaza dupa aceasta petrecere festiva reflecta mai mult din modelul tau de alimentatie din timpul saptamanii, cand mananci mai sanatos, carne mai slaba, multe legume, multe fructe, fibre, cereale integrale si lactate degresate.
4. Reia alimentatia "cuminte". Ai putea fi tentata sa compensezi caloriile in plus pe care le-ai mancat la cina de Craciun sarind peste anumite mese a doua zi. Dar daca vei sari peste micul dejun sau peste pranz, asta nu va face decat sa iti fie si mai foame, va contribui din plin la senzatia din stomacul tau, iar riscul de a infuleca ceva mai tarziu va creste. Nutritionistii ne recomanda sa recuperam usor-usor planul alimentar, reducand din calorii pe tot parcursul zilei, cu o serie de mese mici, din care sa nu lipseasca fructele si legumele, foarte bogate in fibre:
* Asteapta pana ti se face foame. Apoi ia un mic dejun usor - cum ar fi un bol de iaurt cu un continut scazut de grasimi si fructe de padure;
* Gustarea de la mijlocul diminetii: un fruct si o bucatica mica (aprox. 30 gr) de branza degresata;
* Pranzul: o salata mare cu proteine slabe, cum ar fi peste sau pui; sau o lipie libaneza in care sa infasori putina salata verde, cu carne de ton sau de curcan;
* Gustarea de dupa-amiaza: o cana de supa de legume si o portocala;
* Cina: o bucata de peste, iar ca garnitura, o multime de legume care sa fie pe placul tau. Sursa: webmd.com.
Citeste si: 4 alimente bune pentru slabit pe care trebuie sa le ai mereu la indemana
Cele mai utile 5 sfaturi de slabit de anul acesta - Le-ai incercat?
Silueta ta - Ghid de supravietuire pentru Craciun
Adio kilograme in plus, fara dieta si exercitii - Iata ce trebuie sa faci