Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Ajutor, cineva sa ma scoata de aici!

De în Sanatate 27 iun 2008
Repulsia fata de insecte si reptile, frica de inaltime, teama de caini, senzatia de sufocare resimtita in spatii inguste si groaza de a claca in timp ce vorbesti in public se numara printre cele mai frecvente fobii. Ce se ascunde de fapt in spatele lor, ce le-a declansat si cum le putem invinge ne va povesti pe larg psihologul Gabriel Dinu.

De cand ma stiu mi-a fost frica de soareci, hamsteri, purcelusi de guineea si bineinteles, sobolani. Desi, cred ca frica e un cuvant prea bland: mi-e realmente groaza si scarba de aceste animalute pe care atatia oameni le gasesc dragute. In cele mai cumplite cosmaruri ii vad escaladandu-mi piciorul stang pe care am obiceiul sa-l scot de sub patura atunci cand dorm si prinzandu-se cu dintii ca doua cuisoare de mine. Aveau sa se adeveresaca intr-o oarecare masura cand sora mea, mai mica cu 8 ani decat mine, a decis ca de ziua ei isi doreste....un hamster. Eu a trebuit sa fiu cea care il cara intr-o cutiuta de carton, o cusca improvizata de cei de la magazinul de animale pe care micul patruped dintos a ros-o si din care a e vadat pana sa ajungem acasa. Imaginati-va patru oameni cautand un soarece in masina, pe sub banchete, patru oameni in toata firea, dintre care unul (eu!) avea sa fie marcat pe veci de acesta experienta.

Teama = fobie?

Nu m-am gandit nicioadata la teama de soareci ca la o fobie, poate si fiindca nu mi se da prea des ocazia sa ma aflu in preajma unuia. Cat despre hamsterul surorii mele, acesta a sucombat cu burta plina, dupa trei ani de existenta mai mult decat indestulatoare. Daca as fi crescut la tara, ar fi fost o cu totul alta poveste. Atunci poate ca intr-adevar, aceasta teama mi-ar fi ingreunat existenta. Sau, daca stau mai bine sa ma gandesc, poate nu, dat fiind ca as fi trait mai aproape de natura. Pe langa asta, stiu de ce ma tem de ei, si anume, pentru ca, asemeni multor animale, au dinti si pot musca. Apoi, ar mai fi codita aceea roz si serpuitoare ca o rama, care pur si simplu ma infioara. Din dorinta de a ma lamuri, am cerut sfatul unui psiholog. Iata ce mi-a raspuns Gabriel Dinu: „o teama este considerata ca fiind fobie atunci cand apare si numai la gandul obiectului ei si cand este exagerat de puternica, reusind sa influenteze semnificativ viata unei persoane. Daca o persoana evita sa iasa din casa doar pentru ca ii este frica de lift, oameni, locuri deschise, caini etc, atunci este timpul sa ia in considerare apelarea la un psihoterapeut, care ii poate explica ce se intampla in mintea ei si ii poate pune la dispozitie tehnicile specifice prin care isi poate diminua frica”.

Agorafobia, fobia nr. 1 la romani

Americanii sunt singurul popor cu statistici la zi cand vine vorba de fobii. Ultimele rezultate certifica faptul ca aproape jumatate dintre femei se tem de moarte de paienjeni, arahnofobia fiind pe primul loc in topul celor mai des intalnite fobii, urmata de aerofobie (frica de zbor) si agorafobie. Potrivit psihologul Gabriel Dinu, fobia cu care se confrunta cei mai multi dintre romani este agorafobia, cu alte cuvinte frica de locuri sau situatii in care scaparea este dificila sau jenanta, sau ajutorul este greu accesibil in caz ca ceva rau se poate intampla. “De obicei, agorafobia se refera la situatiile in care o persoana este singura inafara casei, in piete, magazine, autobus, tren sau avion. Cel mai grav caz de fobie pe care l-am vazut a fost un client care, in caz ca vedea un caine pe strada, nu se dadea jos din masina ca sa intre in cabinet. In primele sedinte era necesar sa ma duc la masina si sa-l conduc in cladire”

Ce le declanseaza?

Inainte sa recurgem la explicatii freudiene, Gabriel Dinu ne explica ca “cele mai multe dintre fobii se declanseaza in urma unor evenimente negative, cum ar fi muscatura unui caine sau starea de lesin survenita intr-o anumita situatie (in autobuz, metrou, magazine, sala de clasa etc). Unele dintre ele pot lua nastere si in lipsa unei experiente personale negative. Este de ajuns ca persoana sa aiba o personalitate anxioasa, sa se gandeasca foarte mult ca ceva rau se poate intampla oricand, sa puna mereu raul in fata si sa catastrofalizeze eventualele intamplari negative (de exemplu, o persoana poate sa fie ingrozita de ideea de a-si rupe o mana, cand o fractura nu este de fapt o catastrofa, ci se poate remedia usor in cateva saptamani). De cele mai multe ori, o astfel de gandire se mosteneste de la persoanele semnificative din viata noastra (de exemplu, atunci cand mama este foarte nelinistita ca sotul ei intarzie si spune ca sigur ceva rau s-a intamplat, copilul preia involuntar acest mod negativ de gandire si il integreaza in propriul sistem cognitiv)”.

Anxietatea si dependenta de...teama

Exista oameni care azi se tem de caini, maine de pisici si asa mai departe, luand pe rand intreg lantul trofic. Sau, mai rau, sunt oameni care se tem de atatea lucruri incat te miri cum de reusesc sa supravietuiasca cu toate. Ce ne face sa fim, in ziua de azi mai mult decat oricand, atat de predispusi sa dezvoltam o fobie? Poate fi vorba, pana la urma, de o dependenta de teama, de anumiti hormoni (adrenalina) pe care creierul nostru ii produce doar in astfel de momente de tensiune? “Putem discuta de o oarecare dependenta de teama, din doua puncte de vedere”, este de parere psihologul Gabriel Dinu,”teama declanseaza producerea de adrenalina, hormon care mobilizeaza organismul si chiar poate da o stare de bine. Exista persoane care actioneaza cel mai bine atunci cand simt teama. Mai putem vorbi de beneficiile simptomului, acest lucru insemnand ca exista persoane care atunci cand au stari de teama sau anxietate, primesc mai multa atentie de la persoanele din jur, lucru care le face sa se simta iubite”.

Ne putem vindeca?
Raspunsul psihoterapeutilor este fara doar si poate afirmativ. "Psihoterapia pentru fobii dureaza in functie de gravitatea si vechimea acesteia. Ea consta in dezvaluirea mecanismului prin care fobia actioneaza si prin invatarea unor tehnici cognitive si comportamentale prin care clientul sa tina in frau teama sau chiar sa o elimine definitiv. Se dezbat gandurile automate irationale pe care le are clientul (de exemplu, “este o catastrofa daca mi se face rau la serviciu”) si se invata modalitati de relaxare si de autosugestie. In general sunt necesare intre 5 si 12 sedinte", sustine psihologul Gabriel Dinu

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian