Fiecare relaţie, fie ea de prietenie sau amoroasă, este o oglindă a ceea ce se întâmplă, de fapt, în interior, în sufletul tău. Relaţiile sunt astfel construite încât să te ajute să te dezvolţi. Evoluţia este o condiţie esenţială pentru fiecare individ, iar relaţiile cu cei din jur sunt instrumentele potrivite pentru a obţine această evoluţie.
Cu cât ai o relaţie mai apropiată cu cineva, cu atât mai puternică devine acea oglindă a lumii tale interioare. Însă ce te faci atunci când simţi că relaţiile prin care treci nu sunt tocmai ce ţi-ai dorit? De ce te mulţumeşti cu mai puţin decât simţi că ai merita? Ei bine, următoarele întrebări te vor ajuta să obţii o imagine mai clară asupra problemelor care te împiedică să atingi fericirea în dragoste. Răspunde sincer şi vei afla care este cauza eşecurilor tale pe plan sentimental:
1. Gustul eşecului şi faptul că inima ţi-a fost frântă în repetate rânduri sunt motive pentru care în prezent îţi este frică să mai încerci, să mai dai o şansă dragostei?
2. Nu cumva ţi-e teamă să mai fii vulnerabilă, pentru a te proteja de durerea provocată de dezamăgiri?
3. Într-o relaţie, provocarea de a face ceva diferit, de a face o schimbare radicală, ţi se pare prea mult?
4. Ai început să îţi compari existenţa cu ce a celor din jur?
5. Ai făcut tot ce îţi stă în putinţă pentru a schimba modul în care abordezi relaţiile?
6. Ai epuizat toate modalităţile posibile de relaţionare cu cei din jur?
7. Ţi-ai făcut un plan concret pentru a obţine relaţia pe care o doreşti?
8. Dacă nu ai un plan, ce te face să crezi că poţi obţine ce îţi doreşti fără un astfel de ghid bine pus la punct?
9. Dacă ai deja un plan, ai luat în considerare şi nevoile tale? Dacă nu ai încă relaţia pe care ţi-o doreşti, asta înseamnă că unele dintre nevoile tale nu sunt satisfăcute.
10. Eşti conştientă de propriile nevoi într-o relaţie de durată?
11. Ştii că o prietenie necondiţionată (fără obligaţii) este absolut necesară pentru o dragoste menită să dureze?
12. Ai experimentat astfel de sentimente în cadrul unei prietenii?
13. Ai încercat să te iubeşti şi să te accepţi necondiţionat pe tine însăţi?
14. Eşti suficient de disciplinată încât să amâni obţinerea satisfacţiei sexuale pentru a experimenta dragostea necondiţionată?
15. Ai putea să crezi că nevoile tale ar putea fi satisfăcute de o prietenie necondiţionată, mai degrabă decât de o relaţie oarecare?
16. Consideri că relaţiile sunt un aspect practic al existenţei sau un dar nepreţuit?
17. Ai fi surprinsă să afli că relaţiile tale sunt ingrediente cheie pentru pacea mondială?
18. Dacă ai accepta asta, ai fi dispusă să iubeşti ca şi când viaţa ta ar depinde de asta?
19. Dacă asta ar însemna să îţi vezi defectele oglindite de partenerul de cuplu, ţi-ai mai dori o relaţie?
20. Ai curajul, răbdarea, integritatea şi disponibilitatea de a fi vulnerabilă, necesare pentru a întreţine o relaţie cu o altă persoană?
21. Te cunoşti suficient de bine pe tine însăţi pentru a te putea dărui cuiva într-o relaţie?
22. Există aspecte pe care le ascunzi şi faţă de tine însăţi? Acestea ar putea să împiedice relaţiile tale să evolueze.
23. Ai încercat să faci din dezvoltarea personală un obicei, astfel încât să poţi creşte alături de o altă persoană pentru tot restul vieţii?
25. Ai fost, pentru tine însăţi, un prieten pozitiv, plin de entuziasm şi o sursă de inspiraţie, astfel încât să poţi folosi aceste calităţi şi în relaţia cu un potenţial partener de cuplu?
26. Dacă nu ai încercat asta, poţi să pretinzi că relaţiile tale sunt bazate pe dragoste necondiţionată?
27. Dacă ai continua să ai genul de relaţii pe care le ai în prezent, cum ar arăta viaţa ta peste 5 ani? Dar peste 15 sau 35?
28. Dacă dragostea nu ar fi o provocare constantă, ai mai considera că merită să o vânezi?
29. Ce te împiedică să iei decizii care să sprijine dragostea necondiţionată în viaţa ta?
30. Decizia ta de a nu lua astfel de decizii te-a adus mai aproape de fericire?
31. Dacă ai lua astăzi decizia de a-ţi asuma responsabilitatea pentru destinul relaţiilor tale, cum s-ar schimba viaţa ta?
32. Ce gânduri şi tipuri de comportament ai elimina? Ce obiceiuri noi ai adopta? Ce sacrificii ai face?
33. Ai fi dispusă să amâni obţinerea satisfacţiei sexuale pentru a avea cea mai bogată relaţie de prietenie pe care ai avut-o vreodată?
34. Ai crede suficient de mult în tine pentru a impune standardele necesare pentru a obţine exact ce îţi doreşti?
35. Ai crede în tine suficient de mult pentru a face în continuare ce e bine pentru tine, chiar şi atunci când pare imposibil?
36. Ai fi dispusă să elimini toate informaţiile din viaţa ta care te determină să crezi că nu meriţi sau că nu eşti capabilă, cum ar fi muzica şi filmele care conţin astfel de mesaje?
37. Ai avea curajul să spui adio prietenilor toxici sau să puo ăunct unei relaţii care îţi face rău?
38. Ai avea suficientă încredere în faptul că eşti suficient de bună pentru prietenii extraordinari care te susţin şi te ajută să creşti?
39. Ai fi perseverentă în căutarea unor prieteni care să te ajute să te dezvolţi? Poţi crede că unul dintre aceşti prieteni ar putea fi dragostea vieţii tale?
40. Ai avea răbdarea necesară pentru a vedea ce îţi aduce dragostea pe parcursul unei prietenii inocente, indiferent de timpul necesar pentru ca asta să se întâmple? Sau mai degrabă te-ai mulţumi cu experimentarea plăcerii, chiar dacă asta înseamnă uciderea unei prietenii?
41. Ai şti să impui limite corecte într-o prietenie? Ai încerca să fii suficient de vulnerabilă încât să faci greşeli şi să îţi adaptezi comportamentul, mai degrabă decât aşteptările?
42. Ai fi dispusă să îţi pui potenţialul la încercare în fiecare zi, pentru tot restul vieţii?
Această ultimă întrebare este, desigur, una oarecum retorică, menită să te pregătească pentru avalanşa de schimbări ce vin odată cu conştientizarea faptului că paşii spre fericire vin la pachet cu o mulţime de transformări. Fii pregătită să le îmbrăţişezi pentru a merge mai departe. Este o călătorie în care trebuie să iei cele mai bune decizii pentru tine, să ţi le asumi, să mergi înainte, să pui întrebări şi să ai încredere că la un moment dat, vei găsi răspunsul potrivit.