Moralitatea ne dicteaza sa mentionam la interviu intentia de a avea un copil in perioada urmatoare. Mai ales ca acest lucru nu ne afecteaza doar pe noi. In acest caz insa, de cele mai multe ori consecinta comunicarii acestor intentii catre angajator este refuzul acestuia.
Daca ne punem putin in locul celui care angajeaza, putem intelege insa si reactia de retinere sau chiar de refuz a acestuia.
In prezent sunt foarte putine crese autorizate in ingrijirea copiilor mai mici de 1 an si jumatate-2 ani, iar un bebelus are nevoie de atentie speciala, afectiune si timp, fiind mult mai fragil in primele luni de viata. Planificarea unui copil se face mai ales atunci cand chiar iti doresti sa il ai si sa ii dedici din timpul tau, ceea ce inseamna minim jumatate de an impreuna si inafara locului de munca. O exceptie este atunci cand job-ul iti permite lucrul de acasa, iar timpul poate fi redus la mai putin de 8 ore. Bineinteles, ajutorul altui membru al familiei este mai mult decat binevenit.
Un angajator cauta in postul respectiv o persoana care sa isi asume responsabilitatile aferente. Daca persoana angajata nu va putea, angajatorul trebuie sa gaseasca un inlocuitor. Atat pentru angajare cat si in privinta taxelor catre stat, costurile pe care le suporta o companie trebuie sa justifice rolul si rezultatele persoanei alese. Iar un angajator va alege in mod firesc, varianta mai simpla si mai putin costisitoare. De aceea se prefera de multe ori persoane care nu au intemeiat o familie si care sunt orientate mai mult in dezvoltarea carierei. Intr-un parteneriat angajat-angajator in care garantiile sunt putine si cateodata nici ele respectate, ideea unei colaborari complicate din start descurajeaza.
Gandind din nou ca pur beneficiu personal, este mult mai simplu sa gestionezi doua situatii noi pe rand. Stresul pe care il aduce fiecare din ele implicit pana in momentul in care stapanesti lucrurile este suficient pentru a fi inca privit ca o provocare si nu ca o povara. Cand cele doua situatii sunt concomitnte, acest stress se cumuleaza si produce mai multe daune decat beneficii.
Daca doresti sa argumentezi faptul ca intentionezi sa iti intemeiezi o familie, cauta sa si demonstrezi interesul de a face lucrurile sa mearga pentru ambele parti implicate: vorbeste despre cum te-ai gandit sa iti organizezi timpul, cine te va ajuta/inlocui in sarcinile familiale si cum poti atinge in aceste conditii rezultatele cerute de companie. Daca stii exemple concrete in care alte femei au reusit acest lucru, expune-le! Ele te pot ajuta sa arati ca esti constienta si pregatita sa iti asumi responsabilitatile implicate.
Ioana Moholea
Project Manager Perspective Group
[email protected]