Citeşte în continuare argumentele pro şi contra referitoare la renunţarea ritualului de baie, preţ de câteva zile.
Au existat multe discuţii şi dezbateri pe tema duşului zilnic. Nu cu mult timp în urmă, în unele articole din presă erau evidenţiate efectele "rele" ale duşului asupra noastră, mai ales tipul de duş fierbinte pe care îl faci în fiecare zi. Iar din moment ce părerile sunt împărţite, este normal să nu mai ştii ce să crezi.
Ar trebui să îţi faci baie în fiecare zi sau nu ar trebui? Astăzi îţi explicăm cât mai clar cu putinţă care sunt argumentele pro şi contra, cu ajutorul specialiştilor dermatologi citaţi de sheknows.com.
Iată 4 lucruri pe care le-ar putea influenţa faptul că "sari" peste duşul tău zilnic – şi ne referim aici la ceea ce s-ar putea întâmpla cu pielea ta.
1. Îţi poate împiedica pielea să se usuce prea tare
Când faci un duş în fiecare zi, în special unul foarte lung, acest lucru poate determina uscarea pielii, de vreme ce atât apa fierbinte, cât şi săpunul îndepărtează uleiurile naturale ale pielii. Contactul cu săpunul şi apa fierbinte poate usca foarte mult pielea, spune Dr. Elma Baron, dermatolog în cadrul Centrului Medical University Hospitals Case din Cleveland. Iar dacă faci duş mai puţin frecvent, acest lucru va împiedica uscarea pielii.
Vrei un mod simplu pentru a evita uscarea pielii? Atunci fă duşuri mai scurte. Dermatologii americani recomandă să nu faci duş mai mult de 10 minute într-o sesiune (adică o singură dată), iar Dr. Elma Baron spune că 5 minute ar fi chiar un interval mai bun de timp - în apă călduţă.
Atunci când ieşi din cabina de duş sau din cadă, tamponează-ţi corpul în loc să freci pielea cu un prosop, iar ideal ar fi să foloseşti o cremă hidratantă pe tot corpul cât timp pielea ta este încă umedă.
2. Îţi poate face pielea prea grasă
Atenţie, nu exagera cu ideea de a "sări" peste duşul zilnic. Sau, în acest caz, vei da peste altă problemă: piele grasă, murdară. Neglijarea spălării periodice a pielii poate, în aceeaşi măsură, să determine o "îngrăşare" a acesteia, pielea devine chiar mai uleioasă, explică dermatologul citat.
Apariţia acestei senzaţii de piele uleioasă şi grasă, drept rezultat al faptului că nu te-ai spălat, devine evidentă mai rapid la nivelul scalpului. Cu alte cuvinte, nu doar pielea va avea un aspect uleios şi nespălat, dar şi părul tău va arăta chiar mai rău.
3. Celulele moarte ale pielii tale ar putea să stea alături de tine mai mult timp
Duşul zilnic înseamnă că noi avem parte de o exfoliere sau scrub, că ne îndepărtăm stratul superior al pielii. Însă dacă reduci frecvenţa băilor şi duşurilor, asta înseamnă că acel strat superior de piele va sta alături de tine mai mult timp. Dar acum te întrebi, mai mult ca sigur: este acesta un lucru bun sau rău?
În mod normal, atunci când facem un duş, noi încurajăm desprinderea stratului exterior al pielii – aşa numitele celule moarte ale pielii noastre, spune dermatologul american. Dar este încă neclar dacă este un lucru benefic sau nu, deoarece specialiştii nu pot şti cu exactitate dacă acele straturi superioare ale pielii ar trebui îndepărtate sau spălate cu regularitate.
4. Îţi poate schimba flora naturală
Asta înseamnă că bacteriile şi alte microorganisme care trăiesc pe pielea ta ar putea fi eliminate mai puţin frecvent decât sunt spălate atunci când faci duş în fiecare zi. Iar dermatologii spun că ar putea exista chiar unele schimbări la nivelul florei normale care înglobează microorganismele de pe piele.
Ce trebuie să reţii este că, practic, duşurile mai puţin frecvente ar putea duce la o dezvoltare mai mare a bacteriilor de pe pielea ta. Iar unele bacterii de pe piele sunt "bune", în timp ce altele sunt "rele". Sursa.