Persoanele cu pielea sensibila au o toleranta redusa la anumite ingrediente cosmetice, pielea reactionand excesiv si neputand sa se apare foarte bine impotriva factorilor iritanti la care este expusa zilnic. Simptomele sunt cunoscute – intepaturi, usturimi, mancarimi, arsuri, roseata si inflamarea anumitor zone – si creeaza o stare de disconfort, iar pe termen lung afecteaza starea de sanatate a pielii generand alergii si eczeme.
Recomandarea specialistilor este sa ne alegem cu mare atentie produse adecvate de ingrijire a pielii, cu ingrediente blande, care nu irita si cu rol de calmare, precum si sa testam produsele inainte de folosirea frecventa.
Cele mai indicate sunt COSMETICELE ORGANICE sau BIO, fara parabeni, parfumuri, siliconi sau arome sintetice, cu un continut concentrat in antioxianti naturali, cei mai puternici fiind vitaminele E si C, care ofera protectie impotriva oxidarii si degradarii tesutului.
Cand ne alegem cosmeticele, va recomand sa va uitati dupa urmatoarele ingrediente: cele traditionale ca musetelul, catina, galbenelele sau unele mai exotice, ca aloe vera si uleiurile de jojoba, migdale sau avocado. Nu uitati ca si acestea sa provina din culturi organice, pentru ca extratul de plante sa nu fie alterat de pesticide si ingrasaminte chimice!
Musetelul are proprietati antiinflamatorii, antialergice, emoilente, antiseptice si cicatrizante. Florile de musetel contin glucide, acizi organici, colina, vitamine (B1, C) si minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, fier, etc). Stimuleaza regenerarea tesuturilor, normalizand metabolismul pielii si activand epitelizarea, tonifica parul si actioneaza benefic asupra diverselor tipuri de piele.
Sunatoarea combate senzatiile de durere, usturime sau mancarime. Este prin excelenta o planta calmanta, fiind extrem de utila in diminuarea disconfortului, dar si pentru vindecarea arsurilor solare, a alergiilor si a altor afectiuni dermatologice insotite de mancarime puternica si usturimi, avand efecte cicatrizante si antiseptice. Pentru un efect extraordinar de racorire si calmare se poate combina cu ulei de menta.
Galbenele: extractul de galbenele activeaza tenurile uscate, actioneaza benefic asupra tenului cu acnee, micoze, rani, arsuri, psoriazis si contine vitamina C, flavonoizi, ulei volatil, substante carotenoide (ii dau culoarea galbena), substante amare, acid oleanolic. Infuzia are rol antiinflamator si cicatrizant, antibacterial si antifungic.
Aloe Vera: perfectionata in mii de ani de evolutie, frunza de Aloe Vera este capabila sa depoziteze apa si din aceasta cauza cosmeticele bio de calitate folosesc sucul pur de Aloe Vera in loc de apa, ca ingredient principal. Acest suc contine o multitudine de ingredienti naturali activi, cum ar fi polizaharide unice, aminoacizi volatili, enzime, saruri minerale, vitamine si antioxidanti, care sunt extrem de valorosi si eficace in ingrijirea pielii, cu rol de intinerire, vindecare sau analgezic. Efectul este de calmare si regenerare a tesutului.
Uleiul de Avocado, extras din pulpa fructului, este folosit de milenii pentru ingrijirea pielii si a parului, datorita continutului foarte bogat de acid oleic (omega9), acid linoleic (omega 6), acid palmitic, carotenoide, vitamina E, vitamina C, vitamina A, acizi grasi mononesaturati – toate benefice pentru regenerarea tesutului pielii. Prin actiunea sa emolienta, antibacteriana, cicatrizanta, hidratanta si antirid, uleiul de avocado este ingretientul natural perfect pentru orice tip de piele.
Uleiul de Migdale are si acesta un continut ridicat de acizi grasi esentiali, oleic, linoleic si palmitic, excelent pentru hidratarea si elasticitatea pielii, iar proprietatile antiinflamatoare il recomanda pentru pielea iritata, sensibila. Are o formula apropiata de cea a sebumului pielii noastre, facandu-l indicat pentru toate tipurile de piele, iar vitaminele A, B si mineralele au un rol de tonifiere si revitalizare.
Uleiul de Jojoba este foarte bogat in vitamina E si acizi grasi nesaturati. Asemeni uleiului de migdale, este foarte eficient in refacecerea filmului protector de la suprafata pielii si in stimularea regenerarii celulare, avand aceeasi structura ca si sebumul pielii noastre. Este foarte eficient in cazul pielii sensibile, avand o capacitate rapida de absorbtie.
In rubrica viitoare vom discuta despre obiceiurile de infrumusetare ale femeilor din toata lumea. O zi frumoasa tuturor si nu uitati sa va alintati trupul!