Un nou studiu de la University of Michigan scoate la iveală legătura strânsă dintre kilogramele în plus şi calitatea unei relaţii. În urma cercetării s-a ajuns la concluzia că stresul partenerului duce la obezitate, în mod special în cazul adulţilor cu vârstă de peste 50 de ani. Rezultatele studiului variază în funcţie de gen.
Studiul a fost centrat pe tema stresului cronic şi a fost realizat cu ajutorul a 2.042 de subiecţi căsătoriţi. Participanţii au fost rugaţi să răspundă la întrebări cu privire la circumferinţa taliei, calitatea căsniciei, nivelul de stres şi alţi factori similari, pe parcursul a patru ani. Cuplurile participante la studiu erau, în medie, căsătorite de 34 de ani.
În cazurile în care bărbaţii au raportat o căsnicie lipsită de satisfacţii s-a înregistrat o creştere a circumferinţei taliei atât în cazul partenerului, cât şi a partenerei. Interesant este că atunci când femeile au raportat o calitate nu foarte scăzută a căsniciei, efectul stresului resimţit de acestea asupra circumferinţei taliei partenerului a fost exacerbat.
În ceea ce priveşte riscul sporit de obezitate, 59% dintre bărbaţi şi 64% dintre femei au prezentat un risc crescut la începutul studiului. La finalul celor patru ani, procentul bărbaţilor cu risc sporit de obezitate a ajuns la 66%, iar cel al femeilor a ajuns la 70%.
"Stresul resimţit de partener şi nu stresul individual a fost asociat cu o circumferinţă a taliei mărită. Acest efect a fost mai puternic în anumite situaţii maritale", a subliniat Kira Birditt, profesor la ISR Survey Research Center şi autorul studiului.
Bărbaţii, spune cercetătorul, raportează mai rar un nivel mai scăzut al satisfacţiei maritale, astfel că sentimentele negative sunt mai puţin previzibile şi au un impact mai puternic. Pentru că femeile tind să raporteze mai des un nivel scăzut al satisfacţiei maritale, faptul că acestea nu prezintă astfel de probleme poate fi un indicator al lipsei de implicare din partea lor în căsnicie.