Daca am fi intrebati in primele luni ale unei relatii daca credem cu adevarat ca dragostea inseamna totul in relatie am raspunde, multi dintre noi, cu un "da" hotarat. Daca, insa, ni s-ar pune aceeasi intrebare dupa cativa ani de relatie, cred ca procentul celor care ar fi de acord cu aceasta afirmatie ar scadea dramatic. Puteti face urmatorul test: intrebati-va prietenii casatoriti de multa vreme daca mai cred si acum ca dragostea inseamna totul pentru relatia lor. Din pacate, dragostea nu te poate ajuta -cel putin nu ea singura- atunci cand aveti probleme de comunicare, atunci cand banii nu ajung pentru intreaga luna sau atunci cand copiii se dovedesc greu de crescut.
Dar ea, dragostea, se afla in centrul tuturor actiunilor noastre. Este adevarat ca ea singura nu poate mentine sau intretine o relatie, dar fara ea nu poate exista niciun fel de relatie. Important este sa nu ne bazam numai pe ajutorul sau si sa nu ne inchipuim ca putem fi fericiti alaturi de cel iubit
Confirmat de cercetatori si de specialistii in relatii de cuplu, se pare ca numai in povestile cu zane sau in imaginatia noastra mai este legata supravietuirea unui cuplu de dragostea care ii uneste.
Am putea sa dam un exemplu: daca nu ai fost niciodata o persoana sportiva, dar te apuci de un sport care iti place cu adevarat, care ar fi sansele ca tu sa devii campion mondial la acel sport? Destul de mici, daca nu chiar microscopice.
Universitatea Nationala Australiana a realizat un studiu care arata faptul ca varsta celor doi membri ai cuplului, relatiile anterioare si chiar si faptul ca sunt sau nu fumatori influenteaza durata unei casnicii. Mai bine de 2500 de cupluri au fost urmarite si chestionate intre anii 2001 si 2007 pentru a vedea care sunt factorii asociati cu cei care au ramas impreuna si care sunt cei asociati cu despartirea cuplurilor.
Un sot cu noua sau mai multi ani mai in varsta decat sotia sa va fi predispus la divort, la fel ca si barbatii care se casatoresc inainte de a implini 25 de ani. Copiii sunt un alt factor important: femeile care isi doresc copii mai mult decat partenerii sunt mai predispuse sa se separe de sotii lor.
Am invatat deja -si cel mai probabil nu prin lectii placute- ca ceilalti nu pot fi schimbati si ca oamenii pe care ii avem alaturi se poarta intr-un anumit fel, care poate sa ne displaca sau chiar sa ne raneasca, si ca noi nu putem schimba acest lucru. Dar putem schimba relatia cu celalalt, spune psihosociologul francez, pentru a ne defini mai bine cuplul.
Dragostea singura nu ajuta ca o relatie sa supravietuiasca si nimeni nu poate garanta ca iubirea dintre doua persoane va fi la fel de puternica si peste un deceniu, sa spunem. Respectul reciproc, comunicarea dintre cei doi parteneri si, asa cum spune Jacques Salome, asumarea responsabilitatii pentru relatie ar putea fi cele care fac diferenta intre o relatie incheiata cu o despartire si una in care partenerii sunt impliniti.